20 / 04 / 2024

Basın Ekspres yolunda 16 yeni otel yapılıyor!

Basın Ekspres yolunda 16 yeni otel yapılıyor!

Basın Ekspres Yolu, inşa edilen ve planlanan 16 yeni otel ile “oteller vadisi” oluyor. Şu anda ikisi 5 yıldızlı biri 4 yıldızlı üç otelin faaliyette olduğu bölge, otel yatırımcılarının ve işletmecilerinin yeni ilgi alanı olarak da gösteriliyor...



İstanbul’un en önemli gayrimenkul yatırım bölgelerinden biri olan İkitelli Basın Ekspres Yolu’nun çehresi çok hızlı bir değişim içerisinde. Son yıllarda konut ve iş merkezi konseptli projelerin ardından, Atatürk Hava Limanı’na yakın olmasının da etkisiyle, Basın Ekspres Yolu’nda art arda turizm yatırımlarının devreye alınmasına yol açtı. Bölgede toplamda yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla 16 yeni otelin yapılması için düğmeye basılırken, yerli ve yabancı otel zincirleri de bu otelleri işletmek üzere birbirleriyle yarışıyorlar.


Türkiye'nin en büyük ve en çok kullanılan havalimanı olan Atatürk Havalimanı ile E-5, TEM ve sahil yolunu birleştiren Basın Ekspres Yolu ve çev-resi, birbiri ardına inşa edilen ofis, otel, alışveriş merkezi rezidans projeleriyle yeni bir kimliğe bürünüyor. Holiday Inn Airport Hçtel, İstanbul Gönen Hotel ve Courtyard Marriot’un faaliyette bulunduğu bölgede, Divan’dan Erer ve Ağaoğlu’na kadar değişik gruplan: projeleri yükseliyor.


16 YENİ OTEL YAPILIYOR


Havalimanına ve fuar alanlanr. yakmlığı ile dikkat çeken bölge, son yıllarda otel yatırımcıları ile yerli ve yabancı otel zincirlerinin ilgi alanı oldu.Bölgede 16 yeni otelin yapılması için düğmeye basılırken, yerli ve yabancı otel zincirleri de bu otelleri işletmek üzere adeta birbirleriyle yarışa girdiler.


inşaat yatırımlarına İstanbul Güneşli’de ağırlık veren ve G Plus projesinde Divan Grubu ile el sıkışan Mar Yapı’nın yönetim kurulu başkanı Münir Özkök, aynı bölgede hazırlandıkları iki projeleri için yerli ve yabancı otel işletmecileriyle görüştüklerim söylüyor.

Özkök, Güneşli’de 2013’ün ilk çeyreğinde başlamayı planladıkları 100 milyon dolar yatınm değerine sahip iki projelerinden Ala Güneşli projesi için Türkiye’ye ilk kez girecek Dubaili bir grupla görüştüklerini de belirtiyor.


MASLAK’IN ALTERNATİFİ


inşaatı devam eden ve yapılması planlanan projelerle birlikte, Basın Ekspres Yolu'nun, orta vadede Levent- Maslak hattında uzanan Büyükdere Caddesi'ne alternatif bir merkez olması öngörülüyor. Bölgede, sınırlı sayıdaki boş arazilerin sahipleri ve çoğunluğunu tekstil fabrikalarının oluşturduğu sanayi tesislerinin sahipleri yerlerini satmak yerine, kendileri ya da ortaklıklar kurarak yeni projeler geliştiriyor.

Bunlardan biri de Kadak AVM. Yolun en eski outlet lokasyonlarmdan olan Kadak AVM’nin sahibi Coşkun Kadak, bölgenin gelişen turizm potansiyelini görüp Kadak AVM’nin bulunduğu alana 95 milyon dolarlık yatırımla toplam 441 odalı iki adet 4 yıldızlı kent oteli yaptıklarını söylüyor.


BÖLGENİN CAZİBE NEDENİ


Almanya, Belçika, Hollanda ve Almanya’da 30 yıl boyunca ticaret yaptıktan sonra buradan elde ettiği kazancı Türkiye’ye taşıdığını belirten Kadak, “Türkiye’de önce outlet merkezi kurdum. Ancak önümüzdeki dönemde dört yıldızlı Kadak Otelleri zinciri kurmayı planlıyoruz. Bunun ilk adımını da Güneşli’de attık” diyor.


Kuşkusuz bölgeyi cazip ve avantajlı kılan en büyük etkenlerin başında Atatürk Havalimanı'na yakınlık ve büyük ölçekli parsellerin ya da fabrika alanlarının bulunması geliyor. Bölgenin Atatürk Havalimanı’na yakınlığı otel ve ofis yatırımlarını da cazip kılıyor. Bölgeye gelen yerli ve yabancı iş adamlarının konaklama ihtiyacım karşılayacak otel sayısının yetersizliği, gerek yatırımcıların, gerekse ulusal ve uluslararası otel zincirlerinin yüzünü Basın Ekspres Yolu'na çevirmesine neden oluyor. Basın Ekspres Yolu boyunca sayısı 2 olan 5 yıldızlı otel sayısının orta vadede gerçekleşecek yatırımlarla atması ve 16’yı geçmesi öngörülüyor.

Basın Ekspress yolunun doğusunda yoğun bir yapılaşma söz konusu. Önceleri sanayinin yoğun olduğu bölge gün geçtikçe yerini ofislere otellere ve alışveriş merkezlerine bırakıyor.


YENİ BÜYÜKDERE CADDESİ


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, Basın Ekspres Yolu’nun TEM ve E-5'e yakınlığı, yol üzerinde birbiri ardına gerçekleştirilen projelerle Büyükdere Caddesi'nin ilk hallerini andırdığını söylüyor.

Bölgede yeni imar planı ile oluşan adaların genellikle ticari imarlı oluşu ve yaşanan arazi kıtlığının doğu kısmında konut alanlarının gelişmesine imkan vermediğine işaret eden Dinçer şöyle devam ediyor:

“Basın Ekspres Yolu’nun batı tarafı doğu tarafından oldukça farklı. Batı tarafında en önemli yerleşim merkezi olan Halkalı, son yıllarda özellikle Avrupa yakasında bu gelişimin gözle görülür bir biçimde hissedildiği, yatırımcıların rağbet gösterdiği ve yerleşim alanlarının yönlendiği alternatif bir bölge olarak dikkat çekiyor. Yakın zamanlara kadar ismi anıldığında 'Halkalı Çöplüğü'nü akla getiren bu semt, son yıllarda ıssız kimliğinden sıyrılıp büyük sosyal nitelikli konut projelerine ev sahipliği yapıyor.”


ARSA FİYATLARI UÇTU

Basın Ekspres Yolu aksının havali-manına yakınlığı ve bölgedeki nitelikli otel ihtiyacının daha fazla sayıda yabancı otel yatırımcısını bölgeye çekmesi bekleniyor.Ayrıca bölgedeki konut yoğunluğu bölgeye daha AVM tarzı yapının yapılmasının önünü açıyor. Birçok konut projesi hazırlanan bölgede binlerce insanın ikamet edeceği gerçeği bunu ihtiyaç haline getiriyor. Özellikle Basın Ekspres aksı doğu yönü üzerindeki arsaların bu yönde değerlendirilmesi bekleniyor.

Bölgedeki arsa fiyatları Basın Ekspres Yolu aksının doğu bölümünde yola cepheli arsalarda 800-2 bin dolar/m2 aralığında iken, aks cephesine 2. parsel konumunda bu fiyatlar önceki dönemlere göre biraz daha yükselerek 1.500-1.800 dolar/m2 aralığına ulaştı.


14 PROJEDE 16 OTEL İNŞA EDİLECEK


1) Basın Ekspres Yolu’na yakın iyP konumdaki Bağcılarda 2014 yılı sonunda tamamlanması planlanan önemli projelerden biri, Egeyapı Grup’un Emlak Konut GYO'dan hasılat paylaşımı yoluyla aldığı 167 dönüm arsa üzerinde gerçekleştirilen Batışehir projesi oluyor. Projenin toplam inşaat alanı 800 bin m2 olurken projede, 3 bin 750 rezidans, 200 odalı bir kent oteli, ofisler, çarşı ile eğitim kompleksi bulunuyor.


2)Torunlar GY0 tarafından bölgede inşa edilen Mail of İstanbul karma projesi kapsamında 5 yıldızlı bir otel de yapılıyor.


3)İST0Ç Saray projesi kapsamında 35 katlı 5 yıldızlı bir otel inşa ediyor.


4)Şölen Çikolata’nın sahibi Çoban ailesinin Polat Port Residance yakınındaki arazide bir adet 5 yıldızlı otel projesi bulunuyor.


5) Basın Ekspres Yolu’nun en eski outlet lokasyonlarından olan Kadak AVM için iki otel projesi hazırlandı. Bölgenin gelişen turizm potansiyelini gören Kadak AVM'nin sahibi Coşkun Kadak, alana 95 milyon dolarlık yatırımla toplam 441 odalı ikiadet 4 yıldızlı kent oteli inşa ediyor.


6)Holiday Inn İstanbul Airport UİNorth'un yatırımcısı Bozatlı Grup’un Güneşli’de bir SPA oteli yapma planı bulunuyor.


7)Kuyaş, Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırım’ın Kuyumcukent'in yanındaki 42 bin metrekarelik alanı satışa çıkarırken bu alanda otel için de arazi bulunuyor.


8)G Plus projesinin ikinci etabında yer alan rezidans ve otelin işletmesi için projenin yatırımını ve inşaatını yürüten Mar Yapı ile anlaşan Divan Grubu, bu kapsamda 140 odalı 4 yıldızlı bir otel ile 282 rezidansı işletecek.


9)Mar Yapı, yine aynı bölgede hazırlandığı iki projesinde de yerli ve yabancı otel işletmecilerinin ilgi alanına girdi. Güneşli’de 2013’ün ilk

çeyreğinde başlamayı planladığı 100 milyon dolar yatırım değerine sahip iki projesinde de iki otel yapacak.


10)Petek Pazarlama Tekstil Ticaret AŞ'nin üç patronu tarafından kurulan Kılıçbey Turizm işletmeleri A.Ş, Basın Ekspres Yolu Güneşli kavşağı yakınında 5 bin m2 arsa üzerinde yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla, 5 yıldızlı, 280 oda ve 560 yataklı Qantum International Otel’i inşa ediyor.


11)Makplast Makine de 212 İstanbul Povver Outlet AVM’nin yanında, 8 dönüm arazi üzerinde bir kent oteli inşa ediyor.


12)Nurol GYO, 59 bin m2'lik arsa alanlı Hürriyet Medya Towers Binası’nın yeeine otel yapmayı planlıyor.


13)Öz Gayrimenkul, Güneşli kavşağında Mc Donalds’ın karşısına otel ve ofis projesi inşa ediyor.


14)Eren Holdingin Güneşli'de 44 dönümlük arazi üzerinde 5 yıldızlı otel, rezidans ve fuar ve kongre merkezi kompleksinin inşaatı sürüyor.


Ekonomist/Levent GÖKMEN


Geri Dön