25 / 04 / 2024

Beşiktaş Ihlamur Parkı'nda imara izin yok!

Beşiktaş Ihlamur Parkı'nda imara izin yok!

Beşiktaş’ta doğal sit alanında bulunan ve üç nişangâhın yer aldığı Ihlamur Parkı’nın çevresinin kapatılması mahalle sakinlerinin tepkisini çekti. Mahalleli panellerin kaldırılmasını, parkın kamu yararına park ve yeşil alan kalmasını istiyor



Beşiktaş’ta doğal sit alanında bulunan ve üç nişangâhın yer aldığı Ihlamur Parkı’nın çevresinin kapatılması mahalle sakinlerinin tepkisini çekti. Mahalleli panellerin kaldırılmasını, parkın kamu yararına park ve yeşil alan kalmasını istiyor


Beşiktaş Abbasağa Mahallesi Ihlamur Yıldız Caddesi ve Nardenk Sokak arasında Dünya Barış Parkı yanında bulunan Ihlamur Parkı’nın etrafının kapatılması krize neden oldu.


Mahalle halkını sokağa döken olay, 21 Haziran’da aniden park çevresine yüksek paneller konulmasıyla başladı. İçerisinde II. Mahmut döneminden kalma üç nişangâhın yer aldığı parkta yaşanan bu gelişme üzerine mahalleli harekete geçti. Parkta inşaat yapılacak duyumlarıyla birlikte çevre sakinleri belediyelerin yolunu tuttu.


‘ŞAHSA AİT’

Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne parkın çevresine yapılan panelleri soran vatandaşlar, parkın şahsa ait olduğu bilgisini aldıklarını belirtti.


Park için belediyelerden net bir açıklama alamadıklarını ifade eden çevre halkı, doğal sit alanı olan parkta yapılacağı iddia edilen inşaat faaliyetiyle ilgili şikâyette bulundu. Çevre Şehircilik Bakanlığı’na dilekçe yazdı.


KAPATILDI

Önceki gün İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme sonucundaki tutanakta, “Parkın etrafının yüksek panellerle çevrildiği, park alanında anıtsal nitelikte ağaçların ve kaçak yapıların olduğu, panallerin yerleştirilebilmesi için bazı ağaçların dallarının kesildiği, parkın kamu yararına park ve yeşil alan olarak kalmasının istendiği” ifade edildi.

Dün ise parkın kapatıldığı panellerin üzerine “Özel mülktür girilemez” yazısı asıldı, parka giriş çıkışlar tamamen kapatıldı. Mahalleli de Ihlamur Parkı’na asılan yazıları çöpe attı, yerine “Halkın malıdır isteyen girebilir” yazısı asıldı.

Parkta yaşananlara karşı Ihlamur Parkı Dayanışması olarak bir araya gelen mahalle halkı “Parkıma dokunma” eylemi yaptı.


'IHLAMUR'DA İMARA İZİN YOK


Beşiktaş Belediyesi, “Ihlamur Parkı’nın doğal sit statüsündeki 11 bin metrekarelik yeşil alanının paravanlarla çevrilerek imara açıldığı” iddialarını yalanladı.


Açıklamada “Beşiktaş Abbasağa Mahallesi 47 pafta 330 ada 20 parsel sayılı 11 bin 696 metrekare yüzölçümlü özel mülkiyetli olan yerin, 14 Nisan 2014 onanlı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda kısmen konut, kısmen park, kısmen de dini tesis ve yol alanında kaldığı” kaydedildi.


22 Aralık 2014’te yüzde 17.83 olan “konut” alanının yüzde 28.65 şeklindeki düzenlemenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandığı, plana belediye başkanlığınca itiraz edildiği, ancak itirazın kabul edilmediği ve planın kesinleştiği belirtildi.

Ayrıca, plan değişikliğinin durdurulması ve iptali için açılan davanın devam ettiği, planlama süreci sonuçlanmadan ve ruhsat alınmadan herhangi bir inşai faaliyete izin verilmeyeceği ifade edildi.



Habertürk




Bu haber Yeni Çağrı Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Beşiktaş Abbasağa Mahallesi 47 pafta 330 ada 20 parsel sayılı 11 bin 696 metrekare yüzölçümlü özel mülkiyetli olan yerin, 14 Nisan 2014 onanlı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planında kısmen konut, kısmen park, kısmen de dini tesis ve yol alanında kaldığı kaydedildi. 22 Aralık 2014 tarih ve 13113 sayılı Bakanlık oluru ile uygun bulunan NİP-80801 Plan İşlem No'lu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ile "Düzenleme ortaklık payının gözden geçirilerek, 2 bin 306 metrekare (yüzde 17,83) olan "konut" alanı büyüklüğünün, 3 bin 705 metrekare (yüzde 28,65) olacak şekilde yeniden düzenlenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığı bildirildi. Plana belediye başkanlığınca itiraz edildiği, ancak itirazın kabul edilmediği ve planın kesinleştiği belirtildi. 

Açıklamada, şöyle denildi: "Ancak, 330 ada 20 parsel sayılı yeri kapsayan 22 Aralık 2014 tarih ve 13113 sayılı bakanlık oluru ile uygun bulunan NİP-8080,1 Plan İşlem No'lu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği'nin durdurulması ve iptal edilmesi yönünde İstanbul 7. İdare Mahkemesinde 2015/1152 esas dosya numarası ile başkanlığımızca açılan dava devam etmektedir. Söz konusu parsele ilişkin 29 Mart 2016 tarih ve 616 sayılı Kurul Kararında '330 ada, 20 parselde bulunan ve Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 10 Ocak 1970 tarih ve 5209 sayılı kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen, III. Selim (1 adet) ve II. Mahmut'a (iki adet) 3 adet nişan taşının koruma gruplarının 1. grup olarak belirlenmesine, koruma alanının da parsel sınırı olarak belirlenmesine' karar verilmiştir. Söz konusu yerin parsel sınırlarının, sac perde üzerinde yeşil renkli yapay çim halıyapay çim duvar diye adlandırılan malzemeyle kapatıldığı görülmüştür. Parsel sahiplerinin parsellerini koruma altına almaları için etrafını çevirmeleri 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında ruhsat gerektirmeyen işlerden olup, parselde ayrıca planlama süreci sonuçlanmadan ve ruhsat alınmadan herhangi bir inşai faaliyete izin verilmeyecektir."




Yeni Çağrı




Haber Yenigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Beşiktaş'tan Boğaziçi Köprüsüne bağlanan Ihlamur Yıldız Caddesi üzerinde bulunan ve Osmanlı padişahlarının mesire alanlarından günümüze kalan yeşil alanlarından olan Ihlamur Parkı paravanlarla çevrildi. 3 adet padişah nişanının bulunduğu parkta mahalleli nöbet tutmaya başladı.Osmanlı Padişahlarının mesire alanlardan günümüze kalan son yerlerden biri olan ve halen III. Selim'e ait 1 adet ve II. Mahmut' a ait 2 adet olmak üç nişan taşının bulunduğu Ihlamur Parkı'ndaki şantiye hareketliliği mahalleli ve çevrecileri tedirgin etti. 



Yenigün




Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Beşiktaş’tan Boğaziçi Köprüsüne bağlanan Ihlamur Yıldız Caddesi üzerinde bulunan ve Osmanlı padişahlarının mesire alanlarından günümüze kalan yeşil alanlarından olan Ihlamur Parkı paravanlarla çevrildi. 3 adet padişah nişanının bulunduğu parkta mahalleli nöbet tutmaya başladı.


Osmanlı Padişahlarının mesire alanlardan günümüze kalan son yerlerden biri olan ve halen III. Selim’e ait 1 adet ve II. Mahmut’ a ait 2 adet olmak üç nişan taşının bulunduğu Ihlamur Parkı’ndaki şantiye hareketliliği mahalleli ve çevrecileri tedirgin etti. Birden fazla şahsa ait olan 11 bin metrekarelik yeşil alana hangi firma tarafından ne yapılacağına ilişkin herhangi bir bilgilendirme levhası asılmadı.


ABBASAĞA’DAN FULYA’YA KADAR UZANIYOR

Yol kenarından parkın kullanım alanı her ne kadar sınırlı görünse de, bahsi geçen alan taraça şeklindeki alan Abbasağa’dan Fulya’ya kadar uzanıyor. Mahalleli 21 Haziran’da demir paravanlarla kapatılan parkta nöbet tutmaya başladı. Evlerinin balkonlarına ‘Ihlamur halkın buradan uzaklaş’ yazılı pankartlar asan vatandaşlar kapatılan alanda ne yapılacağına ilişkin bilgi almak üzere ilgili kurumlara dilekçe gönderdi, suç duyurusunda bulundu.


ŞAHIS MALI ANCAK SİT ALANI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 18 Kasım 2013 tarihinde onaylanan 1/5 bin ölçekli “Ihlamur Kasrı Doğal ve Tarih, Sit Alanı ile Abbasağa Parkı Doğal Sit Alanı Koruma amaçlı nazım imar planı”nda söz konusu alan orta yoğunluklu konut alanı ve park olarak tanımlanıyor. Ancak alana yüzde 30 oranında daha fazla inşaat yapılması için plan değişikliği yapılarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde 4 Şubat 2015 tarihinde askıya çıkmış.


BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ: RUHSAT ALINMADAN HERHANGİ BİR İNŞAİ FAALİYETE İZİN VERİLMEYECEKTİR

Beşiktaş Belediyesi'nin Bakanlığın bu planına dava açarak, “Bu konut artırımının sit bölgesi olarak planlanan yeşil alan miktarını azaltıcı nitelikte olduğu, söz konusu alanın daha önceki planlarda tamamının yeşil saha lejantında kaldığı” yönünde itirazda bulunduğu belirtildi. 

Belediye ayrıca yaptığı yazılı açıklamada "planlama süreci sonuçlanmadan ve ruhsat alınmadan herhangi bir inşai faaliyete izin verilmeyecektir” ifadelerine yer verdi.


“65 YAŞINDAYIM, BU PARKTA 3 TEKERLEKLİ BİSİKLETE BİNDİĞİMİ HATIRLIYORUM”

Parka Seba İnşaat adında bir firmanın konut yapacağı duyumunu aldıklarını belirten Ada Ayşe İmamoğlu, Ihlamur Parkı’nın parkın hemen yanında bulunan camiden çıkan cemaatin, oyun oynamak isteyen çocukların, nefes almak isteyen mahallelinin buluşma noktası olduğunu söyledi. Mahallelinin önemli bir toplanma alanı olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Burası bir yaşam alanı. Bu alan içindeki ağaçların hepsi çok değerli” dedi.

65 yaşında olan çocukluğundan beri burada yaşadığını belirten Erdoğan Ezgün “Çocukluğumdan beri buradayım. Burada 3 tekerlekli bisiklete binerdim. Burası Beşiktaş’ın akciğeri. Cami çıkışında millet burada sohbet ediyor, burada nefes alıyor. Bu ağaçlar 1800’lü yıllarından kalma. Onları nasıl keseceksiniz” diye sordu.


DEMİR PANELLERE VURARAK TEPKİ GÖSTERDİLER

Parkta herhangi bir inşaat yapılmasını istemeyen vatandaşlar, parkın Yıldız Ihlamur Caddesi üzerinde kurulan paravanlara vurarak eylem yaptı. Yoldan geçen araçlar da korna çalarak kendilerine destek verdi. Çimenlerde kitap okuyan, çocuklarını oynatan, sohbet eden mahalleliler ve eylemciler daha sonra ‘Yeryüzü Sofrası’ kurarak hep birlikte iftar yaptı.




Hürriyet


Geri Dön