24 / 04 / 2024

Batman Ilısu Barajı'nın yapımı iptal mi edilecek?

Batman Ilısu Barajı'nın yapımı iptal mi edilecek?

Batman Ekoloji Meclisi Ilısu Komisyonu Üyesi Öner Öztürk, ''Ilısu Barajı’nın inşaatı iki aşamalıdır. Asıl elektrik üretecek olan HES inşaatı yapım maliyetinin fazla olmasından dolayı henüz başlamamış. Devlet baraj yapımının iptal edilme ihtimaline karşı bu inşaatı ağırdan alıyor” dedi.



Dicle Nehri üzerinde yapılan Ilısu Barajı nedeniyle 10 bin yıllık geçmişe sahip Batman, Hasankeyf ilçesi sular altında kalacak. Barajla birlikte 100’den fazla canlı türünün yok olacağına dikkat çeken Batman Ekoloji Meclisi Ilısu Komisyonu Üyesi Öner Öztürk, barajın ömrünün 40 yıl olarak hesaplandığını, fakat 30 yıla kadar düşebileceğini belirti. Halk arasında Ilısu Barajı’nın tamamlandığı ve geri dönüşü olmayan bir seviyeye ulaştığı algısının olduğuna değinen Öztürk, “Ilısu Barajı’nın inşaatı iki aşamalıdır. Bir tanesi suyun önünü kesecek setin inşaatıdır. Bunun inşaatı büyük oranda tamamlanmıştır. Ama asıl inşaat elektrik üretecek olan HES inşaatı. Bu inşaat yapım maliyetinin fazla olmasından ve zor olduğundan henüz başlamamış. Devlet baraj yapımının iptal edilme ihtimaline karşı bu inşaatı ağırdan alıyor” dedi. Ilısu Barajı projesinin yapıldığı yıllarda Dicle Nehri’nde akan su miktarının daha fazla olduğunu aktaran Öztürk, son dönemlerde yaşanan iklim değişiklikleriyle birlikte suda büyük bir azalmanın olduğunu söyledi. Bu yüzden beklenenden daha az elektrik üreteceğini ifade eden Öztürk, “Bir yandan da bu baraj tarım alanlarının büyük bir kısmını sular altında bırakacak. Dolayısıyla diğer barajlarda olduğu gibi sulama kanalı projesi düşünülmemiş. Böyle bakınca aslında ekonomik olarak çok mantıksız ve tarihi turistik merkezi Hasankeyf’i yok ediyor” şeklinde konuştu.


‘Hiçbir tarihi eser taşınmadı’


Barajın yapımıyla birlikte 100’e yakın canlı türünün yok olacağına dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi: “Projeyi sunan Devlet Su İşleri’ne Dicle vadisindeki doğal yaşamı korumak için ne gibi önlemler düşündüklerine dair bir soru yönelttik. Bize geri dönüş olarak verdikleri cevap; ‘Dicle vadisinde herhangi bir özel yaşam alanı olmadığından herhangi bir önlem almadık’ şeklindeydi.” Başta Zeynel Bey Türbesi olmak üzere Heskîf’te bulunan birçok tarihi eserin yapılan ihaleler sonucu taşınacağı iddialarının basına yansıdığını hatırlatan Öztürk, “Bugüne kadar herhangi bir tarihi eser taşınmadı. İlgili kurumlara tarihi eserlerin taşınıp taşınmadığı konusunda sorular sorduk. Fakat yetkililerden hiçbir bilgi alamadık. Yani henüz Zeynel Bey türbesinin taşınması ile ilgili açıklanmış resmi bir bilgi yok” dedi.



Özgür Gündem


Geri Dön