28 / 03 / 2024

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi!

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi!

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi nasıl yapılıyor? İşte Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan "Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi" ile ilgili yasal hükümler...



Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi!

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi ile ilgili yasal düzenlemelere Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer veriliyor. Kanun hükümlerine göre belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi, 3 başlık halinde açıklanıyor.


Söz konusu yasal hükümler aşağıda sıralanıyor. Bu maddelere göre belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi, taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında ve taşınır kiralarında olmak üzere ayrılıyor.


II. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi 

1. Genel olarak

MADDE 328- Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.


Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olur.


2. Taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında

MADDE 329- Taraflardan her biri, bir taşınmaza veya taşınır bir yapıya ilişkin kira sözleşmesini yerel âdette belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir âdetin bulunmaması durumunda, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilir.


3. Taşınır kiralarında

MADDE 330- Taraflardan her biri, bir taşınıra ilişkin kira sözleşmesini üç gün önceden yapılacak fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.

Kiraya verenin meslekî faaliyeti gereği kiraya verdiği ve kiracının da özel kullanımına yarayan taşınır bir malın kiracısı, kira sözleşmesini, üç aylık kira dönemi sonu için en az bir ay önceden yapacağı bir fesih bildirimiyle sona erdirebilir. Bu durumda kiraya verenin, zararının giderilmesini isteme hakkı yoktur.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön