19 / 04 / 2024

Belediye başkan vekili seçimi!

Belediye başkan vekili seçimi!

Belediye meclis toplantılarında, belediye başkanının olmaması halinde, yerine başkan vekilleri toplantıya başkanlık ediyor. Peki belediye başkan vekili nasıl seçilir? İşte belediye başkan vekili seçimi hükümleri...



Belediye başkan vekili seçimi!

Belediye Meclisi, mahalli idareler seçim sonuçlarının ilanını takip eden beşinci gün belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanıyor. Toplantıya belediye başkanı başkanlık ediyor. 


Belediye başkanının olmadığı zamanlarda ise belediye başkan vekili bu görevi üstleniyor. Peki belediye başkan vekili nasıl seçilir? Belediye başkan vekilinin seçimi nasıl olur diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Belediye başkan vekili seçimleri mahalli idareler seçiminden sonraki ilk toplantısında, üyeleri arasından ve gizli oyla yapılıyor. Gizli oyla meclis birinci ve ikinci başkan vekilleri, ikisi yedek olmak üzere en az dört kâtip üyeyi iki yıl görev yapmak üzere seçiliyor. Belediye başkan vekili seçimi ile ilgili hükümler, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği kapsamında şu şekilde yer alıyor:


Başkan vekilleri ve katip üyelerin seçimi

Madde 19 — Meclis, mahalli idareler seçiminden sonraki ilk toplantısında, üyeleri arasından ve gizli oyla meclis birinci ve ikinci başkan vekillerini, ikisi yedek olmak üzere en az dört kâtip üyeyi iki yıl görev yapmak üzere seçer. İki yıldan sonra seçilecek başkanlık panı, yapılacak ilk mahalli idareler seçimlerine kadar görev yapar.


             Meclis başkanlık panı seçimi üç gün içinde tamamlanır. Başkanlık panı seçimi bu süre içinde tamamlanmaz ise Kanunun 30 uncu maddesi uyarınca işlem yapılır.


             Başkan vekilleri ve katip üye seçiminde fazladan isim yazılmış olması halinde oy pusulası geçersiz sayılır.


             Başkanlık panında boşalma olması durumunda, yapılacak ilk toplantının ilk birleşiminde, kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir.


             İki yılın hesabında başkanlık panının seçildiği ay esas alınır ve ikinci yılın sonunda aynı ayda ikinci dönem başkanlık panı seçimi yapılır. Meclis tatilde ise başkanlık panı seçimi izleyen ayın toplantısında yapılır.


             Encümene üye seçimi

             Madde 20 — Meclis, mahalli idareler seçiminden sonraki ilk toplantısında, üyeleri arasından gizli oyla Kanunda belirtilen sayıda encümen üyesini seçer. Seçilen bu üyeler gelecek yılın aynı ayına kadar görev yapar ve her yıl o ayda encümen seçimleri yenilenir. Süresi dolan üyeler yeniden seçilebilir.


             Encümene üye seçimi nisbî çoğunluk ile yapılır. Seçimde oy pusulalarına seçilecek üye sayısından fazla isim yazılması halinde oy pusulası geçersiz sayılır. Oylarda eşitlik halinde ad çekmeye başvurulur.


             Encümenin seçilmiş üyeliklerinde herhangi bir nedenle boşalma olması halinde, meclisin yapılacak ilk toplantısının ilk birleşiminde kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir.



Belediye meclis çalışmaları!
Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön