26 / 04 / 2024

'Basmane Çukuru' ihalesi tekrarlanabilir!

'Basmane Çukuru' ihalesi tekrarlanabilir!

Basmane Çukuru ihalesine ilk itiraz Güç Yapı'dan geldi. Kemal Zorlu, yapılacak bir ihalede kendilerinin pilot firma olduğuna ve Güç Yapı'ya verilmeyen ihalenin geçersiz sayılacağını söyledi.



Güç Yapı AŞ, 'Basmane Çukuru' olarak tanımlanan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından açılan ihaleye itirazda bulunulduğunu duyurdu. Güç Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, 'TMSF tarafından 'ticari ve iktisadi bütünlük' olarak değerlendirilen hakların satışı ile ilgili ihaleye, kurum nezdinde kanuni haklarımız saklı kalmak üzere gerekli itirazlar yapıldı.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi üe Güç Yapı AŞ ve EGYO AŞ'nin imzaladığı sözleşmede, Güç Yapı AŞ'nin pilot firma olması nedeniyle Güç Yapı AŞ'nin içinde bulunmadığı bir satış geçerli olamaz' denildi. 


İhale süreci


Temeli 18 yıl önce atılan ancak davalar ve değişen imar planlan nedeniyle yapılamayan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından dün açılan satış ihalesine Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ teklif vermişti. 


Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı. 


İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski izmir Büyükşehir Belediye Başkam Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 


1999 yılında yürütmeyi durdurma karanyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedan Güçbirliği Holding, TMSFye devredilmişti. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı. 


Haber Ekspres (İzmir)



>> Folkart Yapı'dan Basmane Çukuru için 80 milyon dolar teklif! (Tıklayınız...)



Bu haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Güç Yapı AŞ, "Basmane Çukuru" olarak tanımlanan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından açılan ihaleye itirazda bulunulduğunu duyurdu.


Güç Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu yaptığı yazılı açıklamada, "TMSF tarafından 'ticari ve iktisadi bütünlük' olarak değerlendirilen hakların satışı ile ilgili ihaleye, kurum nezdinde kanuni haklarımız saklı kalmak üzere gerekli itirazlar yapılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Güç Yapı AŞ ve EGYO AŞ’nin imzaladığı sözleşmede, Güç Yapı AŞ’nin pilot firma olması nedeniyle Güç Yapı AŞ’nin içinde bulunmadığı bir satış geçerli olamaz" denildi.


İhale


Temeli 18 yıl önce atılan ancak davalar ve değişen imar planları nedeniyle yapılamayan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından dün açılan satış ihalesine Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ teklif vermişti. Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı. İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı.

Milliyet



Bu haber Yenigün Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İzmir'de 17 yıldır çözülemeyen 'Basmane Çukuru' sorununun, TMSF'nin yaptığı ihalede işadamları Murat Sancak, Rıza Akça ve Tarık Kayar'ın oluşturduğu konsorsiyum tarafından satın alınarak çözülmesi olumlu karşılandı. Yüzde 30 hisseye sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Başkanı Aziz Kocaoğlu, ihale sonrası yaptığı ilk açıklamada,


"Göreve geldiğimiz günden itibaren, bir zamanlar Basmane Garajı olarak bilinen bu arsa ve problemli diğer mülkler konusunda çok mesai harcadık. Basmane arsası ile ilgili kamuoyundaki en büyük eleştiri, Belediye payının düşük olması noktasındaydı. Taraflarla, yani TMSF, Güçbirliği ve EGS (Deniz A.Ş.) ile görüşmeler yaparak hissemizi yüzde 12'den yüzde 30'a yükselttik. Bu, Türkiye belediyecilik tarihinde kamunun kazanımıyla ilgili çok özel bir örnektir. İhaleyi İzmirli firmaların alması, projenin gerçekleşmesi yönündeki kanaatimizi güçlendirmiştir. Kazanan firmaya, Belediyemize ve kentimize hayırlı olsun" dedi.  

Yeni Gün



Geri Dön