07 / 05 / 2024

Batman'daki Zillek Köprüsü sulara gömülecek!

Batman'daki Zillek Köprüsü sulara gömülecek!

Yaklaşık 80 yıl önce Batman ile Diyarbakır’ı tren yolculuğunda birbirine bağlayan Zillek köprüsünü de Ilısu barajı yutacak. Tarihi köprünün dibinde şimdi de 1.5 metre uzunluğunda devasa bir köprü yapılıyor.



TARİHİ KÖPRÜYE VEDA

Batman ile komşu İl Diyarbakır’ı tren rayında birbirine bağlayan tarihi Zillek köprüsü, Ilısu barajı altında kalacak. Diyarbakır’a bağlı Sinan köyü yakınında yaklaşık 80 yıl önce temeli atılan ve hala yaya yolunun da olduğu tarihi köprünün sular altında kalacak olması Zillek ve çevresindeki yerleşim birimlerini hüzünlendirdi. Eski köprünün  kara altının bulunduğu dönemde petrolcülerin adeta güzergahı konumunda olduğunu ifade eden Sinan köyündeki yaşlılar; “Tarihi köprüyü de maalesef Ilısu sularına kaptıracağız. Bir dönemler bu köprü en işlek güzergahtı. O köprü, dönemin en iyi yapısıydı. Şimdi de bu önemli köprüye artık veda edeceğiz” dediler. 


1.5 UZUNLUĞUNDAKİ YENİ KÖPRÜ

Tren yolculuğunun halen sürdüğü Batman’da yeni güzergahın yine Sinan istasyonundan geçeceğini belirten köprü yapımını üstlenen firma yetkilileri, şunları söylediler; “Batman tarafında temelini attığımız köprünün 18 ayağı tamamlandı. Diyarbakır tarafında da güzergahın geçeceği bölgelerde çalışma tüm hızıyla sürüyor. Ayrıca köprünün geçeceği bölgede menfez ve altyapı çalışmaları da devam ediyor. Hedefimiz yeni köprüyü süresinden önce tamamlamak. Eski köprüye yakın mesafede sağlam bir köprüyü  Sinan ve çevresine kazandırmak için geceli-gündüzlü çalışıyoruz.”


Batman Çağdaş


Geri Dön