24 / 04 / 2024

Bayrampaşa Cezaevinin yerine 3 bin konut yapılacak

Bayrampaşa Cezaevinin yerine 3 bin konut yapılacak

İsyanları, firarları ve ağırladığı ünlü mahkumlarıyla bir döneme damgasını vuran ve geçtiğimiz yıl yıkımına başlanan Bayrampaşa Cezaevinin bulunduğu alanda üç ayrı proje hayata geçirilecek...



Alanın bir bölümüne hastane, bir bölümüne park, geri kalanına da depreme dayanıklı 3 bin konut yapılacak. Boşaltılan Bayrampaşa Cezaevinin arazisinde üç ayrı projenin hayata geçirileceği açıklandı.

Cezaevi alanının bir bölümünün hastane, ciddi bir bölümünün de park olacağını, geri kalan kısmına ise deprem dönüşümünde transfer merkezi olarak kullanılacak konut yapacaklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bayrampaşa Cezaevi alanıyla ilgili üç aşamalı bir çalışmamız var. Sağlık Bakanlığından ufak bir parçasının oradaki hastaneye ilave olması yönünde talep geldi. Bir bölge hastanesi yapılacak. Onunla ilgili bir takas çalışmaları yapıyoruz. Diğer taraftan ciddi bir bölümü de halkın piknik yapabileceği ve dolaşabileceği, altında otoparkı olan bir bölge parkı haline getirilecek. Geri kalan kısmında ise depremle ilgili bir transfer merkezi olarak kullanılacak konutlar inşa edeceğiz. Yani bölgede deprem riski taşıyan bazı adaları kaldırıp yenilerken, vatandaşları cezaevi bölgesinde inşa ettiğimiz konutlara taşıyacağız. Bununla ilgili planlar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinden geçti, çalışmalar yürütülüyor dedi.

Park yapılacak!

Cezaevi ile Bayrampaşa merkez arasındaki TEMin üzerini bir kapama çalışması yaptıklarını da anlatan Topbaş, Burayı kapattığımızda orada da ciddi bir meydan ortaya çıkacak. Esenlerde de TEMin üzerini kapatarak pazar yeri olarak da kullanılacak büyük bir park ve otopark yapacağız. İstimlaklarla meydan oluşturmak zor. Ancak orada yolun üzerini kapatmak suretiyle TEM bir tünel haline gelecek ve üstünde 40 bin metrekarelik büyük bir meydan kazanmış olacağız diye konuştu.

3 bin konut

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Adalet Bakanlığı tarafından boşaltılarak kapatılan Bayrampaşa Cezaevinin bir kısım arazisine ilçenin kentsel dönüşümünü sağlayacak konutlar yapılmasını oybirliğiyle kabul ettiğini söyleyen Topbaş, yeni plana göre Bayrampaşada depreme dayanıksız binalarda oturan 15 bin kişinin yapılması planlanan 3 bin yeni konuta taşınacağını dile getirdi.

Ünlü isimleri ağırladı

1967 yılında 120 dönüm arazi üzerine 1210 kişilik kapasiteyle açılan Bayrampaşa Cezaevi, kurulduğu günden beri birbirinden ünlü isimleri ağırladı. 41 yıl boyunca hizmet veren cezaevinin kapısına ise 17 Temmuz 2008de kilit vuruldu. Kuruluşundan itibaren firarlara, isyanlara, gerginliklere evsahipliği yapan cezaevinin ünlü konukları arasında Sedat Peker, Hasan Bora, Doğuş lakaplı şarkıcı Orhan Baltacı, Yılmaz Güney, şarkıcı Cengiz İmren ve Yurtbankın eski sahibi Ali Avni Balkaner eski İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel, eski Emlak Bankası Genel Müdürü Engin Civanı, Dündar Kılıç, Hasan Heybetli, İbrahim Cici, Murat Sincar gibi çok sayıda isim bulunuyor. Cezaevinde yaşanan en büyük olay ise 19 Aralık 2000 tarihinde yapılan Hayata Dönüş Operasyonu oldu. Ölüm oruçlarına son vermek için yapılan operasyonda 12 tutuklu ve hükümlü hayatını yitirmişti.
Vatan/Meltem GÜNAY


Geri Dön