25 / 04 / 2024

BDDK'dan Libya'da iş yapan firmalara ara formül!

BDDK'dan Libya'da iş yapan firmalara ara formül!

Libya'da iş yapan firmaların banka borçlarına kolaylık getiren düzenleme öncesi büyük bir pazarlık yaşandığı ortaya çıktı. Müteahhitler Birliğinin bastırması üzerine BDDK 2.4 milyar lirayı aşan kredilere yeniden yapılandırma imkanı getirdi



Libya'da iş yapan firmaların banka borçlarına yeniden yapılandırma sağlayan düzenleme öncesinde büyük bir pazarlık yaşandığı ortaya çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) firmaların sadece Libya'daki işleri için kullandıklan kredileri yeniden yapılandırmak üzere çalışma başlattı. Ancak Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) firmaların tüm banka kredflerinin kapsama alınmasını istedi. BDDK ara formülle firmalan kurtaran yönetmeliği sonuçlandırdı. Düzenleme 2 milyar 350 milyon lirayı aşan nakdi ve gayri nakdi kredilere yeniden yapılandırma imkanı getiriyor.

İM alternatifli yapılanma,
BDDK "Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'e eklediği yeni maddeyle Libya'da iş yapan müteahhitlerin kredi borçlarına iki alternatifli çözüm getirdi. Yönetmeliğin ilk bölümü, firmaların sadece Libya'daki işleri için aldıkları kredilerde silonu yaşanması durumunda devreye girecek. Bu krediler, bankalar tarafından en fazla iki defa yeniden yapılandırılarak firma rahatlatılacak. Firmalar, bu kredideki ödeme sıkıntısı nedeniyle diğer kredilerinde sorun yaşaması önlenmiş olacak.

Kredi kapsamı genişledi
İkinci bölüm ise Libya'da iş yapan firmaların, Libya dışındaki işleri için aldığı kredilerine ödeme kolaylığı sağlayacak. Ancak firmaların bu haktan yararlanabilmesi için hem Libya için hem de Libya dışındaki işleri için aldıklan kredilerin tümünde takibe düşmesi gerekiyor. Bu durumdaki firmalara, tüm banka kredilerinin yeniden yapılandırılması için üç defa kolaylık sağlanacak. Üstelik bu firmalara yeniden kredi de açılacak.

2,4 milyar TL sınırı aşıldı
BDDK yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Libya'da iş yapan ve büyük çoğunluğu müteahhit olan 102 firmanın bankalara 350 milyon lirası nakdi, 2 milyar lirası da teminat mektubu olmak üzere toplam 2 milyar 350 milyon lira borcu bulunuyor.
Düzenleme esas olarak bu borçların yeniden yapılandırılmasını ve sıkıntıya düşülmesi durumunda ödeme kolaylığı sağlanmasını öngörüyor. TMB, bu firmaların Libya dışındakiler de dahil olmak üzere tüm kredilerinin kapsama alınmasını istedi. Bu durumda 50 milyar  liralık bir kredi riskinin ortaya çıkacağı konuşuluyordu. BDDK bulduğu ara formülle 2,4 milyarın üzerinde bir riski kabul etmiş oldu. 
Bugün/Erdoğan SÜZER

 


Geri Dön