19 / 03 / 2024

Bedava doğalgaz aboneliği için son 5 ay!

Bedava doğalgaz aboneliği için son 5 ay!

Şehiriçi doğalgaz dağıtımı son yıllarda hızla yaygınlaştı, kısa bir süre sonra Türkiye'nin tamamına yakını doğalgazla tanışmış olacak



Dağıtım ihalelerine yoğun ilgi gösteren özel şirketler, ihaleyi kazanabilmek için abone bağlantı bedellerinde ciddi indirim yaptı. Hatta bazı bölgelerde sıfır bedelle ihaleyi kazanan şirketler oldu. Düşük veya sıfır bedelle ihaleyi kazanan şirketler 5 yıl süreyle bu tarifeden doğalgaz abonesi yapacak. Ancak 5 yıllık sürenin dolmasına az bir zaman kala bazı şirketlerin abone başvurularını kabul etmediği yönündeki şikâyetler EPDK'ya (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) ulaştı. Bunun üzerine harekete geçen EPDK, "Doğalgaz şirketlerinin ihalede belirlenen bedel üzerinden abone başvurularını kabul etmelerini" karara bağladı. EPDK yetkilileri, abone olmak isteyen vatandaşlara seslenerek ilgili şirketlere başvuru yapabileceklerini, başvuruları kabul etmeyen şirketleri ise kuruma bildirmelerini istedi. Halen 289 lira olan abone bağlantı bedeli sıfır veya düşük bedelli bölgeler için alınmıyor.

Türkiye'de doğalgaz abone sayısı 8 milyonu geçti. Pazara yeni giren şirketlerin altyapılarını tamamlamalarıyla abone sayısı daha da artacak. Bazı şirketlerin ihalelerde abone bağlantı bedellerini düşük tutması doğalgaza ilgiyi artırıyor. İhale kuralları gereği düşük bağlantı bedeli veren şirketler, bu tarifelerini 5 yıl süreyle uygulayacak. Bu sürenin sonunda ise Kurul, yeni bir tarife belirleyecek. Doğalgaz dağıtım şirketleri için 5 yıllık süre ocaktan itibaren dolmaya başlıyor. İlk süre 'sıfır lira' abone bağlantı bedeli ile ihaleyi kazanan "Trakya Bölgesi Doğalgaz AŞ" bölgesi olan Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinde doluyor. Bu bölgeyi şubattan itibaren diğer bölge ve şirketler izliyor. EPDK'nın son kararıyla bütün bölgelerde 5 yıllık süre dolana kadar doğalgaz abonesi olmak isteyen vatandaşlar şirketlere başvurup ihale bedeli üzerinden abone olabilecek. İlgili şirket de başvuruya karşılık resmi bir belge verecek.

EPDK yetkilileri, vatandaşlara şu hatırlatmayı yaptı: "Vatandaşlar hemen gaz bağlatmayacak olsalar bile başvurularını yapıp belge alabilir. İstedikleri zaman bu belge ile başvuru yaparak sıfır lira veya daha düşük bedelle abone olabilirler (ihale rakamına göre). Burada, şirket için 5 yılın dolması ve yeni tarife önemli değil. Önemli olan başvuru tarihi."
Zaman/İsmail Altunsoy


Geri Dön