26 / 04 / 2024

Başkent'te Ahlatlıbel kavgası!

Başkent'te Ahlatlıbel kavgası!

Büyükşehir Belediyesi, 1993’te Çankaya Belediyesi’ne devrettiği Ahlatlıbel Tesisleri’ni ‘belirlenen koşullara uyulmadığı’ iddiasıyla, geri aldı. Çankaya Belediyesi, “Hukuka uygun değil” diyerek, konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.



Büyükşehir Belediyesi, 1993’te Çankaya Belediyesi’ne devrettiği Ahlatlıbel Tesisleri’ni ‘belirlenen koşullara uyulmadığı’ iddiasıyla, geri aldı. Meclis’ten oy çokluğu ile geçen kararın ardından Çankaya Belediyesi, “Hukuka uygun değil” diyerek, konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.


Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, kasım ayı olağan toplantısının önceki akşamki ilk oturumunda, 22 yıldır Çankaya Belediyesi’nin yetki ve sorumluluğunda olan Ahlatlıbel Spor ve Dinlenme Tesisleri gündeme geldi.  Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez başkanlığındaki Meclis’te, 1993 yılında Çankaya Belediyesi’ne devredilen Ahlatlıbel Tesisleri’nin, ‘belirlenen koşullara uyulmaması’ gerekçesiyle yeniden Büyükşehir Belediyesi’ne devrine karar verildi. Başkanlık Yazısı olarak Meclis’e gelen konunun oylanması sırasında, Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez ile CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya arasında ‘Ahlatlıbel tartışması’ yaşandı. İkili arasında, şu diyaloglar geçti:


Doğan Yılmazkaya: Başkanlık Yazısı’nın eklerinde kira sözleşmesi Meclis kararları yazılı. Onları görebilir miyiz? Orada yazmışsınız onları da görseydik.

Ali İhsan Ölmez: Mutlaka yarın(dün) takdim ederim onları. Yani iki belediyenin mukavelesi söz konusuysa Çankaya Belediyesi’nden de bu mukaveleyi almanız mümkün. 

Doğan Yılmazkaya: Yani şu anda geldiği için karar vereceğiz bununla ilgili.

Ali İhsan Ölmez: Sonuçta bu belge sizde de var bizde de var. Yani bu zaman kazanmaya mütevellit bir şeyse hiç problem değil. Yarın takdim ederiz.”

Doğan Yılmazkaya: Yarın görüşelim. 

Ali İhsan Ölmez: Yok bugün görüşeceğiz. Yarın bu konuya ilişkin söz istersiniz. Orada problem yok.

Doğan Yılmazkaya: Eklerini inceleyelim, yarın akşam görüşelim.

Ali İhsan Ölmez: Evraklarınıza bakarsınız yarın görüş beyan edecekseniz söylersiniz.

Konuşmaların ardından oylamaya geçilirken MHP Grubu kararın komisyona gönderilmesini isteyerek çekimser kaldı. Karar CHP’li üyelerin ret oyuna karışılık, oy çokluğuyla kabul edildi.


ÇANKAYA: HUKUKİ GİRİŞİMLERE BAŞLANACAK


Çankaya Belediyesi, Ahlatlıbel Tesisleri’nin Büyükşehir’e devrini içeren Meclis kararının ardından dün yazılı bir açıklama yaptı.

Kararın hukuka uygun olmadığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca, 2014 yılında Çankaya Belediyesi’nin yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle söz konusu alanın devri için  Ankara  8. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açılmıştır. Mahkeme, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iddialarının yersiz olduğu gerekçesiyle davayı reddetmiştir. Bu mahkeme kararına rağmen, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin böyle bir karar alması hukuka uygun değildir. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararın, yürütmesinin durdurulması için de hukuki girişimlere başlanacaktır. Ahlatlıbel Tesisleri mevcut haliyle yurttaşlarımıza hizmet vermeye devam etmektedir.”


‘ŞARTLAR YERİNE GETİRİLMEDİ’


Başkanlık Yazısı’nda, 1993 yılındaki koşullara ve Ahlatlıbel’in yeniden Büyükşehir’e devrine ilişkin, şu ifadeler yer aldı: 


“Belediye Meclisimizin 31.03.1993 gün ve 119 sayılı kararı ile 244.909 m2’lik 27013 ada doğusundaki park ve rekreasyon alanının intifasının, ‘yeşil dokunun düzenlenmesi, ağaçlandırma çalışmalarının yapılması, peyzaj projelerinin hazırlanması ve uygulanması amacıyla burada yapılacak peyzaj ve tesislere ilişkin projenin, Büyükşehir Belediyesi’nin onayı alınarak, inşaat ve iskana ait izinler de dahil olmak üzere ve sahanın ihdas olunacak tescile konu taşınmazların, Büyükşehir Belediyesi adına tescillerinin yapılması koşuluyla, Çankaya Belediyesi’ne devrine’ karar verilmiştir. Çankaya Belediye Başkanlığı’nca, söz konusu alanda kafeterya, kafe, otopark, iki adet halı saha, üç adet tenis kortu, atari oyun alanı, karting alanı, restorant ve eklentisi gözleme ve büfe evi, büfeler vb. tesisler yapılarak kiraya verilmiştir. Belediye Meclisimizin söz konusu kararında belirtilen hususlara uyulmamıştır. Belirtilen gelir getirici inşaatların projeleri, ruhsat ve iskanları hakkında herhangi bir onay alınmadığı gibi, tescile konu olabilecek bu alanların Belediyemiz adına tescil işlemleri de yaptırılmamıştır. Bu alanlardan elde edilen kira gelirleri de Başkanlığımıza bildirilmemiştir. Yukarıda izah edilen durum sonucunda, 31.03.1993 gün ve 119 sayılı Belediye Meclis kararımızın, Ahlatlıbel park ve rekreasyon alanıyla ilgili intifaya ait şartlar, Çankaya Belediyesi tarafından bugüne kadar yerine getirilmemiştir.” 


Bu iddialarla, söz konusu Belediye Meclisi kararının iptali ve alandaki tesislerle birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne devri talep edildi.


Hürriyet





Geri Dön