19 / 04 / 2024

Belediye nereye şikayet edilir?

Belediye nereye şikayet edilir?

Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. Belediyelerin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Peki, görevlerini yerine getirmeyen belediye nereye şikayet edilir?



Belediye nereye şikayet edilir?

Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur. İçme ve kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskûn sahası kurulu bir belediyenin sınırlarına 5.000 metreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamaz.


Köylerin veya muhtelif köy kısımlarının birleşerek belediye kurabilmeleri için meskûn sahalarının, merkez kabul edilecek yerleşim yerinin meskûn sahasına azami 5.000 metre mesafede bulunması ve nüfusları toplamının 5.000 ve üzerinde olması gerekir.


Bir veya birden fazla köyün köy ihtiyar meclisinin kararı veya seçmenlerinin en az yarısından bir fazlasının mahallin en büyük mülkî idare amirine yazılı başvurusu ya da valinin kendiliğinden buna gerek görmesi durumunda, valinin bildirimi üzerine, mahallî seçim kurulları, onbeş gün içinde köyde veya köy kısımlarında kayıtlı seçmenlerin oylarını alır ve sonucu bir tutanakla valiliğe bildirir.


İşlem dosyası valinin görüşüyle birlikte İçişleri Bakanlığına gönderilir. Danıştayın görüşü alınarak müşterek kararname ile o yerde belediye kurulur. Yeni iskân nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5.000 ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararnameyle belediye kurulabilir.


Belediyelerin genel görevleri, halkının sağlık, huzur ve refahını sağlamak ve yükseltmek için yapılacak tüm çalışmalar olarak ifade ediliyor. Belediyenin imar ile ilgili görevleri şu şekilde sıralanıyor;


- Belde halkının ihtiyacı olan içme suyu projesi hazırlamak ve getirmek,

- Belediye sınırları içerisinde imar planları yapmak ve uygulamak

- Kanalizasyon ve yol projeleri yapmak, uygulamak,

- Beldenin halihazır haritasını yapmak ve onaylamak,

- İmar yönetmeliği hazırlamak ve uygulamak,

- Çocuk parkları, fidanlıklar, oyun ve spor yerleri yapmak.


Peki görevlerini yerine getirmeyen belediye nereye şikayet edilir?

Belediyeler, İl valiliğine veya İçişleri Bakanlığı Teftiş Kuruluna şikayet edebiliyor.



Belediye Gelirleri Kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön