20 / 04 / 2024

Başiskele Belediyesi Hizmet Binası Astakos’ta inşa ediliyor!

Başiskele Belediyesi Hizmet Binası Astakos’ta inşa ediliyor!

Kocaeli'nin ilk yerleşim yeri olan ve birçok kalıntı ve buluntu tarihi esere ev sahipliği yapan Astakos’ta Başiskele Belediyesi Hizmet Binası inşa ediliyor. 6 bin 810 metrekarelik inşaat alanında yükselen hizmet binasının kaba inşaatı 2 kata ulaştı.




Kocaeli'nin ilk yerleşim yeri olan ve birçok kalıntı ve buluntu tarihi esere ev sahipliği yapan Astakos’ta Başiskele Belediyesi Hizmet Binası inşa ediliyor. 6 bin 810 metrekarelik inşaat alanında yükselen hizmet binasının kaba inşaatı 2 kata ulaştı.


Kocaeli Başiskele’de sahil şeridine çok yakın bir noktada yer alan ve kentimizin ilk yerleşim alanı olan Astakos bir süre önce 2. derece sit alanı iken bölgenin dereceği Mimar Sinan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Zeynep Koçel Erdem’in raportörlüğünde 3. dereceye düşürülmüştü. Astakos’ta yer alan arazilerin derecesi düşürülmeden hemen önce birçok arsa el değiştirmiş, kimi arsalar şahıs kimi arsalar da Büyükşehir Belediyesi mülkü olmuştu. Söz konusu bölgenin sit derecesi düşürüldüğünde bu satın almalar gündeme gelmiş ve adrese teslim yapılan sit derece değişikliği tartışma yaratmıştı. Bir dönem kent gündeminde olan Astakos kısa süre içerisinde unutuldu. Bu sırada Başiskele Belediyesi kendisine ayrılan belediye hizmet alanının hemen yanına bir tabela astı ve inşaat çalışmalarına başladı. Belediye hizmet binası ve kent meydanı yapı işi olarak adlandırılan projenin ihale bedeli 9.5 milyon lira olarak belirlendi ve çalışma süresi için 450 gün ayrıldı.

 

KISA SÜREDE UNUTULDU

Bir bölümü askeri alan içerisinde kaldığı için koruma altında olan bir bölümü ise yapılaşmaya açılan Astakos’ta Başiskele Belediyesi için yeni hizmet binası inşa edilmeye başlandı. 3 kat imar verilen alan, 4 ayrı bölüme ayrıldı. Belediye hizmet alanı, resmi kurum alanı, özel eğitim tesis alanı ve özel sağlık tesis alanı yapılmasına karar verilen bölgeyle ilgili sivil toplum kuruluşları kaygılarını dile getirse de çalışmalar durdurulmadı. Bir dönem kent gündeminde olan Astakos kısa süre içerisinde unutuldu. Astakos’un kent kamuoyunda önemini yitirmesinden faydalanan belediye, inşaat çalışmalarını hızlandırdı. Sadece birkaç ay içerisinde belediye hizmet binasının temeli atıldı ve kaba inşaatı 2 kat yükseldi.

 

52 ARAÇLIK OTOPARK

Kent meydanı ve belediye hizmet binası projesi bodrum, zemin ve iki kat şeklinde inşa ediliyor. Bodrum katta sığınak, arşiv ve teknik birimler bulunurken, zemin kata seminer salonu, birinci katta da ofisler yer alacak. İkinci kata idari personel odaları yapılacak. Projedeki bina alanının dışında kalan bölüm kent meydanı olarak düzenlenecek. Projede 52 araçlık bir de otopark yer alacak. Projenin toplam inşaat alanı 6 bin 810 metrekare olarak gerçekleşecek. Proje içerisinde kamera, kartlı geçiş sistemi, yangın tesisatı, acil anons sistemi, meclis salonu için özel ses görüntüleme sistemi gibi teknik uygulamalar bulunacak.

 

TARİHÇİLER İSYAN ETMİŞTİ

Belediye hizmet binası tamamlandıktan sonra kaymakamlık binasının inşaatına başlanacak. Alanla ilgili Kocaeli İl Müze Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamalarda Astakos’un bir liman kenti olduğunu ve söz konusu bölgede kurulu olmadığını dile getirmişti. Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer Astakos olarak anılan bölgenin ise nekropol (mezarlık) olduğunu iddia etmiş, Raportör Koçel Erdem’in hazırladığı ve Astakos’un kentimizin ilk yerleşim yeri olduğunu belirten rapora da aykırı olan bu iddialara kent tarihçileri isyan etmişti. Tarihçiler alanın bir an önce koruma altına alınmasını, inşaat çalışmalarının durdurulmasını ve bilimsel kazı çalışmalarının başlamasını istemişti.


Manşet Kocaeli


Geri Dön