26 / 04 / 2024

Bendevi Palandöken: Bazı belediyelerde vergi ve harç yüzde 500 arttı!

Bendevi Palandöken: Bazı belediyelerde vergi ve harç yüzde 500 arttı!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ( TESK ) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı belediyelerde vergi ve harçlar yüzde 500 artırıldı" ifadesini kullandı...




Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Belediye Gelirleri Kanunu’nda, vergi ve harçları belirleme yetkisinin belediye meclislerinden alınarak Bakanlar Kuruluna devredilmesi ile esnaf ve sanatkarı ilgilendiren vergi ve harçlara zam yapıldığını belirterek, "Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı belediyelerde vergi ve harçlar yüzde 500 artırıldı" ifadesini kullandı.


Palandöken, yazılı açıklamasında, Belediye Gelirleri Kanununda, vergi ve harçlar için alt ve üst sınırların belirlendiğini ve yeni uygulamanın esnafla belediyeleri karşı karşıya getirdiğini öne sürdü.


Birçok Belediye'nin esnaftan Kanunlar'daki asgari tutarlar üzerinden vergi ve harçları belirleyerek aldığını ifade eden Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Bu yetki belediyelerin elinden alındı. Bakanlar Kurulu ise büyükşehirlerde en üst tutardan vergi alınmasını öngörünce esnafın ödediği vergi ve harç oranları yüzde 500 artmış oldu. Bakanlar Kurulu’nun, adil bir vergilendirme çalışması yapmasına karşın, vergilerin 5 kat artması, esnafla belediyeleri karşı karşıya getirdi. Bu durumdan belediyeler de rahatsız. Çünkü belediyeler esnafın durumunu yakından görüyorlar ve bu vergileri ödeyemeyeceklerini biliyorlar. Bu nedenle Bakanlar Kurulu tarifede esnaf ve sanatkarlar için en düşük tarifeden vergi ve harçlar tahsil etmelidir."


Dünya


Geri Dön