19 / 04 / 2024

Beşiktaş Swissotel Bosphorus Hotel'in kirası ödeniyor mu?

Beşiktaş Swissotel Bosphorus Hotel'in kirası ödeniyor mu?

İBB'nin ev sahibi olduğu Beşiktaş'taki Swissotel'in 5 yıldır kirasını ödemediği iddia edildi. 1988 yılında yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen otelin işletme hakkı 2032 yılma kadar Fiba Holding bünyesindeki Anadolu Japan Turizm A.Ş.'de.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), ev sahibi olduğu Beşiktaş'taki Swissotel'den 5 yıldır kirasını tahsil etmediği ortaya çıktı. Kentin en lüks otellerinden biri olan Swissotel, 1988 yılında yap-işlet-devret modeliyle inşa edildi. Otelin mülkiyeti İBB'ye ait. Ancak işletme hakkı 2032 yılma kadar Hüseyin Özyeğin'e ait Fiba Holding bünyesindeki Anadolu Japan Turizm A.Ş.'de. İBB, Kasım 2010'da kaynak yaratmak için bir ihale açarak oteli ve arazisini satışa çıkardı. İhalenin tek katılımcısı da Anadolu Japan Turizm A.Ş. oldu. Ve 421 milyon TL karşılığında arazi ile otel Fiba Holding'e satıldı. 


MİLYONLARCA TL ZARARDA 

Ancak dönemin CHP'li meclis üyeleri satış işleminin iptali için dava açtı. Mahkeme, satışı 2013'te iptal etti. Yapılan itirazların ardından iptal kararı 2015'te kesinleşti. Bu süreçte otelin, satış işleminin yapıldığı 2011'den beri kira ödemediği ortaya çıktı. Otel, yıllık cirosunun yüzde 7'sini belediyeye ödüyordu. 2010'da ödenen kira ise 7 milyon 669 bin 874 TL'ydi.  Otelin birikmiş borcunun yasal faiziyle birlikte milyonlarca TL olduğu belirtiliyor. 


İSTANBUL'UN EN LÜKS OTELLERİNDEN 

1988 yılında inşa edilen Swissotel Bosphorus, İstanbul'un en güzel Boğaziçi manzaralarından birine sahip. 497 lüks odası bulunan 5 yıldızlı otelde her yıl birçok önemli konuğu ağırlıyor. Çok sayıda toplantı ve konferansa ev sahipliği yapıyor. 


Sözcü


Geri Dön