23 / 04 / 2024

Bayrampaşa eski cezaevi arsasına 3 bin konut yapılacak!

 Bayrampaşa eski cezaevi arsasına 3 bin konut yapılacak!

Bayrampaşa eski cezaevi arsasındaki yeni yaşam alanlarında okullar, parklar ve hastaneler yükselecek. Kentsel dönüşüme açılacak alanda 3 bin konut yapılacak, 15 bin kişi yaşayacak.



Adalet Bakanlığı tarafından 2008 yılında  kapatılan Bayrampaşa Cezaevi’nin 112  bin 270 metre karelik arsasını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel dönüşüm alanı olarak değerlendirecek.


‘Çağdaş standartlara uymayan kötü bir imaja sahip olan eski cezaevlerini kapatarak, tutuklu ve hükümlülerin yeni inşa edilen modern cezaevlerine taşınmasını’ öngören çalışmaları kapsamında kapatılan Bayrampaşa Cezaevi, 3 bin aile için yeni bir hayatın merkezi haline gelecek. Daha önce üniversite ve alışveriş merkezi yapılması planlanan arsa üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye meclisi imar komisyonu, 112 dönüm arsayı  kentsel dönüşüm alanı olarak planlara işledi. Proje alanında gönüllülük esas olacak ve ‘Üret-Aktar-Boşalt Modeli’ uygulanacak. Projeyle Bayrampaşa’da deprem ve diğer doğal veya kentsel risklere maruz kalan bina stokunun güvenli ve yaşam kalitesi yüksek mekanlarla takası sağlanacak.


Proje yeni bir model olacak


Hazırlanacak projede, kent genelinde yapılacak diğer kentsel dönüşüm projelerine örnek teşkil edecek. 112 bin 270 m2’lik yüzölçümüne sahip araziye, yaklaşık 600 bin m2 inşaat yapılacak. Kentsel dönüşüme yönelik olarak yapılacak projede, planda verilen 3 emsal kullanılarak; 3 bin konut inşa edilecek. Konutlar, toplam inşaat alanının yaklaşık yüzde 15’i kadar alanı kaplayacak. Zemin-zemin üstü katlarda ve açığa çıkan bodrum katlarda ticaret ve hizmet fonksiyonları bulunacak. Konutlar için her daireye bir araçlık park alanı olacak şekilde otopark inşa edilecek. Projenin yapım aşaması ise tamamen kamu kaynağıyla olacak. Yani kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı gibi yöntemlerle değil, müteahhitlik hizmeti alınarak konutlar elde edilecek. Bunun sebebi de burada üretilen tüm konutlar, deprem riski altında olan binaların dönüşümünde kullanılacak. Konutlar, vatandaşa kalıcı konut olarak verilecek. Bölgedeki Devlet Hastanesi ve bölgenin elektrik ihtiyacını karşılayan Büyük Trafo Alanı da yer altına alınacak. Projede alanın ihtiyacı olan yeşil alan, park, okul ve diğer tüm kentsel donatılar yer alacak.  



Şenol BAŞTAKAR / Star Gazete  


Geri Dön