19 / 04 / 2024

Baz istasyonları için yapı ruhsatı şartı kalkıyor!

Baz istasyonları için yapı ruhsatı şartı kalkıyor!

GSM operatörleri ile belediyeler arasındaki tartışmanın çözümü için binalara takılacak baz istasyonunda yapı ruhsatı aranmayacak. Böylece, belediyeler bu baz istasyonları için çok yüksek ruhsat bedelleri talep edemeyecek.



GSM operatörleri ile belediyeler arasındaki tartışmanın çözümü için binalara takılacak baz istasyonunda yapı ruhsatı aranmayacak


Belediyeler ile GSM operatörleri arasında baz istasyonu kurulumu ile fiber optik kabloların döşenmesinde yaşanan sıkıntılara çözüm için önemli bir formül geliştirildi. Ulaştırma ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları tarafından yapılacak düzenlemelerle, binalara takılacak baz istasyonları için yapı ruhsatı aranmayacak. Böylece, belediyeler bu baz istasyonları için çok yüksek ruhsat bedelleri talep edemeyecek. Fiber optik kazıları için 10 kata kadar farklılık gösteren bedellere de sınırlama ve standart getirilecek. Hazırlanacak genelgeye göre baz istasyonları için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca verilecek güvenlik sertifikası aranacak.


RUHSAT NE ZAMAN ARANACAK? 


Baz istasyonu bir binaya takılıyorsa, yapı ruhsatı aranmayacak. Ayrı bir baz istasyonu direği dikilen uygulamalarda ise ruhsat aranmasına devam edilecek. Baz istasyonları için istenecek ruhsat bedellerine de standart getirilecek. Bunun için de Ulaştırma Bakanlığı’nca yer gösterme belgesi tarifesi yayımlanacak 


FİBER KAZISINA BELGE STANDARDI GELECEK 


Fiber optik kabloların döşenmesi ve yapılan kazılarda yaşanan sorunun çözümü için yasa taslağı hazırlığı yapılıyor. Bu taslakla, fiber optik kablo kazıları için istenecek belge ve bedellere standart getirilecek. Şu anda talep edilen yüksek ücretler düşürülecek, istenecek belge sayısı da sınırlanacak. Yetkililer, belediyelerin bu düzenlemelere karşı çıktığını ancak sistemin altyapısı için düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, “Kimi belediyeler normal belge ücreti yerine spor kulübüne bağış ya da farklı uygulamalar talep ediyordu. Tüm baz istasyonlarının söküldüğü ve iletişim hizmeti verilemeyen ilçeler var” dedi.


Habertürk


Geri Dön