16 / 04 / 2024

Belediye encümeni kararıyla Karaköy'deki kaçak bina yıkılacak!

Belediye encümeni kararıyla Karaköy'deki kaçak bina yıkılacak!

Belediye encümeni, İstanbul Mimarlar Odası’nın Karaköy’deki kaçak binasıyla ilgili yıkım kararı aldı. İskansız binada projeye aykırı inşa edilen restoran ve bölümler 15 gün içinde düzeltilmezse, belediye ekipleri yıkıma başlayacak.



İstanbul Mimarlar Odası’nın Karaköy’deki kaçak binası ile ilgili yıkım kararı çıktı. STAR’ın ortaya çıkardığı iskansız bina ve kaçak restoran ile ilgili encümen ‘yıkım kararı’ verdi.


Beyoğlu Belediyesi ekiplerince yapılan inceleme sonrası hazırlanan raporu dikkate alan encümen, binanın iskansız olduğunu ve binanın çatısındaki restoran ve projeye aykırı inşaa edilen bölgelerin yıkılması kararını verdi. Hazırlanan raporda lokal olması gerekilen yerin restoran yapıldığı ve ruhsatsız işletilen restoranın kaçak olduğu belirtildi.


Tutanakta ‘işgalci’ tanımı


15 gün süre içinde Mimarlar Odası kaçak yapıyı projeye uygun hale getirmez ise belediye ekipleri devreye girerek yıkımı gerçekleştirecek. Belediye ekipleri tarafından zabıt tutulan bina ile ilgili başlatılan yasal süreç önceki gün karara bağlandı.


Beyoğlu Belediyesi’nce 30 Haziran’da binada yapılan inceleme sırasında çatısına ‘kaçak restoran’ konduran Mimarlar Odası için tutanakta ‘işgalci’ tanımı kullanıldı. 30 Haziran tarihli ve 2173 sayılı Yapı Tatil Tutanağı’nda  şu ifadeler kullanıldı: Yukarıda açık adresi yazılı yerde bulunan taşınmazda ruhsata esas projesi ile yapılan kontrolde, projesi hilafında; Kemankeş Cd. tarafından çatının mahya katının 350 cm yüksek yapıldığı, terasının büyütüldüğü ve üzerinin açılır-kapanır sistemle kapatıldığı, Mumhane Cd. tarafından çatı arasının yapılmayıp teras bırakıldığı ve üst katta 30 metrekare alanlı teras yapıldığı, 2. merpen kovasının +18.5 kotundan +24.50 kotuna yükseltildiği ve kazanılan 25 metrekare taban alanının 2. katın servis alanı olarak kullanıldığı, merpen kulesinin üstünde 1 kat yüksekliğinde klima üniteleri konulduğu, ayrıca Kemankeş Cd. cephesinde normal katlarda 30 cm, Mumhane Cd. cephesinde zemin kat ve asma katta kaldırım istikametinin taşmış olup, söz konusu yer işgali olduğundan mühürleme işlemi yapılmadan iş bu tutanak tanzim edilerek müştereken imza altına alınmıştır.”


Başkan itiraf etmişti


Mimarlar Odası ortaya çıkan skandalın ardından bir basın toplantısı düzenlemiş, CHP ve HDP’li milletvekillerinin de destek için geldiği toplantıda binanın kaçak olduğunu itiraf etmişti. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk, iskansız bina ve tadilat işlemleriyle ilgili “Yapılan işlemlerde bir takım oynamalar olmuş olabilir. Bu bizim sorumluluğumuzda. Ancak bu binanın tümden kaçak olduğu anlamına gelmez, evet imar projesi dışına çıkılmış olabilir” dedi. Oysa Yılmaztürk 1 Temmuz’da bir gazeteye yaptığı açıklamada “Projede imara aykırı hiçbir durum yoktur” demişti.


Star



Geri Dön