16 / 04 / 2024

Başbakanlık Merkez Binası müzeye dönüştürülecek!

Başbakanlık Merkez Binası müzeye dönüştürülecek!

Önümüzdeki yıl bitecek bina en güvenli kamu binalardan birisi olacak Türkiye'nin siyasi tarihine 75 yıl boyunca tanıklık eden Başbakanlık Merkez Binası'nın yerini alacak yeni binanın inşası tüm hızıyla sürüyor...





Başbakan Erdoğan, maketi sır gibi saklanan Söğütözü'nde yapılan yeni Başbakanlık Hizmet Binası'nın bitmiş halinin fotoğrafını makam odasına astı. Projeyi yakından takip eden Erdoğan, inşaat çalışmalarını da zaman zaman yerinde inceliyor. Önümüzdeki yıl bitecek bina en güvenli kamu binalardan birisi olacak Türkiye'nin siyasi tarihine 75  yıl boyunca tanıklık eden Başbakanlık Merkez Binası'nın yerini alacak yeni binanın inşası tüm hızıyla sürüyor. Önümüzdeki yıl bitirilmesi planlanan bina tamamlandığında şimdiki Başbakanlık Merkez Binası müzeye dönüştürülecek. Çalışmalan yalandan takip eden Başbakan Tayyip Erdoğan, gelecek yıl taşınmaya hazırlandığı ve bitirilmiş halinin sır gibi saklandığı yeni başbakanlık binasmm maket fotoğrafını makam odasına astı. 


Yapımına geçen yıl başlanan ve sözleşme uyannca 2014'te teslim edilmesi öngörülen 650 milyon liraya mal olacak projenin inşaat çalışmalarım Başbakan Erdoğan da zaman zaman yerinde inceliyor. Söğütözü'ndeki Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yer alan Orman Genel Müdürlüğü'ne ait araziye inşa edilen yeni Başbakanlık hizmet binasının çalışmalan hummalı bir şekilde devam ederken projenin kaba inşaatı tamamlandı. 


OSMANLI VE SELÇUKLU MİMARİSİ 


Osmanlı, Selçuklu ve Anadolu Beylikleri mimarisinin esintilerini barındıracak olan ve 'Türkiye'nin Beyaz Sarayı' olarak nitelenen yeni başbakanlık binası Türkiye'nin en iyi korunan binalarından biri olacak. Yeni Başbakanlık binasının rengi ise "beyaz" olacak.  TOKİ  Başkanı Ahmet Karabel, renk tercihinin gerekçesini "Beyaz olduğu zaman daha geniş, daha ferah bir görüntü arz edecektir. Beyaz olması binayı daha ferah gösterir" olarak dile getirmişti. Taşınma sonrasında ise bakanlıklarda bulunan eski başbakanlık binasının müze haline dönüştürülmesi öngörülüyor. 


EN GÜVENLİ KAMU BİNASI OLACAK 


En fazla 3 katlı olacak binanın odalanmn yükseldiği 4-5 metreyi bulacak. Kampüs şeldinde olacak binanm protokol girişinin Devlet Mezarlığı'mn olduğu bölümde yer alması öngörülüyor. Yeni Başbakanlık Hizmet Binası'nın Cumhurbaşkanlığı gibi birkaç giriş kapışırım olması planlanıyor. Yapımının tamamlanmasının ardından yeni Başbakanlık, Türkiye'nin en iyi korunan ve en güvenli kamu kurumlarından biri olacak. Başbakan Erdoğan'ın makam odasına astığı yeni binanın bitmiş halini fotoğrafı, geçen ayında Türkiye'ye gelen Japonya Şinzo Abe'yi kabulünde çekildi. 


Çanakkale'deki ruh örnek olmalıdır O Başbakan Tayyip Erdoğan, güçlüklerin üstesinden gelebileceğini Anafartalar Zaferi'nin 98. yıl ortaya koymuştur. İnanıyorum ki o günkü dönümününü mesajla kutladı. .dayanışma ruhunu muhafaza ettiğimiz "Çanakkale'de verilen onurlu ,. sürece, üstesinden gelemeyeceğimiz, mücadele, milletimizin geleceğini aşamayacağımız sorun kalmayacaktır, tayin ettiği gibi, tarihin seyrini de Başta Anafartalar Komutanı Gazi değiştirmiştir" diyen Erdoğan, mesajında Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, şunları kaydetti: olmak üzere, Çanakkale'de tarih yazan "Çanakkale'de sergilenen dayanışma tüm kahramanlarımızı, tüm şehitlerimizi ruhu, milletimizin bir olduğunda tüm rahmetle, minnetle anıvorum." 


Yeni Şafak Gazetesi


Geri Dön