18 / 04 / 2024

Bekir Kazım Ayhan: Kentsel dönüşüm için bir dilekçe yeterli!

Bekir Kazım Ayhan: Kentsel dönüşüm için bir dilekçe yeterli!

Adana Kentsel Dönüşüm Derneği (AKED) Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Bekir Kazım Ayhan, depreme dayanıksız, hasarlı konut veya işyerlerinin, sağlıklı yaşanabilir bir hale gelmesi için, bir dilekçenin yeterli olacağını söyledi...



Adana Kentsel Dönüşüm Derneği (AKED) Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Bekir Kazım Ayhan, depreme dayanıksız, hasarlı konut veya işyerlerinin, sağlıklı yaşanabilir bir hale gelmesi için, bir dilekçenin yeterli olacağını söyledi. Başkan Ayhan, "Artık, afet riskli konutlarda yaşayan dar gelirli vatandaşlanmızın,  TOKİ  gibi kurumlarda sıra beklemesine gerek kalmadan, devletin vereceği kredi ile konut sahibi olabilecekler" diye konuştu. 

Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili açıklama yapan Başkan Ayhan, Adana'nın yüzde 75'İnin imara kapalı olduğunu buralann imara açılması, afet riskli konutlann da bir an önce depreme dayanıklı, sağlıklı ve yaşanabilir konutlara dönüşmesi için çeşitli çalışmalar yapıldığını hatırlattı. 

"DEVLET DESTEKLİ" Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Lisanslı M kurumlardan alınan deprem jfl risk raporunun Bakanlık tarafından onaylanmasından sonra konutlannı yeniden inşa edebileceklerini veya güçlendirme yapabileceklerini vurgulayan AKED Başkanı Ayhan, "Devlet, ha bu hususta hak P sahiplerine kredi veya 

¦ J kira yardımı da 17 yapmaktadır. 

Anlaşmalı bankalar ise, ^ 2 yıl geri ödemesiz, 24 ay ile l 120 ay arasında vade ile 0.39 - 0.50 faiz oranı ile 100- 500 bin TL arasında kredi, veya geri ödemesiz 18 ay boyunca kira yardımı vermektedir"şeklinde konuştu. 

KED Başkanı Ayhan, "Artık Kentsel Dönüşüm Kanunu ile inşaat sektörünün önü açılmıştır. Kanun gereği' 'Riskli yapı uygulamaların bulunduğu parsellerde plan teklifleri ile birlikte avam projeler hazırlanır ve belgeler Bakanlığa iletilir. 

Bakanlıkça uygun görülen plan teklifleri aynen veya değiştirilerek onaylanır. Kısacası, afet riskli alanlarda planlama yetkisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aittir. Bu da  Adana  inşaat sektörüne olumlu olarak yansıyacaktır" diye sözlerini tamamladı. 


Habertürk


Geri Dön