26 / 04 / 2024

Başbakan'ın komşularına Üsküdar Belediyesi 100 milyon YTL kesti

Başbakan'ın komşularına Üsküdar Belediyesi 100 milyon YTL kesti

Üsküdar Belediyesi, Örnek, Esatpaşa ve Ünalan mahallerindeki 1200'e yakın Hazine parselindeki hak sahipleri, tapu sevinci yerine şok yaşadı.





Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oturduğu Emniyet Mahallesi'ne 5 kilometre mesafedeki mahallelerde tapuları verme aşamasına gelen belediyenin koyduğu 'arsa rayiç değerleri' 100 milyon YTL'lik fatura çıkardı.


ÜSKÜDAR'ın 'kenar mahalleleri' Örnek, Esatpaşa ve Ünalan'da Belediye ile vatandaşın arası 'tapu' yüzünden açıldı. Hazine parselleri üzerinde 1970'lerde yapılaşan; Örnek, Esatpaşa ve Ünalan'da, 1200'e yakın mülkün sahibi 'resmi sahibi' olmaya aday vatandaşlara tapularını verme aşamasına gelen belediyenin bu mahallelerde uygulama kararı aldığı 'rayiç bedellerin' İstanbul'un bazı lüks semtlerindeki arsa metrekare fiyatlarını da geride bıraktığı öne sürülüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oturduğu Emniyet Mahallesi'ne 5 kilometre mesafedeki üç mahallede vatandaşlar, belediyenin istediği bedeller üzerinden tapu alırsa yaklaşık 100 milyon YTL ödeyeceklerini söylüyor.


BİZ NE YAPACAĞIZ: Örnek Mahallesi ana caddede (35.cadde) tapuya esas arsa birim fiyatının 1.100 YTL olarak belirlendiğini söyleyen mahalle sakinleri, bu mahallede ortalama arsa büyüklüğünün 200 metrekare civarında olduğunu ve ana caddedeki bir arsa sahibinin bu durumda 200 bin YTL'lik bir ödemeyi 48 ay içinde yapmak zorunda kalacağını belirtiyor. Arka sokaklarda da mahalle sakinlerinin ekonomik durumlarına göre fahiş değerler konulduğunu söyleyen vatandaşlar şöyle konuşuyor: "Caddeye paralel sokaklarda birim fiyat 460 YL, bu bölgede 200 metrekare arsanın fiyatı 100 bin YTL'yi geçiyor. Örnek Mahallesi'nin devamındaki Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi'nin ana caddesi 3001 caddede arsa birim fiyatı 98 YTL. Kadıköy'e bağlı Yeni Sahra Mahallesi'nde onun da altında. Atakenkent'te bile birim fiyat 150 YTL civarında."


FİYATLAR 3 YILDA 4'E KATLANDI: Örnek Mahallesi'nde 2005 yılında 200 metrekarelik bir arsa için 25 bin YTL civarında değer konulduğunu ileri süren vatandaşlar, üç yılda belediyenin fiyatları 4'e katlamasına tepkili ve "Ne oldu da üç yılda fiyatlar bu hale geldi. Bu mahallelerde yaşayanların gelir düzeyini bilmiyorlar mı" diye konuşuyor.


Çakır: Elimizi vicdanımıza koyduk bu değerleri bulduk


ÜSKÜDAR Belediye Başkanı Mehmet Çakır, bölgeye iki söz verdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Ben vatandaşlarımıza 'imar planını yapacağım, tapunuzu vereceğim' dedim. Şimdi bu iki sözmü tutuyorum. Yaptığımız imar planı çerçevesinden bir araştırma yaptık. Emlakçılardan, vatandaşlardan oluşan bir bilirkişi heyetiyle bulduğumuz metrekare birim fiyatlarını inceledik. Sonra elimizi vicdanımıza koyduk ve bu değerlerin yüzde 30, hatta yüzde 50 altına indik. Daha fazla inme ihtimali yok."


KAT ÇIKARKEN PARALARI VARDI: Başkan Mehmet Çakır, bölgedeki vatandaşlarla bazı toplantılar da yaptıklarını söyledi ve "Biz bu parayı ödeyemeyiz diyenler var. Ancak fiyatlar ne kadar düşük olursa olsun böyleleri çıkar ve ona da itiraz ederler. 'Ödeyemem' diyenlerin, çok katlı binaları yaparken, katları çıkarken paraları vardı. Bunu kendilerine de söyledim. Tabii ki siyasi açıdan kendimizi riske atmak istemeyiz ama bu bedellerin altı da hiç makul olmaz" dedi.


İMAR PLANI YAPTIK: Bu bölgede imar planlarını yapmaları nedeniyle ayrıca bir rant oluştuğunu da belirten Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, yeni plana göre küçük parseller birleşirse emsalin yükseldiği ve daha yüksek metrekarelerde binalar yapılabileceğini söyledi. "Tabii ki bizim böyle bir ranta ortak olma düşüncemiz yok. Sadece makul olanı yapıyoruz. Vatandaşa çağrımız, bir an önce tapularını almaları yönündedir. Bu karardan dönüş olmayacak" diyen Çakır, belediyenin eski emlak istimlak müdürü Ali Fuat Toptaş'ın görevden ayrılmasının da bu konularla ilgisi olmadığını söyledi. Çakır, Toptaş'ın ailevi nedenlerle kendisinin görevden affını istediğini ifade etti.


6 çocuklu dulum, benden 21 bin YTL istiyorlar


ÖRNEK Mahallesi sakinlerinden Gülizar Topal, 6 çocuğu olduğunu ve inşaat işçisi kocasını trafik kazasında kaybettiğini söyledi. Topal, "Benim yerim 90 metrekare. Önce '16 bin YTL ödeyeceksin' dediler. Geçen gün de 21 bin YTL'ye çıkarmışlar. Benim 300 YTL aylık gelirim var. Söyledikleri parayı nasıl öderim" dedi.


Gıda yardımıyla, fitre zekatla geçiniyorum


ÖRNEK Mahallesi'nde 90 metrekarelik arsada iki aile birlikte yaşayan Hanife Gün, belediyenin kaç para istediği hakkında bir fikri olmadığını ancak zaten hiçbir ödeme gücü de bulunmadığını söyledi. Gün, "Burası 90 metre kare. Eşim akciğer kanserinden vefat etti. 4 çocuğumla iki odada yaşıyorum. Bir vakıftan kuru gıda yardımı yapıyorlar, fitre zekatlarla geçiniyorum. Yerimiz kayın pederimin yeri. Yarasında da kayın biraderim oturuyor. Onların da gelir durumu iyi değil" dedi.


Bu mahalleden 600 aile aşevinden yemek alıyor


ESATPAŞA Mahallesi Muhtarı Abdullah Der, Üsküdar Belediyesi'nin bu üç mahalleye yaklaşımının insafsız olduğunu belirtti ve "Düşünün bizim mahallemizdeki aşevinden 600 civarında aile yemek alır. Aşevi hizmetine önderlik eden belediye sonra dönüp büyük bölümü aynı olan insanlardan 100 milyon YTL'ye yakın para istiyor" dedi. Muhtar Der, Üskadar Belediyesi ile yaşadıkları sorunun tarihi boyutunu da şöyle anlattı: "Esatpaşa olarak 600 civarında tapumuz olacak. Devlet imar affı çıkarmış, tapu tahsis vermiş. Tapu aşamasına gelmişiz. 2004 yılında dönemin Belediye Başkanı Yılmaz Bayat vatandaşa tapuların bir kısmını dağıttı. Bunu emlak vergisi değerine esas bedel üzerinden yaptı. Biz o değerleri bile çok yüksek bulduk ve itiraz ettik. Şimdiki belediye başkanına 'bu değerleri düşürün, ödeme gücümüz yok' dedik. Bir komisyon oluşturuldu, bu komisyon 2004'te değerleri düşürdü. Ancak vatandaş tapularını alamadan 15 gün içinde bütün tapu işlemleri durduruldu. Gerekçe olarak da 'imar planı yapacağız ondan sonra tapu alırsınız' dediler. O zaman metrekaresi 120 YTL olan bir yere şimdi 560 YTL değer koymuşlar."


(Hürriyet)


Geri Dön