19 / 04 / 2024

Beklenen İstanbul Depremi Konferansı, ertelendi!

Beklenen İstanbul Depremi Konferansı, ertelendi!

1884 Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen 'Beklenen İstanbul Depremi' Konferansı, konuşmacı Prof Dr. Celal Şengör'ün rahatsızlığı dolayısıyla ileri ibir tarihe ertelendi...



1884 Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen 'Beklenen İstanbul Depremi' Konferansı, konuşmacı Prof Dr. Celal Şengör'ün rahatsızlığı dolayısıyla ileri ibir tarihe ertelendi...

Daha önce Vakfın yayınladığı konferansa davet metni ise şöyleydi:

1884 Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı, bu yıl, İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile Nükleer Enerji ve Toplum, Temiz Enerji, Yüksek Öğretimde Kalite ve Gençlerimizin Geleceği, Akıllı Beslenme gibi birçok hayati toplumsal konuda paneller düzenledi. 15 Aralık 2011'de gerçekleşek yeni konferansımız ise "Beklenen İstanbul Depremi" başlıklı ve konuşmacımız Prof. Dr. Celal Şengör.

Beklenen İstanbul Depremi Konferansı
1884 Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı'nın düzenlediği ve Prof. Dr. Celal Şengör'un konuşmacı olarak yer alacağı "Beklenen İstanbul Depremi" Konferansı, 15 Aralık 2011'de saat 19:00 - 21:00 arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Binası'nda gerçekleşecek. İstanbul Teknik Üniversitesi desteği ile düzenlenen konferansta Prof. Dr. Şengör, geçtiğimiz aylarda Vanda yaşanan deprem felaketinin ardından kamuoyunda tekrar gündeme oturan deprem ve kentimizi bekleyen tehlikeler konusunda bilgi aktaracak.

1884 Vakfı Hakkında
Adını İstanbul Erkek Lisesi kuruluş yılından alan ve 2000 yılında kurulmuş olan vakıf, sivil toplum örgütü görevini de üstlenerek kültür ve eğitim alanında etkinliklerde bulunuyor. Amacı, bir yandan sosyal, kültür, bilim ve teknoloji konulu toplantılar
düzenlemek, bir yandan da toplumdan aldıklarını topluma vermektir. 1884 Vakfı, 2011 yılı içerisinde Nükleer Enerji ve Toplum, Temiz Enerji, Yüksek Öğretimde Kalite ve Gençlerimizin Geleceği, Akıllı Beslenme gibi birçok hayati konuda paneller düzenledi ve toplumu aydınlatma çalışmalarını sürdürdü. Vakfın bir diğer hedefi, vakfın ilkelerini benimseyen tüm çağdaş düşünceye sahip kişi ve kuruluşlarla birlikte, bir sivil toplum örgütü olarak ülkemizde insana yakışır çağdaş yaşam koşullarını yaratmayı  desteklemektir.
Vakıf, bu amaçları gerçekleştirirken içinde bulunduğu toplumla diyalog içinde bulunmak, iletişim ağına önem vermek, gençlerin eğitimini desteklemek, geleceğin bilgili insanı yetiştirmede en önemli kişilerden biri olacak annelerin - bugünkü genç kızlarımızın - eğitimine öncelik tanımak, diğer sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinde bulunmak, projeler geliştirmeye odaklanmıştır. Aşağıda vakfın gerçekleştirdiği örnek projelerden başlıklar bulabilirsiniz.
 
. Gereksinimi olan Üniversite Öğrencilerine Burs verilmesi
 
. Gençlerin Ruhsal Sorunlarına Odaklanma
 
. Gençlerin Sağlıklı Beslenme Eğitimi
 
. Halk Eğitim Merkezleri İşbirliği Kültürel Toplantıları
 
. Türkiye Liselerarası Web yarışması
 
. Umut Çocukları Sosyal Yardım projesi
 
. Ülkemiz değerlerini koruma başlıklı kültürel toplantılar
 
. Kurumlarla İşbirliği içerisinde toplumun katılımına açık etkinlikler
 
. Sosyal yardımlaşma
 

Vakıf, Atatürk
ilke ve devrimlerine, laik ve demokratik Cumhuriyet'e inanan mütevelli üyelerinin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. İlke ve amaçlarına uyan kişileri katılımına ve gönüllü olarak çalışmasına ayrıca, diğer kurumlarla proje üretip uygulamaya açıktır.

Prof. Dr. A.M. Celal Şengör'ün özgeçmişi

A. M. Cell Şengör 24 Mart 1955te İstanbulda doğdu. 1973 yılında Robert Academyyi bitirdi, 1978de State University of New York at Albanyden jeolog olarak mezun oldu. 1979da master, 1982de de aynı üniversiteden doktora aldı. 1981de İTÜ Maden Fakültesi, Genel Jeoloji kürsüsüne asistan oldu. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyetinin Başkanlık Ödülünü, 1986da TÜBİTAKın Bilim Ödülünü aldı. Aynı yıl İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalında doçent oldu. 1988de Neuchtel Üniversitesi Fen Fakültesinden şeref bilim doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) pyesi aldı. 1990 yılında Academia Europaeaya ilk Türk üye olarak seçildi, aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. 1991 yılında Kültür Bakanlığının Bilgi Çağı Ödülünü kazandı. 1992 yılında İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalında profesörlüğe yükseltildi. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi kurucu üyesi oldu, Akademi konseyine seçildi, aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliğine seçildi. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliğine seçildi, ayrıca kendisine Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası verildi. Şengör 1997 yılında Fransız Bilimler Akademisi tarafından yerbilimleri dalında büyük ödül (Lutaud Ödülü) ile taltif edildi. 1998 Mayıs ayı içerisinde Şengör Collège de Franceda misafir profesör olarak bir kürsü işgal etti, burada XIX. yüzyılda tektoniğin gelişmesine Fransız jeologlarının katkısı konulu bir ders verdi ve 28 Mayıs 1998de Collège de Franceın madalyasını aldı. 1999da Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyasını tevcih etti. 2000 yılının Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk oldu. Şengör, Collège de France dışında İngilterede Oxford (Royal Society Araştırıcı bursuyla), ABDde California Institute of Technology (Moore Distinguished Scholar olarak) ve Avusturyada Salzburg Lodron-Paris Üniversitesinde misafir profesörlük yapmıştır.

Şengör jeolojide bilhassa yapısal jeoloji ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. Bu konuda 6 kitap, 175 bilimsel makale, 137 tebliğ özeti, pek çok popüler bilim makalesi, tarih ve felsefe ile ilgili de iki kitap ve 300e yakın deneme yazısı yayınlamıştır. Bunların 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisindeki Zümrütten Akisler köşesinde çıkmış olanları Yapı Kredi Yayınları tarafından 1999da Zümrütnme başlığı altında kitaplaştırılmıştır. Şengör ayrıca pek çok uluslararası dergide editör, yardımcı editör ve yayın kurulu üyeliği yapmıştır ve yapmaktadır.

Şengör 1986 yılında Oya Maltepe ile evlenmiştir. Tek çocuğu olan oğlu H. C. Asım Şengör 1989 yılında dünyaya gelmiştir.

 


Geri Dön