25 / 04 / 2024

Bayrampaşa Cezaevi alanında kentsel dönüşüm projesi başladı!

 Bayrampaşa Cezaevi alanında kentsel dönüşüm projesi başladı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 2008 yılında kapatılarak devredilen cezaevi alanında kentsel dönüşüm projesi başlattı




İstanbul Büyükşehir Belediyesi alanın mimari, statik ve tesisat uygulama projelerinin hazırlanması için 10 Eylül 2012 - Pazartesi günü “Götürü Bedel Teklif Usulü” ile yerli ve yabancı isteklilere yönelik proje ihalesi yaptı.


Bayrampaşa’daki Kentsel Dönüşüm Projesi için daha önce de bir ihale yapılmış ve 5 firmanın katıldığı ilk ihale, yeterlilik alan firma sayısı 3’ün altına indiğinden yasa gereği iptal edilmişti.


İhaleye 11 firma katıldı ve yeterlilik incelemeleri yapılıyor. Komisyon incelemesinden sonra yeterlilik alan firmalar çağırılarak teknik ve mali teklifleri alınacak. En uygun teklifi veren firma ihaleyi alacak.


Uygulama Projesi ihalesi 3 aşamadan oluşuyor.


1.      Fikir Projesi elde edilecek.


2.      Benimsenen projenin Mimari Avan Projesi elde edilecek.


3.      Bu Mimari Avan Projenin (makine-elektrik-statik) Uygulama Projeleri de yapılacak.


Böylece projenin tüm detayına kadar olan kısımları elde edilecek.


Gönüllülük esas olacak projede “üret-aktar-boşalt modeli” uygulanacak  olan proje ile  Bayrampaşa’da deprem ve diğer doğal veya kentsel risklere maruz bina stokunun güvenli ve yaşam kalitesi yüksek mekânlarla takasını mümkün kılacak. Sistem de  kalıcı konut-ticaret-hizmet alanları oluşturulması hedefleniyor. Proje alanında, yakın çevresindeki donatı alanlarının eksikliğini gidermek üzere yeterli yeşil alan, dini tesis, sosyal-kültürel alanlar ve diğer bazı donatı alanların projelendirilmesi hedefleniyor.


 PROJE, ÖRNEK YENİ BİR MODEL OLACAK


Hazırlanacak projede, kent genelinde yapılacak diğer kentsel dönüşüm projelerine örnek teşkil edecek. 112 bin 270 m2’lik yüzölçümüne sahip araziye, yaklaşık 600 bin m2 inşaat yapılacak. Kentsel dönüşüme yönelik olarak yapılacak projede, planda verilen 3 emsal kullanılarak; yaklaşık 3 bin konut inşa edilecek. Konutlar, toplam inşaat alanının yaklaşık % 15'i kadar alanı kaplayacak. Zemin-zemin üstü katlarda ve açığa çıkan bodrum katlarda ticaret ve hizmet fonksiyonları bulunacak. Konutlar için her daireye bir araçlık park alanı olacak şekilde otopark yapılacak.


Projenin yapım aşaması tamamen kamu kaynağı ile olacak. Yani kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı gibi yöntemlerle değil, müteahhitlik hizmeti alınarak konutlar elde edilecek. Bunun sebebi de burada üretilen tüm konutlar, deprem riski altında olan binaların dönüşümünde kullanılacak. Konutlar, vatandaşa kalıcı konut olarak verilecek.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ürettiği bu konut ve işyerlerini satış ya da gelir amaçlı kullanmayacak. Bayrampaşa Projesi, sadece cezaevi alanında değil, komşuluğunda olan yerleri de içerdiğinden büyük ve önemli bir dönüşüm projesi. 


Bölgedeki Devlet Hastanesi ve bölgenin elektrik ihtiyacını karşılayan Büyük Trafo Alanı da yenilenecek. Projede alanın ihtiyacı olan yeşil alan, park, okul ve diğer tüm kentsel donatılar yer alacak.


Alan, yeni çıkan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa kapsamında değerlendirilecek.


İBB






Geri Dön