23 / 04 / 2024

Bayram Keskin: İnşaat sektörü istihdamda önemli rol üstleniyor!

Bayram Keskin: İnşaat sektörü istihdamda önemli rol üstleniyor!

Bağımsız Denetçi Bayram Keskin, işgücü ve istihdam alanında inşaat sektörünün önemli rol üstlendiğini söyledi.



Bağımsız Denetçi Keskin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işsizlik verilerini değerlendirdi.


Ülkedeki tüm olumsuzluklara rağmen iş dünyasının yoluna devam ettiğini belirten Keskin, “TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarına bakıldığında, onca iç ve dış tehditlere rağmen halen piyasada bir güven ortamının varlığını görmek mümkündür. Özellikle 2016 yıllında ülkemizde meydana gelen gerek darbe girişimi, gerek komşularla yaşanılan sorunlar irdelendiğinde iş dünyasının yoluna devam ettiğini ve aynı hızla yatırımlarına yine devam ettikleri görülmektedir” dedi.


İNŞAAT SEKTÖRÜ BÜYÜK BİR YÜK ÜSTLENİYOR

İnşaat sektörünün işgücü piyasasında önemli bir rol oynadığını belirten Keskin, “Bingöl gibi az gelişmiş ilerde son birkaç yıldır inşaat sektörünün işgücünde önemli bir kaldıraç özelliği olduğundan gerek piyasa mekanizması gerekse işgücünün istihdamında önemli bir rol üstlenmektedir. İstihdamın genelde inşaat sektöründe ağırlıklı olduğunu ve önümüzdeki birkaç yılda da yine bu sektörün daha çok piyasayı besleyeceğini kestirmek mümkündür.

İnşaat sektörünün de son yıllarda makinalaşması ile yine istihdam üzerinde önemli bir etki yapacağı da tahmin edilmektedir” diye konuştu.


İNŞAAT SEKTÖRÜ GELECEK VAAT EDİYOR

Bingöl’de 27 Bin aktif çalışan sigortalılardan kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet akdiyle çalışanların sayısı düşürüldüğünde bütün yükün inşaat sektöründe olduğunu kaydeden Keskin, şunları söyledi: “Onun için kentsel dönüşümler sayesinde konutlaşma ile sektörün işgücüne uzun bir zaman daha ev sahipliği yapacağı ihtimali oldukça güçlü görünmektedir. Sanayi ve üretim alanındaki istihdama bakıldığında oldukça zayıf bir sektör olduğunu ve gelecek vaat etmediğini görmekteyiz. Daha çok dışa bağımlı olan bir ekonomimiz olduğundan istihdamın bu yönde yoğunlaşacağını düşünmek, mümkün görünmemektedir” ifadelerini kullandı.


TARIM MAKİNALAŞTI

Önceki yıllarda tarımda istihdam edilen iş gücünün son yıllarda tarımın da makinalaşması ile tarımda meydana gelen işsizliğin daha çok göze çarptığını ifade eden Keskin, “Yine kırsaldan kent merkezine yapılan göçlerin daha çok işsizliği tetiklediği bir ortamda işsizlerin meydana getirdiği ciddi bir rakamın varlığını görmekteyiz. Yine Tarımın makinalaşması ile birlikte meydana gelen bir teknolojik işsizliğin daha çok göze çarpıldığını görmekteyiz. İnşaat sektöründe durum kısmen farklıdır. Çünkü daha çok vasıflı eleman gerektirdiğinden kısa vadede bu alanda bir işsizliğin görülebileceğini söylemek şimdilik imümkün görünmemektedir” dedi


Bolu Sür Manşet


Geri Dön