28 / 03 / 2024

Belediye, Hazine'ye borcunu 6 camiyle ödedi!

Belediye, Hazine'ye borcunu 6 camiyle ödedi!

Güngören Belediyesi, borcuna karşılık üzerinde 6 cami bulunan 6 arsanın mülkiyetini Hazine'ye devretti. Karar, AKP'li üyelerin oylarıyla alındı. Kuyulu, Siteler, Örnektepe, Haznedar Merkez, Birlik ve Köyatı Unvanlı Camii'lerinin bulunduğu arsalar artık Ha



 

Tutanaklarda, üzerinde 6 cami bulunan 6 arsanın vergi borçlarına karşılık bedelli olarak Maliye Hazinesi'ne devrinin uygun görüldüğü belirtildi.

İstanbul Güngören Belediyesi 11 milyon liralık borcuna karşılık üzerinde 6 cami bulunan 6 arsanın mülkiyetini Hazine'ye devretti. Belediye Meclisi'nde büyük tartışma yaratan karar, AKP'li üyelerin oylarıyla alındı. Kuyulu Camii, Siteler Camii, Örnektepe Camii, Haznedar Merkez Camii, Birlik Camii ve Köyatı Unvanlı Camii'nin bulunduğu arsalar artık Hazine'nin.

GEREKÇE 'AVANTAJ' KOZU

İlginç karar Güngören Belediye Meclisi'nin Mart toplantısında kabul edildi. Hukuk ve Plan Bütçe Komisyonu'nun raporuyla ilgili söz alan CHP'li Neşe Kıyık, '6 tane taşınmazın 11 milyon civarındaki vergi ve SSK borçlarını ödemek adına satılması belediyemizin ne kadar zor durumda olduğunu gösteriyor. Yoktan var etme adı altında devletin bir kurumunun borçları devlete ödettiriliyor. Kamu yararı söz konusu değil. Maliye ve SSK, üzerinde cami olan gayrimenkulleri alıp nasıl bir tasarruf oluşturacak Cami sattıran Meclis olmak istemiyoruz' dedi. AKP'li Meclis Üyesi Ömer Lütfi Arı belediyenin borcu olmadığını belirtip Güngören'e ilave kaynak oluşturmak istediklerini ifade etti. Arı 'Camilerin kullanımında bir sıkıntı yaşanmayacak' dedi. AKP'li Fatih Özçiçek 'Borç mülkiyet takası adı altında 6 adet kamuya tahsis edilmiş ama tapu kayıtları belediye mülkiyeti belediyemizde gözüken bu arazilerin teslimiyle beraber yeni Torba Yasa kanunu çerçevesinde yapılanma öncesinde maddi avantaj sağlamak için böyle bir kozumuzu oynamak istedik' görüşünü dile getirdi.

'SATIN BAŞKANIM'

CHP'li Vahit Dikilitaş 'Ali Cambaz oyunu mu oynuyoruz Kime karşı kullanacağız bunu. Hazine kamunun Hazine'si. Diyanet'e devrinden yanayım' diye tepki gösterdi. Arı ise sözlerini 'Bir tapu devri söz konusu. Biz diyoruz ki bu kaynak Güngören'e gelsin. Kanun hak tanımış, biz bu hakkı kullanıyoruz. Çok fazla tartışmaya gerek yok. Kanaatler açıklandı, arz ederim; satın başkanım' diye tamamladı. Karar Meclis'ten geçti.

MHP TEPKİLİ

Satışa MHP'den tepki geldi. MHP Güngören İlçe Başkanı Gülahmet Soylu, hükümetin kiliseleri onarmak için milyon dolarlar harcadığını belirterek, 'Buna karşılık AKP belediyesinin camileri satması çok çelişkili. Cami derneklerine 'Yok öyle bir şey, muhalefetin uydurması' denmiş. Gerçeği saklıyorlar. Belediye borç batağında olduğu için bunu yaptılar' dedi.

Ercan Öztürk / İSTANBUL

 


Geri Dön