24 / 04 / 2024

'Basmane Çukuru' için 550 milyon liralık proje!

'Basmane Çukuru' için 550 milyon liralık proje!

TMSF tarafından 2 kez satışa çıkarılmasına karşın alıcı bulamayan Basmane Çukuru için İzmirli iş adamları, 550 milyon liralık AVM ve hizmet binası içeren proje hazırladı.



TMSF tarafından 2 kez satışa çıkarılmasına karşın alıcı bulamayan Basmane Çukuru'nda sona yaklaşıldı. İzmirli işadamları Mesut Sancak Rıza Akça ve Mustafa Kürkan ile konsorsiyuma katılan İzmitli işadamı Tarık Kayar ile birlikte TMSF'yi ziyaret ederek hazırladıkları projeyi fon yetkililerine sundu. Görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini ve TMSF yetkililerinin çözümden yana olduğunu belirten Sancak, "Buraya 250 milyon dolarlık (Yaklaşık 550 milyon TL) AVM ve belediye hizmet binası yapmak için Danıştay'da devam eden davanın sonuçlanmasını bekliyoruz. Olumlu çıkacağına inandığımız mahkeme sonucuyla ilk kazmayı vurmak istiyoruz" dedi. 


TALİPLİ ÇIKMADI


Geçtiğimiz yıl Haziran ve Eylül aylarında 2 kez Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından önce 117 milyon daha sonra 90 milyon dolara satışa çıkarılan Basmane Çukuruna Mesut Sancak talipli çıkmadı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "Kurduğumuz konsorsiyumla birlikte hareket edeceğiz. Danıştay'da devam eden davanın olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz. Bunun ardından çukur için başka bir problem gözükmüyor. Biz de alanın bu kötü görüntüsünden kurtulması için TMSF ile görüştük ve yekililere projemizden bahsettik. 

TMSF haricinde görüştüğümüz  İzmir  Büyükşehir Belediyesi de çukurda çözümden yana. Belki bir, iki kişi hariç herkes sorunun çözülmesini istiyor" diye konuştu. 

Çukurda 30 bin metrekaresi Büyükşehir'e hizmet binası olacak şekilde toplam 100 bin metrekarelik kullanım hakkı bulunduğunu vurgulayan Sancak, "Çukur arazisi belediyenin tapulu malı ve yaklaşık 100 bin metrekarelik inşaat alanı var. Gelir paylaşımı şeklinde 30 bin metrekarelik bir hizmet binası Büyükşehir'e yapılacak. 

Ardından belediye buraya taşınacak. Geriye kalan 70 bin metrekarelik brüt alan yatırımcıya ait ve bunun 50-60 bin metrekarelik bir kısmı AVM olacak. 


KEŞKE YAPABİLSELER


EGS Holding'in de TMSF'ye proje sunacağı yönündeki iddiaları da değerlendiren Sancak, "Gönül ister ki EGS ve Güçbirliği o alana kendi projelerini yapabilse. Onların bunu yapabilmesi bizi de sevindirir. Biz her zaman onların da yanında oluruz ama yapılamadığı için birilerinin devreye girmesi ve yapması gerekiyor. Orası öyle kalamaz. Şehrin en büyük ayıplarından birisidir çukur. Gecekondu sorunundan bile daha büyük bir sorundur" dedi. 


ÇEKİCİLERİ DE YÖNETECEK


İzmir Trafik Vakfı'nın da kurucularından olan ve halen Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Mesut Sancak, Ocak ayı sonundan itibaren hatalı park eden araçların da vakfa ait şirketin çekicileri tarafından çekileceğini aktardı. 

Kurulan şirketin İzmir'deki otopark sorununu çözeceğini vurgulayan Sancak, "Artık ne belediye ne de emniyet araç çekecek. Büyükşehir belediyesi 7 adet çekiciyi vakfımıza devretti. Biz de ilk etapta 5-6 çekici daha alacağız. Hatalı park eden tüm araçlar çekilecek. Kaza yerine gidecek bütün özel çekicilerin de vakfın denetiminde olacak. Gelir kamu yararına kullanılacak" dedi. 



Murat Ervin / Habertürk


Geri Dön