29 / 03 / 2024

Batman'da hayvan besicileri için arazi tahsis edilmeli!

Batman'da hayvan besicileri için arazi tahsis edilmeli!

Batman kent merkezi içerisinde kalan ve yıllardır kimi çevreler tarafından kötü koku yaydıkları gerekçesi ile şehir dışına çıkarılması istenilen hayvan besicilerinin sorunları hakkında Göçerler Derneği Başkanı M. Emin Çelik ile görüşüldü.



Gap Mahallesi’ndeki hayvan besiciliğinin daha önce de bazı köşe yazarları tarafından gündeme alındığını belirten Göçerler Derneği Başkanı M. Emin Çelik, kendilerinin defalarca bu konuyu belediye yetkililerine ilettiklerini söyledi. Gap Mahallesi’ndeki hayvan besicileri olarak kendilerinin de mevcut bölgeden çıkmak istediklerini söyleyen Başkan Çelik: “Burada asıl görev kentin Valisi ve Belediye Başkanına düşüyor. Valilik şehir merkezindeki besici sorununa kalıcı bir çözüm istiyor ise besicilerin şehrin dışına çıkarılması için daha önceden yapıldığı gibi ya konut projesi ya da kent genelindeki besiciler için bir hazine arazisi tahsisinde bulunulmalı.” ifadesinde bulundu. 


“BELEDİYEYE DEFALARCA BAŞVURDUK”


Kentin en önemli noktası olan Gap Mahallesi’nde hayvan besiciliği yaparak geçimini sağlayan yaklaşık 10 aile kaldığını belirten Başkan Çelik: “Belediyeye defalarca başvuruda bulunduk. Şuan Gap Mahallesi’nde şuan yapımı devam eden inşaatlar var. Yapımı devam eden inşaat müteahhitlerine tanınan hakların aynısını besicilere de tanınsın, ben onlara kefilim 6 ay içinde bir tane besici kalmaz orada kalırsa da sorumlusu ben olurum. Mevcut alanda müteahhitlere inşaatta 8 kat hakkı tanınıyor, ama besiciler gittiği zaman 4 katın üzerinde hak tanınmıyor. Doğal olarak onlarda diğerlerine tanınan hakkı istiyor.” dedi. 


“Kent merkezinde 3 bin besici var”


Batman kent merkezinde şuan 3 bin civarında hayvan besicisi olduğunu belirten Göçerler Derneği Başkanı M. Emin Çelik: “Şehir merkezinde 3 bin besici bulunuyor. Bunların dışında da şehir dışında da yine yaklaşık olarak 3 bin besici bulunuyor. Türkiye’de bir ilk olan Tarım Kent modeli ile Kuyubaşı  TOKİ  (Cegeluye) tarafında 196 konut yaptırıldı. O da besicilerden kaynaklanan bir hata nedeniyle onlara uygun olmadı. Valilerimizin de genelde hizmet dönemleri kısa oluyor. Bir projeye başlamadan tayin oluyorlar ve sonraki gelen Valiye kalıyor. Şimdi Valimiz halkın arasına girip sorunlarını dinliyor. Bu sorunun çözümü için bütün besicileri bir araya getirmek ve kentin dışına çıkarmak için hayvan besicilerine 1000 dönüm hazine arazisi tahsis edilmesi halinde inanıyorum ki besiciler şehrin dışına çıkacaktır. Burada belediyeye de alt yapı düzenleme işi kalırdı. Bunların yapılması durumunda 6 ay içinde kent merkezindeki besicilik sorunu ortadan kalmış olacaktır.” şeklinde konuştu.+




Batman Yön Gazetesi


Geri Dön