18 / 04 / 2024

Batı Anadolu, Söke fabrikasına yaptığı yatırımı 2017'de devreye alacak!

Batı Anadolu, Söke fabrikasına yaptığı yatırımı 2017'de devreye alacak!

Hazır beton ve çimento sektöründe Batıçim, Batısöke ve Batıbeton firmaları ile faaliyet gösteren Batı Anadolu Grubu, yaptığı yatırım ile klinker üretim kapasitesini artıracak.



İzmir Bornova ve Aydın Söke'de bulunan tesislerinde klinker ve çimento ürettiklerini bildiren Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, "Batıçim'in yıllık klinker üretim kapasitesi 1.4 milyon ton, çimento üretim kapasitesi ise 1.8 milyon ton. Batısöke'nin yıllık klinker üretim kapasitesi 2.4 milyon ton, çimento üretim kapasitesi ise 2.7 milyon ton. 26 hazır beton tesisi bulunan Batıbeton ise yıllık 3.5 milyon metreküp hazır beton kapasitesine sahip. Söke fabrikasına ilave ikinci üretim hattı yatırımının tamamlanmasıyla klinker üretim kapasitesi yılda 3.6 milyon ton seviyesine ulaşacak" dedi. 


Çimento ve klinker ihracatını yıllık 800 bin tona çıkaracak

Batı Anadolu Grubu olarak son beş yılda yüzde 104 oramnda büyüdüklerini vurgulayan Feyyaz Ünal, "2015'te ciromuz 600 milyon liraya ulaştı. Grubun vergi öncesi kârı ise 90 milyon lirayı buldu" açıklamasında bulundu. Ünal, öte yandan bin 50 kişiyi istihdm ettikleri bilgisini de verdi. 

Batıçim ve Batısöke fabrikalarındaki yıllık üretimin yaklaşık yüzde 30'unu ihraç ettiklerini belirten Ünal, "Batıçim ve Batısöke fabrikalarından yıllık 500 bin ton klinker ve çimento ihraç ediliyor. 2018'de Batısöke fabrikasmdaki yatırım tamamlanıp, devreye girdiğinde ihracat miktarı yılda 800 bin ton seviyesine ulaşacak" şeklinde konuştu. 


Klinker ve çimento ihracatını son yıllarda ağırlıkla Batı Afrika ülkelerine yaptıklarını söyleyen Feyyaz Ünal, şöyle devam etti: "Ekonomisi hızla gelişen ve büyüyen bu bölgeye çoğunlukla klinker ihracatı yapıyoruz. Öte yandan geçmiş yıllarda geniş ihracat potansiyeli bulunan Libya'nın yavaş yavaş istikrarlı hale gelmesi de bu pazarı tekrar canlandırdı. Bununla birlikte Güney Amerika bölgesi, özellikle Brezilya ve Kolombiya, son dönemde hedeflediğimiz önemli pazarlar arasında. Kısa vadede bu pazara odaklanmaya devam edeceğiz. İhracatımızın büyük bölümünü Aliağa Nemrut körfezindeki kendi limanımızdan yapmamız da operasyon ve müşteri memnuniyeti adına bize avantaj sağlıyor."


'Borlu çimeno' ürününü piyasaya sunacak

Üretimini yaptıkları betonların yanı sıra özel beton çeşitleri de ürettiklerini kaydeden Feyyaz Ünal, bunların arasında Doğa, İnci, Lifli, Çelik, Bulut, Gülle, Geçi ve Özgür isimli ürünlerinin bulunduğunu dile getirdi. Çimentod da yeni bir ürünü piyasaya sunmaya hazırlandıklarını açıklayan Ünal "Borlu Çimento ürünümüzü yakında pazara çıkaracağız. Bor, temel itibarıyla beyazlatıcı, mukavemet artırıcı, kaydırıcı ve yanmazlık özelliklerinden dolayı birçok malzemede kullanılıyor. Türkiye'de bu ürüne yönelik araştırmalar, daha önce yapılan deneme üretimleri ile sınırlı. 

Araştırma çalışmalarının devam etmesi için üretim yapılmasına ihtiyaç var. Biz Batıçim olarak laboratuvar ortamında üretimini yaptık. Sınai üretim için talebin oluşması noktasındâ çalışıyoruz" ifadesinde bulundu. 

Devlet ve özel sektör yatırımlar mm yanı sıra,.kentsel dönüşüm projelerinin artmasıyla başta  İzmir  olmak üzere, Ege Bölgesi genelinde inşaat sektörünün ivme kazanacağını söyleyen Feyyaz Ünal, şunları kaydetti: "Ege Bölgesi'nde gayrimenkul ve inşaat sektörünün gelişimi açısından kentsel dönüşümün sürdürülebilir olması önemli. İzmir'deki yaşlı bina sayısı oldukça fazla. Kentsel dönüşümün yaygınlaşması için belediyelerin kat izni artışı gibi bazı teşvik mekanizmalarını imar planlarına ekleyerek inşaat sektörünün yolunu açması gerekiyor."


Dünya 


Geri Dön