27 / 04 / 2024

Batı Trakya'da cami arazisine kilise girişimi

Batı Trakya'da cami arazisine kilise girişimi

Batı Trakya'da Gümülcine'ye bağlı Yanıkköy (Nimfea) Camii Vakfı'na ait araziye kaçak olarak inşa edilmeye başlanan kilise, vakıf yönetimi ile Trakya Bölge Genel Sekreterliği arasında mülkiyet tartışması başlattı



Türk köylüler, Gümülcine Müftülüğü aracılığıyla ilgili makamlara yaptıkları itirazlarında, kilisenin inşa edildiği arazinin vakfa ait olduğunu belirtti. 
 
Yanıkköy Camii Vakfı Başkanı Sabri Molla Hüseyin, 'kilisenin inşa edildiği 10 dönümlük arazinin 1879 tarihli Osmanlı tapuları bulunduğunu ve bu arazinin daha sonra mal sahipleri tarafından cami vakfına bırakıldığına dair belgenin de mevcut olduğunu' söyledi. Hüseyin, kilise inşaatının durdurulmasını ve mülkiyet hakkının tanınmasını talep ettiklerini, aksi takdirde konuyu yargıya intikal ettireceklerini kaydetti. Ancak Bölge Genel Sekreterliği'nden müftülüğe gönderilen belgede söz konusu arazinin 'Yunan devletine ait' olduğunun belirlendiği ve ilgili yasal işlemlerin Ormanların Mülkiyeti Komisyonu tarafından yapılacağı bildirildi. Rodop ilindeki en eski Türk köylerinden biri olan ancak göç nedeniyle boşalma noktasına gelen Yanıkköy'de, aralarında kilisenin inşa edildiği arazinin de bulunduğu köy camisine ait yaklaşık 35 dönümlük alana daha önce de Orman Müdürlüğü tarafından bazı dinlenme tesisleri yapılmıştı.
Zaman


 


Geri Dön