19 / 04 / 2024

Başıbüyük halkı kentsel dönüşüm projesini beğendi!

Başıbüyük halkı kentsel dönüşüm projesini beğendi!

Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin başkanlığında görüşülen projenin mimarı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan ye TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Şeydi Karaoğlu'nun da katıldığı toplantıda proje detayları görüşüldü...



Maltepe Belediye Başkam Prof. Dr. Mustafa Zengin konuşmasında, "İnsanlarımızın beğenisini kazandığına inandığımız projenin geldiği aşamaları paylaşmak adına sizlerle toplandık. Biz burada bu projeyi tasarlarken, daha önce TOKİ'nin yanlışlarım düzelterek, insanlarımızın görüşlerini de bildireceği bir tasarım projesi yaptık. Amacımız, insanlarımızın bu mekanlara kavuşması adına mahallenin tümünü projelendirirken maliyetleri en aza indirerek katma değer sağlamasını ortaya koymaktır." 


TOKİ ÖZELEŞTİRİ YAPTI 

Projenin bir önerme olduğunu belirten Başkan Zengin, "Projenin artıları, eksileri ortaya konup üzerinde detaylı çalışılacak. Kuracağımız bilgilendirme ofisimizde Başıbüyük halkımızla birlikte tekrar değerlendireceğiz. Tartışmaların sonunda anlamlı bir karara varırsak, güzel olacağına, pürüzsüz sürdürülebilirliğine inanırsak biz de kararımızı bildireceğiz.  TOKİ  de sanırım yanlışlıkları, kendilerini iyi ifade edememelerini öz eleştiri bağlamında değerlendirerek vatandaşlarımızın kendi yerlerinde sağlıklı yapılara kavuşturmayı istiyor. Prof. Dr. Kaptan tarafından proje devam ederken vatandaşlarımızı bilgilendirerek, oluşabilecek sorulan da toparlayarak çözüm yolu bulmanın yararlı olacağına inanıyoruz. " dedi. 


BİNALAR AĞAÇ BOYUNU GEÇMEYECEK 

Prof. Dr. Hüseyin Kaptan slayt gösterisiyle açıkladığı projenin detaylarım ve daha önce gerçekleştirdiği başarılı örnekleri anlattı. Kaptan, bir tartışma ortamında projenin görüşülmesinin, akıl ve mantık çerçevesinde başarılı sonuçlar vereceğini belirtti. Başıbüyük sakinlerinin çok daha güzel yaşam standartlarına layık olduğunu ve Başıbüyük'ün hak ettiği değeri kazanmasının sağlanması için çalıştıklarını ifade eden Kaptan, "Başıbüyük'ü defalarca inceledim, ağaç boyunda dört beş katlı konutlarla modem bir mahalle elde edilebileceğine inandım. Mahalle sakinlerinin yaşam alanına ihtiyacı var. Bu anlamda üç ana meydan düzenledik. Düğün, bayram meydam, sosyal donatı alanları, belediye tesislerinin olduğu bir kültür alam tasarlıyoruz. Ayrıca bir pazar alam tasarlıyoruz. Böylece ticaret, kültür ve eğlence alam mümkün olacak. Değişik büyüklüklerde konutların %65'i 3+1, geri kalan yüzdelik dilimde de 2+1 ve 1+1 konutlar yer alacak. Yollar yeniden düzenliyor, % 25 - 30 gibi mevcut eğim, %10'a çekilerek sınır olarak %15 sağlanacak. Ayrıca yollar da ambulans ve itfaiyenin rahatlıkla girebileceği şekilde tasarlandı. Çocuk oyun parkları da yürüme mesafesinde olacak. Dere açılarak, buradaki konutlar daha güvenli yerlere taşınacak" dedi. 

PROJE KANUNA GÖRE YAPILACAK Prof. Dr. Kaptan, "Projeyi 6306 sayılı yasayla yapalım mutlaka, çok büyük avantajlar getiriyor; kira bedelleri ödüyor, harçları almıyor, KDV'leri almıyor, alt yapıya destek veriyor. Muhteşem imkanları olan bir yasa güvencesi olsun. 'Bize parsellerimiz ver, kat karşılığı yapalım' düşüncesi çok yanlış, bütün şehirlerimiz böyle bitti. Kaçak inşaatlar olacaktır. 1984'ten beri uygulanan 2981 sayılı yasayla yapılan ve utanılmadan bakılacak bir tek örnek yok. 

Bu yasayla geri dönülmez şekilde mahvettik. 6306 sayılı yasayla tedavi etmeye çalışıyoruz." diye konuştu. 


BAŞIBÜYÜK HALKI İSTERSE VARIZ 

TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkam Ali Şeydi Karaoğlu, eskiden yapılan hataları kabul ederek öz eleştiri yaptıklarım ifade etti. Sıkıntılı bir süreç geçirilmesinin sebebini tarafların birbirini anlayamamasından, gerekli empatiyi kuramamaktan kaynaklandığım ifade eden Karaoğlu, "Başıbüyük'te yapılan altı binanın savunulacak bir tarafı yok, yaptığımız hataları görüyoruz. Yeni tasarım birimleri oluşturduk, çalışıyoruz. 

Kaptan hocanın değerli birikimlerini, ufkunu bildiğimiz, kendisine güvendiğimiz için Sayın Başkanımızın talebiyle kendisiyle çalışmaya karar verdik. Ayda en az bir tam gün toplanıp çalışıyoruz. 

Projenin devamının gelebilmesi için 6306 yasanın avantajlarını kullanarak daha iyi bir yol alınacağına inanıyoruz. Takdir mahalle halkınındır, bir dayatmayla burada bulunmuyoruz. Tapuların TOKİ'ye geçmesi gerekiyor ki, yatırım yapabilelim. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaratacak durum yoktur, bu konuda içiniz rahat olsun. TOKİ, vatandaşın yerini alır başka yere götürür diye bir durum yok. Siyasi bakış açımız da yoktur, devletin kurumuyuz. Tapuları devredin, Kaptan hocamla çalışalım, projenin devamında istişareler yapalım, hep birlikte çalışalım. Alt yapı, sosyal donatı, üst yapı, konut maliyetleri, vatandaşın mevcut sahibi bulunduğu değerlerin tutan imar planına göre karşılaştırılacak ve analiz edeceğiz. Bu bir yöntemdir, başarılı olacağına inanıyorum. Bu olmazsa, müteahhite vermeyiz, kendimiz yaparız." diye konuştu. 


HALK YERİNDEN OLMAYACAK 

Sunumun ardından katılımcıların soruyla devam eden toplantıda, güven ortamının temelleri atıldı. Soruların ortak noktası, Başıbüyük halkının dönüşümden soma yeni düzene adaptasyon yaşamada sıkıntılar yaşayabileceğine dair endişeler oldu. Prof. 

Dr. Hüseyin Kaptan, Maltepe Belediyesi'nin yaptığı ölçümlere göre konut standartlarının korunduğunu, dönüşümden soma esas halkın mahallesini terk etmeden kendi yerlerinde yaşamaya devam etmesi için çalıştıklarım ifade etti. Maltepe Belediye Başkam Prof. Dr. Mustafa Zengin, proje toplantılarının ve bilgilendirme ofisinde yapılacak görüşmelerin, Başbüyük halkının istemediği hiçbir şeye olanak tanınmayacağının altım çizdi. 


Protokol gereği 48-49 parsellerin TOKİ'ye devri için Maltepe Belediye Meclisinden ve Encümenden karar çıktı. Maltepe Belediyesi ve TOKİ arasında kat karşılığı projenin sözleşme detayları görüşülüyor. 


Hürriyet Gazetesi eki


Geri Dön