19 / 04 / 2024

Belediye 420 milyon TL’ye Swissotel’in arsasını satıyor!

Belediye 420 milyon TL’ye Swissotel’in arsasını satıyor!

Üst kullanım hakkı Fiba Holding’in sahibi Hüsnü Özyeğin’e ait Swissotel’in arsası satışa çıktı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi oteli ve arazisini 2’nci kez ihaleye çıkarırken 420 milyon TL muhammen bedel belirledi. Daha önceki ihalede Hüsnü Özyeğin’in yanı sıra Limak, Remax gibi gruplar da talipliler arasındaydı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Swissotel’i 420 milyon TL’ye satışa çıkardı. Belediye Swissotel’in bulunduğu arsanın satışı için 13 Ekim’de ihaleye çıkacağını açıkladı. 1988 yılında Alman ve Japon ortaklığında inşa edilmeye başlanan ve 1991 yılında Türk turizminin hizmetine açılan Swissotel the Bosphorus, 2005 yılında Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin tarafından 100 milyon dolara satın alınmıştı. Özyeğin, arsa sahibi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne üst kullanım hakkı için kira ödüyordu.

Belediye, otel arsasının satışı için 14 Nisan’da ihaleye çıkacağını duyurmuş ancak bilinmeyen bir nedenle ihaleden vazgeçmişti. Bu ihaleye aralarında Fiba Grubu’na ait Anadolu Japon Turizm, Limak, Remax, Güzel Oteller Turizm, Bomonti Uluslararası Kongre Yatırım Turizm’in aralarında bulunduğu 7 grup talipliydi. İhalede belediye muhammen bedeli ise 460 milyon TL olarak açıklamıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan ve 13 Ekim’de düzenleneceği duyurulan ihalede ise muhammen bedel, arsa ve binanın değeri için 420 milyon TL olarak açıklandı.

Kullanım hakkı 2032’ye kadar geçerli

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, satışa konu alan arsanın toplam büyüklüğü 72 bin 422 metrekare. İrtifak hakkı verilen yaklaşık 63 bin 584 metrekarelik kısmın 63 bin 928 metrekaresi ise inşaat alanı olarak görünüyor ve arsa üzerinde 600 odalı Swissotel the Bosphorus bulunuyor. İlanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ihale konusu taşınmaz üzerinde 15 Şubat 2032’ye kadar geçerli olmak üzere üst hakkı tesis ettiği belirtilerek, işletmecinin toplam cironun yüzde 7’sini işletme bedeli olarak belediyeye ödediği ifade edildi. İhalede kazanan alıcının taşınmazın çıplak mülkiyetinin yanı sıra işletme ciro payını ve süre sonunda otelin bedelsiz devralınmasına ilişkin haklarını da satın alacağı belirtildi.

Doğuş Grubu Grand Hyatt’a 208 milyon TL ödedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz aylarda Taksim’de eski adıyla Hyatt Regency, yeni adıyla Grand Hyatt Oteli’nin bulunduğu arsayı satışa çıkarmış alıcısı da otelin kiracısı Doğuş Grubu olmuştu. Doğuş Grubu, 360 odalı Grand Hyatt Oteli’ni ve 14 bin 793 metrekarelik arsasını 208 milyon TL’ye satın almıştı.

ÖZYEĞİN 100 MİLYON DOLARA ALMIŞTI

1988 yılında Japon ve Alman ortaklığında inşa edilmeye başlanan ve 1991 yılında hizmete açılan Swissotel the Bosphorus’u Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin, 100 milyon dolara alarak aynı zamanda grubunun turizm sektöründeki ilk önemli yatırımını da yaptı. Birkaç aylık ‘pazarlık’ süreci sonunda Swissotel’i Japonlar’dan alan Özyeğin, bu satın almanın ardından oteli kral dairelerinden suitlere, restoranlarından sağlık kulübüne kadar 20 milyon dolarlık yatırımla yeniledi.
Vatan


Geri Dön