24 / 04 / 2024

Bedrettin Yıldırım: Gemlik acilen taşınmalı!

Bedrettin Yıldırım: Gemlik acilen taşınmalı!

İbrahim Yiğit ve beraberindeki vekillerle birlikte Gemlik Kuzey İmar Planı'nın yapılacağı alanda incelemelerde bulunan Milletvekili Bedrettin Yıldırım, "Deprem riskiyle karsı karşıya olan bu ilçemizi acil bir şekilde planlanan alanlara taşımalıyız" dedi.



Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ve beraberindeki vekillerle birlikte Gemlik Kuzey İmar Planı'nın yapılacağı alanda incelemelerde bulunan Milletvekili Bedrettin Yıldırım, "Deprem riskiyle karsı karşıya olan bu ilçemizi acil bir şekilde planlanan alanlara taşımalıyız" dedi. 


Milletvekilleri ilnenin tasınması nlanlanan zevtin vasfını vitirmis Süleyman TURUNÇ Tarım Orman ve Su işleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ile Komisyon üyeleri AK Parti Milletvekilleri Bedrettin Yıldırım, Önder Matlı ve Milletvekili İsmet Su, Gemlik Kuzey İmar Planı'nın yapılacağı yeri incelemek üzere Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz'ın davetlisi olarak ilçeye geldi. Milletvekilleri, ilçenin büyük çoğunluğunun taşınması planlanan kuzeydeki sağlam zeminli arazilerde bulunan zeytin vasfını yitirmiş ağaçlık bölgeleri ve makilik alanları inceledi, ilçe Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ile birlikte TBMM Tarım Orman ve Su İşleri Komisyonu üyelerine bilgi veren Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ova kesiminde bulunan evleri tasfiye ettikten sonra yapılaşmanın planlandığı sağlam zeminli arazilerde yeni Gemlik adına 600 hektarlık alana ihtiyaç olduğunu belirtti. Yılmaz, 11 bin konut yapılarak riskli bölgelerin buraya kaydırılacağını böylece deprem riskinden korunabileceğini ifade etti. 


3 BAKANLIKTAN ORTAK MESAİ 


Alandaki incelemelerin ardından Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen Gemlik ve Deprem Riski' konulu toplantıya katılan milletvekilleri, burada ilçede faaliyet gösteren siyaset, iş dünyası ve STK temsilcileriyle buluştu. Hazırladıkları Kuzey İmar Planı'nın Zeytin Koruma Kanunu'na takılarak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve Gemlik halkı, siyasi erkten bu eşiğin aşılması adına destek istedi. Toplantıda konuşan Tarım Komisyonu Başkanı ibrahim Yiğit, Kuzey İmar Planı'nın Gemlik için hayati önem taşıdığının farkında olduklarını belirterek, "İmar planının takıldığı kanunlardaki engelleri aşmak için Tarım Bakanlığı, Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortak bir şekilde harekete geçecektir. Zeytin ağaçlarının yok olmasına tabiî ki karşıyız. Bu sebepten burada kesilecek ağaçlar yerine başka bir yere daha fazlaları mutlaka dikilecektir" dedi. 


'ALTERNATİFLER DE DÜŞÜNÜLMELİ' 


Tarım Komisyonu Başkanı ibrahim Yiğit'in, davetlerini kırmayarak ilçeye gelmesinden dolayı kendisine teşekkür eden AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, 'Gemlik Kuzey İmar Planı'nın uygulanacağı alanı inceledik. Bu plan bölgedeki zeytin alanlarının imara açılacağı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Fakat bölgenin büyük bir çoğunluğu maki ve bakımsız zeytin ağaçlarından oluşuyor, incelemelerin ardından gerçekleştirilen toplantıda da ilçenin önde gelen temsilcileriyle buluştuk. 


Gemlik'teki herkes bu dönüşümü dört gözle bekliyor. İlçedeki çürük yapılara da bakıldıkça taleplerin ne kadar haklı olduğu anlaşılıyor. Söz konusu alana 20-25 bin civarında insanın taşınması planlanıyor. Fakat görüldüğü kadarıyla bu bölgede böylesi bir yükü kaldıracak geniş düzlükte alanlar yok. 


Bazı yerlerde eğim çok fazla. Bu sebepten Milletvekilleri, ilçenin taşınması planlanan zeytin vasfını yitirmiş ağaçlık bölgeleri ve makilik alanları inceledi. 


merkezdeki bazı binaların da kurtarılması alternatif olarak düşünülebilir. İktidar ve muhalefet partileri olarak Kuzey İmar Planı'nın Gemlik için hayati önem taşıdığı noktasında mutabıkız. Önümüzdeki haftalarda Gemlik'in bu mağduriyetini giderecek düzenlemeler gerçekleşebilir. Düzenlenecek torba yasaya ilçenin durumuyla ilgili özel bir madde koyulabilir. 

Deprem riskiyle sürekli karşı karşıya olan bu ilçemizi acil bir şekilde planlanan alanlara taşımalıyız" şeklinde konuştu. 


Bursa Kent


Geri Dön