25 / 04 / 2024

Bekir Sütçü: Arsa satışları ve yeni fabrikalar krizin aşıldığının göstergesidir!

Bekir Sütçü: Arsa satışları ve yeni fabrikalar krizin aşıldığının göstergesidir!

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, elektrik, doğalgaz ve su tüketim oranındaki artış, arsa satışları ve yükselen yeni fabrika bacalarının krizin atlatıldığını belgelediğini bildirdi



Sütçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk sanayisinin öncülerinden  Adana  Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin, 1590 hektar alanda, üstün fiziki avantajlar ile sanayicilere çok özel yatırım olanakları sunduğunu, krizle birlikte durağan bir döneme giren bölgenin, son dönemlerde yeniden adeta şaha kalktığını söyledi.

Bölgedeki hareketliliğin göstergelerinden birisi olan elektrik tüketiminde geçen yılın 10 aylık dönemine göre ortalama yüzde 38’lik artış olduğunu ifade eden Sütçü, "Geçen yılın 10 ayında 346 milyon kilovatsaat (kWh) olan elektrik tüketimi bu yıl 476 milyon kWh’ye ulaştı. Aynı dönemlerde bu artış, doğalgazda yüzde 29, su tüketiminde ise yüzde 32 oldu" dedi.

Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde elektrik, doğalgaz ve su tüketim oranındaki artışın yanı sıra, arsa satışları ve yükselen yeni fabrika bacalarının krizin atlatıldığını belgelediğini vurgulayan Sütçü, bölgede 424 parselden satışa sunulabilecek sadece 6 parsel kaldığını belirterek, "Satışı yapılacak 6 adet sanayi parseli kaldı. 159 sanayi parseli daha oluşturmak için çalışmalara başlandı. Bunun için 365 hektarı tevsi alanı olarak hazırlayarak altyapı çalışmalarını yakında başlatacağız" dedi.

Sütçü, bölgedeki firmaların yüzde 76’sının üretim, yüzde 10’unun inşaat, yüzde 14’ünün ise proje safhasında olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bu firmaların yüzde 73’ünü tekstil sektörü oluşturuyor. Bunu yüzde 15,6 ile metal sanayisi, yüzde 9,8 ile gıda sanayi, yüzde 9,3 ile plastik sanayi, yüzde 7,4 ile yapı elemanları, yüzde 6,3 ile ağaç sanayi, yüzde 6,1 ile kimya sanayi izliyor. Petrol ürünleri, kağıt, döküm, elektrik, ambalaj, boya, depolama ve cam gibi diğer sanayiler ise bölgede yüzde 4 ile yüzde 0,5 oranında yer alıyor."

-ARA ELEMAN SIKINTISINA ÇÖZÜM-

Sütçü, sanayi sektörünün en fazla büyük sıkıntısının ara eleman olduğunu ancak, bunu Adana’da çözüme kavuşturduklarını, bu kapsamda, Organize Sanayi Bölgesi içinde Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle kurulan Meslek Yüksek Okulu’nun iki yıldır eğitim verdiğini bildirdi.

Hacı Sabancı OSB’ye ait bir binayı Çukurova Üniversitesi’ne tahsis ederek kurulmasını sağladıkları Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda, elektrik, elektronik, makine ve tekstil tekniği olmak üzere dört bölüm bulunduğunu ifade eden Sütçü, "Bölgede faaliyet gösteren firmalarla yapılan anket sonucu belirlenen bu bölümlerin toplam öğrenci kapasitesi 240. Bu okulun öğrencileri uygulamalı eğitim sahası sıkıntısı yaşamadıkları gibi mezun olduklarında iş sıkıntısı de çekmeyecekler" dedi.

Sütçü, yaşanan küresel krizden Türkiye’nin en az etkilenen ülkeler arasında yer aldığını belirterek, istatistik göstergelerin bölgede işlerin yolunda olduğunu belgelediğini, önümüzdeki yıllarda bu olumlu göstergelerin artarak devam edeceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön