23 / 04 / 2024

Bayraklı Yat Limanı Projesi'nin planı askıya mı çıktı?

Bayraklı Yat Limanı Projesi'nin planı askıya mı çıktı?

ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, İzmir Bayraklı sahilinde yapılması planlanan Bayraklı Yat Limanı Projesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesinin itirazına rağmen askıya çıktı.



Bakanlığın  İzmir  Körfezini yok edecek olan Seferihisar, Karaburun, Yeni Foça, Şifne, Çeşmealtı ve Karşıyaka projelerininde yer aldığı Bayraklı Yat Limanı Projesi 31 Aralık 2015 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından onaylanmıştı. Bayraklı sahili doldurularak yapılacak olan proje, 6 Eylül 2014'te Torunlar Center'da 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasıyla gündeme gelen Torunlar Grup bünyesindeki Nokta İnşaat tarafından gerçekleştirilecek. Bayraklı vapur iskelesinin yanında yer alacak olan proje 103 bin 500 metrekarelik alanı kapsayacak. Dolfen Mühendislik tarafından hazırlanan projenin 73 bin 500 metrekaresi yapılaşmaya uygun deniz dolgu alanı ile gerçekleştirilecek. Projenin hayata geçmesi ile halkın sahili kullanması engellenmiş olacak. 2 yıl içinde bitirilmesi planlanan yat limanında alışveriş mağazaları, kafeterya ve restorantlar, sosyal tesisler, sergi, konser, eğlence merkezleri, otopark yüzme havuzu, plaj yerleri, spor salonu, sauna, helikopter pisti ve gelen yatlara hizmet verecek bakım onarım üniteleri yer alıyor. 


'GEREKLİ İTİRAZLARI YAPACAĞIZ' 

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal konuyla ilgili olarak "Denizin doldurulmasına ve sahilin kamunun kullanımına kapatılmasına karşıyız, gerekli itirazları yapacağız" dedi.

 

Bayraklı Belediyesi de limanın kara trafiğinde yoğunluk artışına neden olacağını bildirdi. Deniz trafik yoğunluğuna da dikkat çeken belediye yetkilileri, limanın bu trafiği de olumsuz etkileyeceğini söyledi. Ayrıca, kıyının yayalar tarafından yoğun şekilde kullanıldığını, buradaki değişikliğin kıyıyı olumsuz etkileyeceğini de belirten yetkililer, çarşı esnafının da olumsuz etkileneceğini kaydetti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu onaylanan marina projelerine tepki göstererek, körfeze zarar verileceğini dile getirdi. Kocaoğlu, merkezi idarelerin yerel yönetimi dinlemesi gerektiğini söyledi. 


Aydınlık


Haber İzmir Haber Ekspres Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 500 yat kapasiteli, otel ve sosyal tesisleri de içeren Bayraklı Turan Yat Limanı Projesi'nin imar planlarını askıya çıkardı. Kemeraltı Derneği Başkanı Ümit Kaya, projeyle İzmir turizminin ve turistik çekim merkezi olan Kemeraltı'nın bitirileceğini savundu.


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'mn İzmir sahillerinde yapmayı planladığı Seferihisar Ürkmez, Karaburun, Yeni Foça, Şifne, Çeşmealtı, Karşıyaka projelerinin de yer aldığı Bayraklı Turan Yat Limanı projesi 31 Aralık 2015 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde askıya çıktı. Alsancak Limanı'nın ne tür gemilere hizmet vermesi gerektiğinin tartışıldığı 2014'te İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Alsancak Limanı'nın yük limanı; Bayraklının ise kruvaziyer limanı olması gerektiğini ifade etmişti. Toplam 500 yat kapasiteli olacak ve içinde otel ile sosyal tesislerin de bulunacağı marina için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı planlan askıya çıkardı. 


'Proje, mantığıma sığmıyor' 

Bayraklı Turan Yat Limanı Projesi'nin askıya çıkmasının ardından Kemeraltı Derneği Başkanı Ümit Kaya, projenin İzmir'in turistik çekim merkezi olan Kemeraltı'yı bitireceğini savundu. Kaya, projenin Kemeraltı'nı bir kez daha sıkıntıya sokacağını belirterek, 'Biz gelen turistleri mevcut limandan Kemeraltı'na nasıl sokarız diye düşünüp, çaba sarf ediyoruz. Bir daha bakıyoruz ve yine turizme ağır bir darbe vurulduğunu görüyoruz. Böyle bir projenin hayata geçmesi turistik bölge olan Kemeraltı'nı bitirir. Bayraklı'da turistik alan mı var? 'Gökdelen şehri yapacağız' dedikleri yeri turist neden ziyaret etsin! Gemiyle yolculuk yapan turist, yeniden gemiyle Konak'a mı taşınacak? Böyle bir projeyi ne gördüm, ne de duydum. Zaten mantığıma da sığmıyor. İzmir'in çekim ve turizm merkezlerinden Kemeraltı bu projeyle yine bitirilmeye çalışılıyor. Bu projeyi İzmir'e turist getirmeme çabası olarak görüyorum' diye konuştu. 


Haber Ekspres (İzmir)


Geri Dön