26 / 04 / 2024

Batum Akvaryumu, Rustaveli sahil şeridinde yapılacak!

Batum Akvaryumu, Rustaveli sahil şeridinde yapılacak!

Batum'da inşa edilen akvaryum projesi birbiri üstüne düşmüş deiz taşlarını anımsatıyor



Yeni mimarlık anlayışında mimarlar doğadan, özellikle de deniz ve dalgalardan esinlenen yumuşak hatları tercih ediyor.

Turistik bir akvaryum artık şehir turizminin olmazsa olmazları arasında geliyor. Gürcistan da Batum şehrinde inşa edilen ülkenin en büyük akvaryumu ise hem görsel hem de turistik olarak bu açığı tamamlıyor. Proje için önce bir mimari yarışma düzenleyen yerel belediye Henning Larsen Mimarlık'ın kazandığı yarışmanın ardından 2 bin metrekarelik akvaryumun projesinin Rustaveli sahil şeridinde yapılmasına karar verdi. Batum Akvaryumu adını taşıyan proje modern bir tasarım anlayışıyla el alındı. İçerisinde ise Hint Okyanusu, Atlas Okyanusu gibi farklı okyanusların deneyimlerini yaşamaya imkan veriyor. Akvaryumun dış mimarisi ise adeta bir plajda dalgaların üst üste koyduğu deniz taşlarını andırıyor.

Kanada'nın çevreye saygılı olimpiyatevi

2010 Olimpik ve Paralimpik Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak Kanada'nın Vancouver şehri şu sıralar kışa hazırlık yapıyor. Kış olimpiyatlarının yapılacağı The Richmond Olimpik Oval'de ahşaptan yapıldı. Geleneksel Japon evlerini anımsatan bir mimariyle yapılan Olimpik Ev Olimpik ev olimpiyatlar sonrasında başka amaçlarla da kullanılabilecek şekilde inşa edilen yapıda kullanılan ahşaplar ise Kanada'da özel olarak üretildi. Her biri 100 metre uzunluğunda 15 adet tek parça ahşap kullanıldı. British Colombia'dan getirilen ve toplam 1 milyon kerestenin kullanıldığı yapılarda yeşil bina konseptiyle uyumlu olacak yeşilde ‘LEED Silver' sertifikası da kullanıldı.

Yağmur toplayan gökdelen suyu hapsedecek

Polonyalı H3AR Mimarlık ofisinden 4. sınıf mimarlık öğrencileri Ryszard Rychlicki and Agnieszka Nowak “Yağmur Toplayan Gökdelen” projeleri ile 2010 yılı Gökdelen ödülü kazandılar. Projenin en önemli özelliği dizaynından çok inovatif çatısı ile yağmuru toplayarak yağmır suyundan sadece bina değil bölgenin de bir kısım ihtiyacını karşılayabilecek enerji üretmesi. Bir kişinin evde günde ortalama 150 litre su tükettiği dikkate alındığında yağmur suyunun bunun ortalama 85 litresini karşılaması hedefleniyor. ABD'de hayata geçirilecek proje Amerikalıların gelişmekte olan ülke vatandaşlarından 5 kat daha fazla su tükettiği de dikkat alınarak yapıldı.

Arap tuğlası İspanyol mimarisinde hayat buldu

Katar'ın Başkenti Doha'da İspanyol Mimarlık şirketi XVStudio (Xavier Vilalta Studio) tarafından yapılan Alpha projesi dış mimarisi itibariyle kağıttan yapılan maket yapıları andırıyor. Ofis, rezidans ve alışveriş merkezinden oluşan karma kullanımlı proje bir yanda eski mimari diğer yanda ise modern mimariden örnek sunuyor. İklimi nedeniyle güneş enerjisinden yararlanılacak olan projede doğal kaynaklardan maksimum düzeyde yararlanılabilecek pasif dizayn yöntemi kullanıldı. Projenin dış mimarisinde ise Arapları ‘girih' dediği özel tuğlalar kullanıldı.

Taj diyarı burada sona ediyor...

Amerikalı mimarlık şirketi Yazdani Studio of Cannon Design Hindistan'ın en büyük turizm projelerinden biri olan Taj Lands End Hotel projesine hazırlanıyor. Bombay'da yapılan proje “dalga” formunda esinlenilerek hayata geçiriliyor. Basamak şeklinde ve birbirinin manzarasını kesmeyen otel odalarının tamamı adeta suyun üzerinde imajı veriyor. Yapının orta bölümleri suit odalar üstleri ise özel rezidans katlarına ayrılmış.Projenin en dikkat çeken yanlarından biri ise oymalı giriş bölümler, gökkubbe, geniş teraslar ve deniz manzarasının bir bütünlüğk içinde ritmik bir form oluşturması. Projenin güney bölümündeki odalar güneş ışığı ile direk temastan kaçınıyor.
Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön