28 / 03 / 2024

Bayraklı'daki kentsel dönüşüm projesi tamamlandı!

Bayraklı'daki kentsel dönüşüm projesi tamamlandı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı’daki kentsel dönüşüm projesini tamamladı, sadece ilçede değil tüm kentsel dönüşüm bölgelerinde merakla beklenen projeyi, Başkan Kocaoğlu ile Başkan Karabağ Cumartesi günü birlikte açıklayacak. ..




Kent dönüşümün aynı anda “sosyal bir dönüşüm” olduğu prensibiyle hareket eden  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen 60 hektarlık alana ilişkin yerinde kentsel dönüşüm projesini tamamladı. Projenin, 8 Haziran Cumartesi günü düzenlenecek toplantıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ tarafından, Bayraklı halkına ve kamuoyuna tanıtılacağı açıklandı.


İzmir’deki dönüşüm çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdüklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Planlanmış bir alanda sosyal donatı alanı olarak ayrılan, bölgede yaşayan insanlara nefes aldıracak alanlara imar verilmesine karşıyız. Amacımız, içinde sosyal donatı ve yeşil alanları, oyun parkları ile vatandaşlarımızın sağlıklı yaşayabileceği alanlar yaratmak. Kentsel dönüşümün sosyal boyutuna da büyük önem veriyoruz” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin en önemli özelliğinin, “yerinde dönüşüm, mevcut kültürel zenginlikleri korumak, sosyal dönüşümü desteklemek, toplumsal barışa katkı sağlamak, tarihi ve kültürel mirası geleceğe taşımak” gibi unsurları barındırması olduğunu vurguladı.


Bayraklı’da bugüne kadar nele yapıldı?

Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen, Çanakkale – İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan (18 hektar), Fuat Edip Baksı (30 hektar) ve Alparslan (12 hektar) mahallelerinin yer aldığı 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede öncelikle ulaşım ve jeolojik etüd çalışmalarını tamamladı.

16 Mart 2012 tarihinde ise Bayraklı’daki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili ilk ihale gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihale, kentsel dönüşüm uygulanacak alana ilişkin mevcut durum tespiti, değerleme, planlama, kentsel tasarım ve mimari projelerin üretilmesi ile uzlaşma modellerinin belirlenmesine yönelik hizmet alımını kapsadı.

17 Nisan 2012 tarihinde, arazi tespit çalışmaları ve bölge halkıyla anket çalışmalarına başlandı.

Bayraklı Belediyesi ile 12 Mayıs 2012’de işbirliği protokolü imzalandı. 

Bayraklı’daki “dönüşüm” çalışmaları için vatandaşları bilgilendirmek amacıyla “Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi” açıldı. Merkez, projeden etkilenecek vatandaşlara doğrudan ulaşarak yerinde ve doğru bilgilendirme yapıyor. 

“Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Sosyo-Demografik Yapı” araştırmaları sırasında yaklaşık 3000 vatandaşla anket çalışması yapılarak alan hakkında detaylı analiz yapabilme olanağı elde edildi. Alanda var olan bütün zeminüstü envanteri çıkartıldı, ilgili kurum incelemeleri yapılarak veritabanı oluşturuldu ve bu verilere bağlı hak sahipliliği tespitleri tamamlandı. 

Alanda gerçekleştirilecek proje için; sosyo - ekonomik ve halihazır tespitine ilişkin veri toplanması, kıymet takdir raporlarının hazırlanması, hak sahiplerinin tespit edilerek uygulamaya yönelik uzlaşma paylaşım modelinin oluşturulması işlemleri tamamlandı. 

1/5000 ve 1/1000 Ölçekli İmar Planları, Vaziyet Planı, Kentsel Tasarım ve Mimari Projeleri hazırlandı.

Bölgede ayrıca “Proje alanı içinde faaliyet gösteren çeşitli derneklerin talepleri doğrultusunda alan içinde bulunan 6 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön