26 / 04 / 2024

Basmane Çukuru için fiyat 27 milyon dolar inince Folkart talip oldu!

Basmane Çukuru için fiyat 27 milyon dolar inince Folkart talip oldu!

TMSF, Basmane Çukuru olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin muhammen bedelini 90 milyon dolara düşürdü. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, 3 Aralık 2014'te yapılacak olan ihaleye gireceklerini açıkladı




İzmir'in merkezinde yıllardır temeli kazılmış halde bekletildiği için kamuoyunda Basmane Çukuru diye anılan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin yeni ihalesi 3 Aralık 2014'te yapılacak. 9 Eylül'de yapılan ilk ihalede kimse teklif vermeyince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), muhammen bedeli 27 milyon dolar indirerek 117 milyon dolardan 90 milyon dolara düşürdü. Bedelde indirime gidilince, önceki ihaleye teklif vermeyen Mesut Sancak, Rıza Akça ve Mustafa Kürkan'ın oluşturduğu konsorsiyum, 3 Aralık'taki ihaleye girebileceklerini açıkladı. 


Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, konsorsiyumun önümüzdeki günlerde karar vereceğini belirterek, "Mevcut alanla ilgili oluşturduğumuz bir konsorsiyum var. İhaleye girme kararını ortaklarımızla görüştükten soma vereceğiz. Şu tabloya bakıldığında ihaleye girerek talip olma düşüncesindeyiz. 

Önümüzdeki 15-20 gün neyi gösterir bilemiyorum. Şartlara ve ihale detaylarına bakılacak" dedi. 


BEDEL NORMAL SEVİYEDE 


Muhammen bedeldeki indirime ilişkin olarak Sancak, "İstenen bedel olması gereken seviyededir. 

Daha önce normalden yüksekti. Duruma göre hareket edeceğiz. Orada yapılabilecek tek yapı alışveriş merkezidir. Yaklaşık 100 bin metrekarelik bir alandan söz ediyoruz. 30 bin metrekaresi belediye binası olacak ve belediye buraya taşınacak. Geri kalan yer ise ihaleye girenlere ait olacak" diye konuştu. 

Basmane'deki eski otobüs terminalini ticaret merkezi yapmak isteyen Kemal Zorlu, Güçbirliği Holding adına girdiği ihaleyi 35 milyon dolar ödeyerek kazanmış, Belediyeye vereceği büyük bir opera binası ve otoparkın yer aldığı proje için dönemin belediye başkam Burhan Özfatura ile protokol yapılmıştı. 1999'da eski belediye başkanı Yüksel Çakmur, emsal olarak imar mevzuatına aykırı olduğunu iddia ettiği proje için dava açarak inşaat durduruldu. Özfatura'mn ardından başkan olan Ahmet Piriştina'nın döneminde imar değişiklikleri yapılsa da Çakmur'un yeniden itirazıyla proje tamamen iptal edildi. 


İstanbul'da 3 Aralık'ta yapılacak ihalede Ege Dünya Ticaret Merkezi'ni satın alacak yatırımcı,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne yaklaşık 32 bin metrekarelik hizmet binasını da yapacak. Bu karar daha önce TMSF ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında protokole bağlanmıştı. 



Sabah Egeli


Geri Dön