28 / 03 / 2024

Bayraklı' da dönüşüm için uzlaşma turları başladı!

Bayraklı' da dönüşüm için uzlaşma turları başladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen "Bayraklı kentsel dönüşüm" projesi kapsamında vatandaşlarla uzlaşma görüşmeleri geçtiğimiz gün başladı, görüşmeler sonrasında isteyen vatandaşlarla "hak sahibi uzlaşma sözleşmesi" imzalanıyor.




İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen "Bayraklı kentsel dönüşüm" projesi kapsamında vatandaşlarla uzlaşma görüşmeleri başladı. Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'ndaki görüşmelere katılan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Belediye bu işten bir kuruş para kazanmayacak, kimsenin de hakkını yemeyecek" garantisini verdi, Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen, Çanakkale -  İzmir  Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin yer aldığı 60 hektar büyüklüğündeki alanda kentsel dönüşüm yapmak üzere alman Meclis karan sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, hazırlanan projenin ardından vatandaşlarla uzlaşma görüşmelerine başladı. Görüşmelerin yapıldığı Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'ndaki ofise sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren İzmir Büyiikşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, uzlaşmaya varan bir ailenin sözleşmesine de "şahit" olarak imza koydu. 


Kentsel dönüşümü desteklediklerini söyleyen ve Başkan Kocaoğlu'na teşekkür eden vatandaşlar, tek isteklerini "mağdur olmamak" şeklinde özetledi. Kentsel dönüşüm çalışmalarını "dayatma değil uzlaşma" ile yapmak istediklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu ise "Bu işten Belediye bir kuruş para kazanmayacak. Kimsenin de hakkını yemeyecek" garantisini verdi. Kentsel dönüşüm çalışmalarında "adil" olduklarını ve "karşılıklı rıza"ya dayandırdıklarını belirten Biiyükşehir Belediye Başkanı, "Uzlaşma ya da uzlaşmama hakkına sahipsiniz. Bu iş rızayla olursa olacak" diye konuştu.  


Depreme ve doğal afetlere karşı güvenli, sağlıklı kentsel yaşam alanları yaratılacak. 

- Tasarım alanının en üstünden Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'ndan denize erişen yeşil koridorlar yapılacak. Denize yaya ulaşımı kolaylaşacak. 

- Konut adalarında binalar mümkün olduğunca deniz manzaralı olacak ve yüksek yapılan tasarım alanının kuzeyinde inşa edilecek. 

- Ulaşımda çevre yolu bağlantıları sağlanacak. Yatayda ve dikeyde ulaşım birbirine bağlanacak. Eğime uyumlu yollar yapılacak. 3 tane seyir terası ve meydan oluşturulacak ve meydana giren 3 kapı olacak. Bunlardan bir tanesine Homeros, bir tanesine Akdeniz, bir tanesine de Smyrna kapısı adı verilecek. 

- Kuzeyde Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'ndan güneye denize inen kesintisiz yeşil koridorda yaklaşım toplam 650 metrelik yürüme bandı oluşturulacak. Bunların üstü güneş panelleri ile kaplanacak. 

- Güneş panellerinden sağlanan enerji ile kamusal alanların aydınlatılması sağlanacak. 

- Alanın kuzeyinde yağmur suları toplanacak. Toplanan sular ile eğimden yararlanılarak yeşil alanlar sulanacak. 

- Kıyı tasarımının da tamamlanmasıyla birlikte vatandaşlar özelikle engelli vatandaşlar için Alsancak'tan başlayarak Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'na kadar kesintisiz ulaşım sağlanacak yaya aksı oluşturulacak. 

- Bayraklı Sevgi Yolu ve Smyrna Meydanı'na yürüme bantlan ve yaya aksı ile erişebilirlik güçlendirilecek. 

- Ticaret birimleri oluşturularak cazibe merkezi yaratılacak. 

- İZBAN hattı ve Altınyol üzerinden yaya köprüsü yapılarak sahile erişim sağlanacak. Mevcut Şelale deresi ıslah edilerek yeşil koridor ile görsellik kazandırılacak. Farklı tipte ve metrekarelerde, beklenti ve talepleri karşılayacak şekilde konut yapılacak. 



BUGÜNE KADAR NELER YAPILDI? 


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için Hizmet Alım ihalesi ile başlatılan çalışmalar çerçevesinde, öncelikle vatandaşları bilgilendirmek amacıyla ilçede "Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi" açtı. Merkez, projeden etkilenecek vatandaşlara doğaldan ulaşarak yerinde ve doğru bilgilendirme yapıyor. 

Alanda gerçekleştirilecek proje için; sosyo - ekonomik ve halihazır tespitine ilişkin veri toplanması, kıymet takdir raporlarının hazırlanması, hak sahiplerinin tespit edilerek uygulamaya yönelik uzlaşma paylaşım modelinin oluşturulması işlemleri tamamlandı. 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli İmar Planlan, Vaziyet Planı, Kentsel Tasanın ve Mimari Projelerin Hazırlanması işlemleri devam ediyor. 


Bölgede aynca "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Sosyo-Demografik Yapı" araştınnalan sırasında vatandaşlarla anket çalışması yapılarak alan hakkında detaylı analiz yapabilme olanağı elde edildi. 


Alanda var olan bütün zeminüstü envanteri çıkartıldı, ilgili kurum incelemeleri yapılarak veritabanı oluşturuldu ve bu verilere bağlı hak sahipliliği tespitleri tamamlandı. 


Proje alanı içinde faaliyet gösteren çeşitli derneklerin talepleri doğrultusunda, alan içinde bulunan 6 ayrı kahvehanede halkı bilgilendinne toplantıları gerçekleştirildi.


Ege'de Bugün


Geri Dön