20 / 04 / 2024

Bedelsiz olarak tapu devri yapılır mı?

Bedelsiz olarak tapu devri yapılır mı?

Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin tapu devir işlemleri bağlı oldukları tapu dairesinde yapılıyor. Peki, bedelsiz olarak tapu devri yapılır mı? Tapu bağışlama işlemleri nasıl yapılır?



Bedelsiz olarak tapu devri yapılır mı?

Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin tapu devir işlemleri bağlı oldukları tapu dairesinde yapılıyor. Satıcıdan alıcıya devir yapılabilmesi için tarafların gerekli belgeleri vermeleri ve tapu harcını ödemeleri gerekiyor.


Tapu harcı, satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Satış bedelinin eksik beyan edilmesi ve bu durumun tespiti durumlarında Maliye vergi cezası kesiyor.


Peki, bedelsiz olarak tapu devri yapılır mı? Tapu bağışlama işlemleri nasıl yapılır? Hangi belgeler gerekli olur?


Gerekli belgeler:

- Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

- Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

- Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.


Bedelsiz tapu devri harcı 2015:

Gayrimenkul ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.



Tapu devir evrakları!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön