28 / 03 / 2024

Belediyenin kestiği cezayı kim ödeyecek?

Belediyenin kestiği cezayı kim ödeyecek?

Apartmanda hangi alanların ortak alan olduğuna ilişkin esaslar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Apartmanlarda uygulanan cezaları kimin ödemesi gerekir? Peki, belediyenin kestiği cezayı kim ödeyecek?



Belediyenin kestiği cezayı kim ödeyecek?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, her kat malikinin kendi bölümü dışındaki bazı alanlar binada ortak alan olarak karşımıza çıkıyor. 


Kanuna göre, apartmanda bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri; temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar gibi alanlar ortak kullanım alanı olarak tanımlanıyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Binanın ortak alanları..

Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.


Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar, 


Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,


Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri.


Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de ortak yer konusuna girer.


Belediyenin kestiği cezayı kim ödeyecek?

Örneğin, apartman bahçesinin sulandığı çeşmenin kaçak olduğu tespit edildi ve Belediye tarafından ceza kesildi. Bu cezayı kat maliklerinin ödemesi gerekiyor. 


Apartmanda işyeri olur mu?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön