20 / 04 / 2024

Batı Atıksu Arıtma Tesisinin temel atma töreni gerçekleştirildi!

Batı Atıksu Arıtma Tesisinin temel atma töreni gerçekleştirildi!

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) tarafından Karadeniz Mahallesi’nde yapılacak Batı Atıksu Arıtma Tesisi temel atma törenine katıldı.




Süleymanpaşa ilçesi için büyük önem taşıyan açılışa Başkan Eşkinat’ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Tekirdağ Milletvekili Adayı Şerafetdin Terzi,  eski Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, ilçe belediye başkanları, iller bankası temsilcileri, partililer ve vatandaşlar katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşımız ile başlayan açılışta, açılış konuşmasını Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Şafak Başa gerçekleştirdi.


BAŞA: “SÜLEYMANPAŞA İLÇEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN”


“Bugün Tekirdağ için, Süleymanpaşa ilçemiz için TESKİ için çok önemli bir gün. TESKİ kurulduğu günden itibaren en önemli yatırımlarından bir tanesini bugün başlatıyor.” diyerek konuşmasına başlayan Şafak Başa; “Burada açılışını yapacağımız tesis, yapımı devam eden altyapı çalışmalarımızın çok önemli bir parçasını içeriyor. Bu tesis açıldıktan sonra kirli su fiziksel arıtma, ileri biyolojik arıtma ve dezenfeksiyon işlemlerine tabi tutulup her türlü zararlı etkiden arındırılarak Cevizlik deresine bırakılacaktır.  Kirli su çeşitli ünitelerden geçirerek arıtılacaktır.” dedi.


“BÜTÜN AMACIMIZ MARMARA DENİZİNİ KİRLETMEMEK”


Konuşmasına devam eden Başa;  “Şuana kadar 660 bin kamyon hafriyat bu alandan tesisin yapımı için çıkarıldı. Bitiş süresi 730 iş günü olarak belirlendi. İş bitiminin ardından Batı Atıksu Arıtma Tesisimiz 243 bin nüfusa hizmet edebilecek. Nüfusun artması ile yapılacak ikinci aşama tesisleri sayesinde bu sayıyı 345 bin kişiye çıkarabileceğiz. Ayrıca bu tesisi projeleri tamamlanan kamulaştırma çalışmaları devam eden doğu ileri biyolojik arıtma tesisi izleyecek. Süleymanpaşa ilçemizde iki adet ileri biyolojik arıtma tesisi olacak. Bütün amacımız mavi bayraklı denizlere ve kıyılara kavuşarak Marmara Denizini kirletmemek.” diye konuştu.


Teknik bilgiler vererek konuşmasına devam eden Şafak Başa’nın konuşmasının ardından Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat kürsüye davet edildi.


EŞKİNAT: “MARMARA’NIN KURTULUŞU İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”


Başkan Eşkinat yapılan projeyi ve TESKİ’nin Süleymanpaşa’daki alt yapı çalışmalarını değerlendirdiği konuşmasında; “13 kasımda kutladığımız kurtuluşun bir başkasını da bugün kutluyoruz. Bu sadece Süleymanpaşa’nın değil, Marmara’nın kurtuluşu içinde önemli bir adım. Bu bakımdan bu kararı alanları, başlatanları ve kararlılıkla devam ettirenleri kutluyorum. Trakya, Tekirdağ, Süleymanpaşa her zaman onları saygı ile anacaktır.” şeklinde konuştu.


ALBAYRAK: “TEKİRDAĞ NİHAYET GELİŞMİŞ BİR ARITMA TESİSİNE KAVUŞACAK”


Başkan Eşkinat’ın ardından kürsüye çıkan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; projenin temellerini atan eski Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç’ı da sahneye davet ederken “Artık adı Süleymanpaşa olan yerleşim yerimizin 183 bin nüfusumuzun atığı Marmara Denizine dökülmeyecek.” diyerek sözlerine başlarken “Bugün burada Tekirdağ için büyük önem taşıyan Batı Atık Su Arıtma Tesisinin açılışı için toplanmış bulunuyoruz. Bir ilin gelişmişlik düzeyinin göstergelerinden bir tanesi de o ilin arıtma tesisine sahip olup olmamasıdır. Tekirdağ nihayet gelişmiş bir arıtma tesisine kavuşacak. Çocuklarımızın yüzebildiği, sağlıklı bir şekilde balık yiyebildiğimiz bir denize bu sayede kavuşacağız. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Tekirdağ için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz. Büyükşehir ne yapıyor diye soranlara açılışlara temel atmalarla en güzel cevabı veriyoruz. Ancak asıl cevabı 2016-2017-2018 yıllarında yapacağımız çalışmalarla vereceğiz.” ifadelerini kullandı.


DALGIÇ: “ÇALIŞMALARIN DEVAM EDİYOR OLMASINDAN BÜYÜK BİR GURUR VE MUTLULUK DUYUYORUM”


Başkan Albayrak ile birlikte kürsüye gelen eski Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç ise projenin başlangıç aşamasını katılımcılarla paylaştı.


Adem Dalgıç; “2009 yılında belediye başkanı olduğum zaman büyük bir üzüntü duymuştum. 8-10 yerden atıklar Marmara denizine karışıyordu. İlk yaptığımız iş şehrimize böyle bir tesisin kazandırılması çalışmalarını başlatmak oldu. İller bankasıyla çok koordineli çalışmalar gerçekleştirdik. Gece gündüz demeden bu proje üzerinde defalarca toplantılar yapıp Ankara’ya gitmek zorunda kaldık. Bu dönemde de bu çalışmaların devam ediyor olmasından büyük bir gurur ve mutluluk duyuyorum.” şeklinde konuştu.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da açılışta bir konuşma yaparken; “Arıtma dediğimiz şey gerçekten medeniyetin göstergesidir. Bugün burada 37 milyon TL değerinde bir tesisin temelini atıyoruz. Bu tesis Tekirdağ’ımızın geleceğini inşa etmemizi sağlayacak. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” diye konuştu.


Konuşmaların ardından dualar eşliğinde protokol üyeleri tarafından açılış gerçekleştirilirken kokteyl ile açılış töreni devam etti.



Tekirdağ'ın Sesi 


Geri Dön