28 / 03 / 2024

Belediyesi olmayan yerlerde numaralama işlemleri!

Belediyesi olmayan yerlerde numaralama işlemleri!

Belediye Teşkilatı Bulunmayan Yerlerde Numaralama ve Levhalama İşlerinin nasıl yürütüleceği, Adres ve numaralandırmaya ilişkin yönetmelikte yer alıyor. İşte belediyesi olmayan yerlerde numaralama işlemleri...



Belediyesi olmayan yerlerde numaralama işlemleri!

Belediye Teşkilatı Bulunmayan Yerlerde Numaralama ve Levhalama İşlerinin nasıl yürütüleceği, Adres ve numaralandırmaya ilişkin yönetmelikte yer alıyor.


Yönetmeliğe göre, bu sokakların adları ihtiyar heyetinin kararı  ve mülki idare amirinin onayı ile tespit edilebiliyor. Peki, belediyesi olmayan yerlerde numaralama işlemleri nasıl yapılır?

             

Binalara numara verilmesi

MADDE 42 – (1) Belediye teşkilatı bulunmayan yerlerde binalara aşağıdaki esaslara göre numara verilir.

             

a) Özel bir ad verilmiş sokak bulunmayan yerlerde, o yeri şehir veya kasabaya bağlayan yolun giriş kısmından başlanarak, uygun bir sıra takip edilmek suretiyle bütün binalara "1" den itibaren ardışık ve bağımsız numaralar verilir. 

             

b) Binaların yer yer kümelenmiş olmaları durumda, giriş kısmından itibaren birinci küme evlerde yer alan binalara ardışık numaralar verilerek diğer küme evlere geçilir. Diğer küme evlerde aynı şekilde numaralandırılır. 

             

c) Bir köy sınırları içinde yer alan ve köyün toplu haldeki binaları dışında kalan tek ve bağımsız binalara, toplu haldeki binalara verilen en büyük numaradan sonra gelen numaralar ardışık olarak verilir.

             

ç) Özel ad verilmiş sokakların mevcut bulunduğu yerlerde binalara, bu Yönetmeliğin 27 nci maddesinde belirtilen esaslara göre numara verilir.

            

Dağınık binalar arasına sonradan yapılan veya numara verilmesi unutulmuş olan binalara numara verilmesi

MADDE 43 – (1) Belediye teşkilatı bulunmayan yerlerde, dağınık binalar arasına sonradan bir ya da yan yana birkaç bina yapılması durumunda, kendilerinden önceki en yakın binanın, bina numarasından sonra "/" işareti konularak ../1,../2,../3... eklenmek suretiyle oluşturulan bileşik numaralar verilir.

             

(2) Özel bir ad verilen bir sokağın bir tarafında veya bu sokağa bağlı bulunan dağınık binaların bulunduğu yerde inşa edilen yeni binalarla numara verilmediği sonradan tespit edilen binalara, bu Yönetmeliğin 34 üncü ve 35 inci maddeleri hükümlerine göre numara verilir.

             

Bir avlu içindeki binaların numaralanması

MADDE 44 – (1) Bir avlu içinde birden fazla bina bulunması durumunda bunlara, bu Yönetmeliğin 28 inci maddesinde belirtilen hükümlere göre numara verilir.

             

Dışarıya açılan birden fazla kapısı bulunan binaların numaralanması

MADDE 45 – (1) Bir binanın; ahır, samanlık ve benzeri müştemilatının dışarıya açılan kapılarına bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesi hükümlerine göre numara verilir.

           

Bir bina yerine birden fazla bina veya birden fazla yerine bir bina inşa edilmesi durumunda numara verilmesi

MADDE 46 – (1) Bir binanın yerine birden fazla bina yapılması durumunda bu Yönetmeliğin 34 üncü maddesi, iki veya daha fazla bina yerine tek bina yapılması durumunda ise bu Yönetmeliğin 35 inci maddesi hükümleri uygulanır.

             

Köy ad levhası

MADDE 47 – (1) Köyün ad levhası, genişliği 20 santimetreden az, uzunluğu 60 santimetreden fazla olmamak şartıyla, bir ucu ok şeklinde, dayanıklı malzemeden yapılır. Hazırlanan bu levhalar 2,5-3 metre yüksekliğindeki direklere sabitlenerek, bu direkler köyün diğer köy ve kasabalara giden yollarının kavşak noktalarına dikilir.

             

Sokak ve bina levhalarının hazırlanması

MADDE 48 – (1) Köylerde sokak ve bina levhalarının hazırlatılmasında, bu Yönetmeliğin 41 inci maddesi hükümleri uygulanır.


Apartman iç kapı numaraları nasıl verilir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön