29 / 03 / 2024

Basın Ekspres'te konut fiyatları yüzde 16 arttı!

Basın Ekspres'te konut fiyatları yüzde 16 arttı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Basın Ekspres'te 50'ye yakın markalı konut firmasının 16 bin konut projesi geliştirdiğini belirtiyor.



Basın Ekspres Yolu'nun bölgedeki yeni altyapı projeleri tamamladığında her yönden ulaşım ağlarının kesişme noktasında yer alacağını ve bölgenin sanayiden hizmet sektörüne doğru kaydığını ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, bölgede 50'ye yakın markalı konut firmasının 16 bin konut projesi geliştirdiğini belirtiyor. Yazıcı, gelişmelere bağlı olarak konut fiyatlarının geçen yıla oranla %16 değer artışı gösterdiğine dikkat çekiyor. 


Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Basın Ekspres Yolu'nun TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu'nun ortasında yer alması nedeniyle ulaşım altenatifleri açısından önemli bir konuma sahip olduğunu belirtiyor. Bölgede aynı zamanda kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Yazıcı, yeni konut geliştiricilerini bölgeye çeken faktörün sadece Halkalı Toplu Konut projesi olmadığını, bölgede hala erişilebilir arsa stokunun bulunması nedeniyle yatırımcılar açısından cazibesini koruduğunu kaydediyor.


Hizmet ve kentsel aktivite merkezi olma yolunda

Yazıcı, Yenibosna Basın Ekspres aksı olarak adlandırılan Yenibosna, Güneşli ve Halkalı, İkitelli ana kavşaklarıyla önemli ulaşım bağlantılarını da içeren İkitelli-Atatürk Havalimanı aksının, 1980'li yıllarda aks üstünde yer seçen, üst düzey yazılı ve görsel medya binalarının etkisiyle bölgesel bir hizmet alanı ve kentsel aktivite merkezi olma potansiyeli taşıdığının altını çiziyor. Aks boyunca sanayiden hizmetlere dönüşme eğilimi görüldüğünü ifade eden Yazıcı, Plan'da bölgenin İstanbul için belirlenen ilkeler çerçevesinde özellikle özel sektörün karar alma ve finans birimlerinin tercih edeceği 1. Derece Merkez olarak belirlendiğini vurguluyor.


Bölgede önemli finans kuruluşlarının yer seçmeleri halinde, bu durumun beyaz yakalılar için konut üretimi yapılması anlamına geldiğini belirten Yazıcı, nitekim ofislerin yoğun olduğu bölgelerde konut projesi yatırımlarının hız kazandığını söylüyor. Bölgede kentsel dönüşüm sürerken, erişilebilir fiyatlı arsa stokunun da mevcut olduğunu dile getiren Yazıcı, finans kuruluşlarının aksa ilgi göstermesi halinde, konut geliştiricilerinin yatırımlarını bölgede daha da yoğunlaştıracaklarını ileri sürüyor.


Önemli olan sağlıklı yapılaşma

Yazıcı, bölge özelinde önemli olan faktörün arsa ve konut sahiplerinin rant sağlamaktan önce sağlıklı ve sağlam binalarda yaşamaya önem vermek olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Parsel bazında değil, ada bazında yapılan kentsel dönüşümlerin hem bölgeye hem de gayrimenkul sahiplerine orta vadede daha fazla değer kazandıracağını kaydeden Yazıcı, yatırımın yarını düşünülüyorsa tüm kentsel dönüşüm bölgelerinde bu yaklaşımın geçerli olması gerektiğine vurgu yapıyor.


Diğer yandan, İstanbul'un yüzölçümü ve yerleşik yapısı nedeniyle artık bu yoğunlukta bir nüfusu kaldıramadığını ifade eden Yazıcı, buna rağmen bazı bölgelerdeki altyapı çalışmalarının mevcut yoğunluğu biraz olsun azalttığını belirtiyor. Yazıcı, Basın Ekspres bölgesinde de Ataköy 5. kısımdan başlayıp Basın Ekspres yolunu geçerek İkitelli Organize Sanayi Sitesi’ne kadar ulaşacak olan metro istasyonunun, E-5 ve TEM otoyollarındaki trafiği biraz olsun azaltmasını beklediğini söylüyor. Söz konusu hattın aynı zamanda  Marmaray  ve Başakşehir-Kirazlı ile entegre olacağını belirten Yazıcı, bunun yanında Sefaköy-Kuyumcukent-Havalimanı Havaray hattının da bölgeye her noktadan ulaşımı kolaylaştıracağı ifade ediyor.


50'ye yakın markalı konut projesi

Basın Ekspres Yolu çevresinde yaklaşık 50'ye yakın markalı konut projesi bulunduğunu belirten Yazıcı,  projelerdeki konut adedinin 16 bin olduğunu dile getiriyor. Bölgedeki konut projelerinin %35'inin 1+1, %32'sinin 2+1, %28'inin 3+1, kalan yüzdesinin ise farklı tiplerde olduğunu söyleyen Yazıcı, bölgede genellikle küçük alanlı dairelerin daha çok tercih edildiğini belirtiyor. Projeleri tercih edenlerin çoğunlukla çalışan, bekar ve çocuksuz, orta ve orta üst gelir grubundaki aileler olduğunu ifade eden Yazıcı, bölgeye ayrıca Arap yatırımcıların da ilgi gösterdiğini kaydediyor.  


Fiyatların değişkenlik gösterdiğini, birim metrekare satış fiyatlarının ortalama 4.000 - 8.000 TL arasında olduğunu belirten Yazıcı, EVA Gayrimenkul'un gerçekleştirdiği araştırma kapsamında kur artışı nedeniyle bazı satış ofislerinin kur sabitleme ya da satış fiyatından indirim yapma gibi opsiyonları olduğunu tespit ettiklerini ifade ediyor. Yazıcı, bölgedeki konut fiyatlarının bir önceki yıla oranla yaklaşık %16 oranında artış kaydettiğini de sözlerine ekliyor.  


Haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı


 Avrupa yakasında gayrimenkul piyasasının dikkat çeken adreslerinden Basın Ekspres aksında konut fiyatları yüzde 16 yükseldi. Uzmanlar değer artışının süreceğini belirtiyor Basm Ekspres aksı olarak adlandırılan Yenibosna, Güneşli ve Halkalı, İkitelli ana kavşaklarıyla önemli ulaşım bağlantılarını da içeren bölgede 50'ye yalan markalı konut firması 16 bin konutluk proje geliştirdi. Konut fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 16 değer artışı gösterdiği bölgenin yeni alt yapı projeleriyle cazibesinin daha da artması bekleniyor. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Basm Ekspres Yolu'nun TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu'nun ortasında yer alması nedeniyle ulaşım altenatifleri açısından önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti. Bölgede aynı zamanda kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Yazıcı, yeni konut geliştiricilerini bölgeye çeken faktörün sadece Halkalı Toplu Konut projesi olmadığım, bölgede hala erişilebilir arsa stokunun bulunması nedeniyle yatırımcılar açısından cazibesini koruduğunu kaydetti.


KONUT YATIRIMLARI ARTACAK 


Basın Ekspres yolu boyunca sanayiden hizmetlere dönüşme eğilimi görüldüğünü ifade eden Yazıcı, planda bölgenin İstanbul için belirlenen ilkeler çerçevesinde özellikle özel sektörün karar alma ve finans birimlerinin tercih edeceği 1. derece merkez olarak belirlendiğini vurguladı. Bölgede kentsel dönüşüm sürerken, erişilebilir fiyatlı arsa stokunun da mevcut olduğunu dile getiren Yazıcı, finans kuruluşlarının aksa ilgi göstermesi halinde, konut geliştiricilerinin yatırımlarını daha da yoğunlaştıracaklarım ileri sürdü. Bölgedeki konut projelerinin yüzde 35'inin 1+1, yüzde 32'sinin 2+1, yüzde 28'inin 3+1, kalan yüzdesinin ise farklı tiplerde olduğunu söyleyen Yazıcı, bölgede genellikle küçük alanlı dairelerin daha çok tercih edildiğini belirtti. 


Projeleri tercih edenlerin çoğunlukla çalışan, bekar ve çocuksuz, orta ve orta üst gelir grubundaki aileler olduğunu ifade eden Yazıcı, bölgeye ayrıca Arap yatırımcıların da ilgi gösterdiğini kaydetti. Fiyatların değişkenlik gösterdiğini, birim metrekare satış fiyatlarının ortalama 4.000 - 8.000 TL arasında olduğunu belirten Yazıcı, bölgeyle ilgili yapılan araştırma kapsamında kur artışı nedeniyle bazı satış ofislerinin kur sabitleme ya da satış fiyatından indirim yapma gibi opsiyonları olduğunu tespit ettiklerini ifade etti. 

 


Sözcü




 Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ofis konut ve otel yatırımlarıyla değerini hızla artıran Basın Ekspres Yolu'nda evlerin metrekare fiyatları 8 bin liraya kadar çıkıyor.


İstanbul'un yeni Maslak hattı olarak nitelendirilen Basın Ekspres Yolu'nda gelişmeler hız kesmiyor. Bölgeye ofisten konuta, AVM'den otele kadar çok sayıda yatırım yapılıyor. 

Yeni alt yapı projelerinin de hayata geçirileceği Basın Ekspres'te kentsel dönüşüm çalışmaları da yürütülüyor. Uzmanlara göre Basın Ekspres Yolu, yatırımcısına kaybettirmeyecek bölgelerden biri. Bölgeyi avantajlı kılan en önemli etken ise konumu. E-5 ve TEM otoyollarını birleştiren bir alanda bulunan bölge, Atatürk Havalimanı'na da oldukça yakın. Basın Ekspres ayrıca Küçükçekmece, Bağcılar ve Bahçelievler gibi gelişen bölgelerle de sınır komşusu. Tüm bu etkenler bölgenin popülaritesini her geçen gün artırıyor. 


MARKALI BİNALAR ÇOĞALIYOR 


Konumu itibariyle Basın Ekspres'e yatırım yapan güçlü markaların sayısı hızla artıyor. Bölge ve çevresinde markalı konut, otel ve ofis projeleri yapılıyor. Son rakamlara göre Basm Ekspres ve çevresinde 50'ye yakın markalı konut projesi yükseliyor. Bu projelerde ağırlıklı olarak 1+1 dairelere yer veriliyor. Daha çok çalışan ve çocuksuz kesim tarafından tercih edildiği için konutların metrekareleri de çoğunlukla küçük tutuluyor. 


OFİS VE OTELLER YAPILIYOR 


Basın Ekspres Yolu'nda ciddi otel ve ofis yatırımları hayata geçiriliyor. Bu yatırımlar, bölgenin havaalanına yakın olmasından dolayı tercih ediliyor. Oteller; E-5 Merter-Havaalanı aksı ve Zeytinburnu sahil bölgesinde yoğunlaşıyor.


Son yıllarda beyaz yakalıların sıklıkla tercih ettiği Basın Ekspres'te havaalanı çalışanları da oturuyor. Çünkü bölge havaalanına çok yakın. Markalı konut ve ofislerin çoğalmasıyla birlikte çalışan kesim de Basın Ekspres'ten ev alıyor. Yanı sıra bekarlar, çocuğu olmayanlar, orta ve orta üst gelir grubu bölgeden ağırlıklı olarak ev alan kesimler arasında. 


EV FİYATLARI 1 YILDA % 16 ARTTI 


EVA Gayrimenkul Değerleme'nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı araştırması bölgedeki ev fiyatlarını gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, Basın Ekspres'te ev fiyatları değişkenlik gösteriyor. Evlerin metrekare birim fiyatları ortalama 4 bin ile 8 bin lira arasında değişiyor. Bölgedeki konut fiyatlarının bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 16 oranında arttığı da araştırma sonuçlarından.




Posta 


Geri Dön