25 / 04 / 2024

Bayram ilaç gibi geldi mobilya satışı arttı

Bayram ilaç gibi geldi mobilya satışı arttı

Global krizden etkilenen mobilyacılar bayramla rahat bir nefes aldı.



Modoko Başkanı Özçelik, bayram alışverişinin sektöre ilaç gibi geldiğini belirterek, "Bizde kriz yok, vatandaşın da cebinde parası var" dedi.

Modoko Başkanı Ethem Özçelik, bayramın sektöre ilaç gibi geldiğini söyledi.

Bayram öncesinde birçok tüketicinin Modoko'yu arayıp hangi günler açık olduklarını sorduğunu aktaran Özçelik, "Zaten bunları gördükten sonra bayramın iyi geçeceği belliydi. Bayram ilaç gibi geldi. Satışlarımız ciddi oranda arttı" dedi. Şu anda mobilyacılık sektöründe belirgin bir kriz yaşanmadığını, fakat inşaat sektöründe bir dalga oluşması halinde bundan en çok kendilerinin etkileneceğini söyleyen Özçelik, "Türkiye'nin ilk mobilya kenti olan Modoko'da şu anda 355 ayrı mağaza faaliyette bulunuyor. Mobilyacılarda yılın son aylarında satışlar artar. Fakat krizin bu döneme denk gelmesi bu artış beklentisini yok etti. Satışlarda yüzde 40'lık bir düşüş yaşanıyor" dedi.

ŞU ANDA KRİZ YOK

Bu düşüşe rağmen tüketicinin cebinde parasının olduğunu ve az da olsa alışveriş yaptığını belirten Özçelik, şöyle devam etti: "Herkes kiralarını veriyor. Dolayısıyla henüz kriz bize tam olarak gelmedi. Burada etkili olan etmen inşaat sektörü. Şu anda kimse ev almıyor. Bankalarda kredi vermediğinden bu durum daha da ciddi hale geldi. Eğer inşaatta bir dalga oluşursa bu bizi vurur. Bir daire 300 ayrı esnafa ekmek sağlıyor. Şimdi kriz yok, tüketicinin cebinde para var."

Bir yılda İstanbul'da 80 bin daire yapıldığını ifade eden Özçelik, bunun yüzde 53'ünün Modoko'daki mağazalarla çalıştığını söyledi. Modoko'nun sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da `mobilya başkenti' olduğunu belirten Özçelik, "Şu anda Avrupa pazarını Türkiye'ye nasıl getireceğimizi konuşuyoruz. Avrupa'da en genç nüfus bizde. Avrupa giderek yaşlanıyor. Bu fırsatı kaçırmamak lazım" şeklinde konuştu.

ÖNLEMLER YETERSİZ

Kriz için alınan önlemlerin yeterli olmadığının altını çizen Özçelik, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"KDV diye bağırıyoruz. Şu anda KDV yüzde 18. Yüzde 8'e çekilmesini isteyenler var. Bu kadar olmasa bile yüzde 13'e insin. Hatta geçici bir süre için KDV alınmasın. Bu sayede kayıtdışının da önleneceği ve daha fazla gelir sağlanacağını düşünüyoruz. Sigorta primleri de aynı şekilde geçici bir süre alınmazsa işçi çıkarmalar da yaşanmaz. Çünkü iş yapmayan bir işyeri mecburen işçi çıkararak giderlerini kısıyor. Bizde henüz böyle bir durum söz konusu değil. 4-5 yıldır burada zam yapılmıyor. KOSGEB kredi dağıtıyor ama istenen şartlar bu dönem için çok anlamsız. Çünkü dört dörtlük bir esnaf yok denecek kadar az."

Bugün

Geri Dön