29 / 03 / 2024

Beton 2008 Fuarı İstanbul Fuar Merkezi'nde başlıyor

Beton 2008 Fuarı İstanbul Fuar Merkezi'nde başlıyor

Beton 2008 Fuarı, hazır beton, agrega ve inşaat sektörlerini buluşturuyor.



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından Türkiye'de hazır betonun iyi bir şekilde tanıtılıp, kullanılması amacıyla ilki 2004 yılında düzenlenen "Uluslararası Hazır Beton Kongresi ve Uluslararası Beton-Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı"nın ikincisi bugün başlıyor..

İstanbul Fuar Merkezi'nde hazır beton, inşaat ve agrega sektörlerini bugün biraraya getiren etkinlik 22 Haziran 2008 tarihine kadar devam edecek. Fuara, hem yurtdışından hem yurtiçinden 10 binin üzerinde profesyonel ziyaretçinin katılması beklenirken, sektörle ilişkili 105 firma da ürünlerini tanıtmak üzere fuarda yerini alıyor.

Temel amacı hazır betonun ülkemizde iyi bir şekilde tanıtılarak kullanımının yaygınlaşması olan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla üniversiteler, mühendislik odaları, kamu kuruluşları ve yerel yönetimlerle işbirliği yaparak ve eğitsel etkinlikler düzenliyor. Türkiye Hazır Beton Birliği ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu'nun bu amaçla ilk olarak 2004 yılında düzenlediği 'Uluslararası Hazır Beton Kongresi ve Uluslararası Beton-Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı'nın ikinci ise bugün başlıyor. İstanbul Fuar Merkezi'nde hazır beton, inşaat ve agrega sektörlerini bugün biraraya getiren etkinlik 22 Haziran 2008 tarihine kadar devam edecek. Fuara, hem yurtdışından hem yurtiçinden 10 binin üzerinde profesyonel ziyaretçinin katılması beklenirken, sektörle ilişkili 105 firma da ürünlerini tanıtmak üzere fuarda yerini alıyor.

Uluslararası kongre

Fuar kapsımında düzenlenecek 'Beton 2008 Kongre'sinde beton ve betonu oluşturan malzemeler konusunda yapılacak yeni çalışmalar mercek altına alınırken, fuarda ise hazır beton, agrega üreticileri ve inşaat yapımcılarının makine ve malzeme tedarikçileriyle biraraya gelerek özellikle yeni ürünlerin kolayca incelenmesi ve tedarik edilmesi amaçlanıyor. Toplam 66 bildirinin sunulacağı Kongre'de, sunulacak bildirileri Türkiye, Fransa, Kosova, Cezayir, Norveç, İran, Dubai, Belçika'dan gelenler oluşturuyor. Bildirilerin konuları ise Beton Bileşenleri ve Tasarımı, Yapılarda Beton Uygulamaları, Özel Betonlar, Üretim ve Uygulama Teknolojisi, Mimari Beton, Kalite Yönetim Sistemleri, Betonda Sürdürülebilirlik ve Yaşam Döngüsü, Sektör Sorunları, Agregalar ve Beton Yollar başlıklarından oluşuyor.

Deneyler uygulanıyor

Fuar, ekonominin lokomotifi olan inşaat, hazır beton ve agrega sektörlerinden bir çok firmayı aynı çatı altında buluşturuyor. Fuara katılan firmalar, hazır beton üreticilerine ve inşaatçılara hazır betonun yanında beton santralleri, iş makineleri, kamyon ve çekiciler, transmikserler, pompalar, kalıp sistemleri, vinçler, çeşitli beton kimyasalları, otomasyon sistemleri, özel lastik ve akaryakıt ürünleri, sektörel makineler gibi çok geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Kongre süresince katılımcıların ücretsiz olarak faydalanabilecekleri çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Hazır betonlar için bir çok uygulamalı gösterimlerin yapıldığı Fuar alanında, kurulacak olan Beton Laboratuvar'ları ile fuar boyunca beton, agrega ve çimento deneyleri hakkında bilgiler verilerek, deneyler uygulamalı olarak isteyen katılımcılara gösteriliyor. Ayrıca, Fuar alanında kendiliğinden yerleşen beton, beyaz beton, renkli beton uygulamalarının gösterileceği atölye çalışmaları düzenleniyor. Beton kullanıcılarının, halkın ve üreticilerin sorularını yanıtlamak, doğru bilgi edinmelerini sağlamak için, bir de "Beton Danışma Masası" bulunuyor.

Hazır betonda rekabet kaliteye zarar veriyor

Altyapı çalışmaları ve inşaatlarda yılda kullanılan hazır beton miktarı, 27 milyon metreküpten 74 milyon metreküpe ulaşınca, kalite sorununu beraberinde geldi. Çimsa Çimento Sanayi Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, "Maliyetler ortada. Buna rağmen, piyasada öyle fiyat teklifleriyle karşılaşılıyor ki, şok olmamak mümkün değil. Bu da, yeni uygulamaya konulan bir çok projede kalite sorununu beraberinde getiriyor" dedi. Gayrimenkul sektöründe yaşanan son gelişmelerle birlikte çimento ve hazır beton tüketiminin hızlı bir artış yaşandığını söyleyen Hacıkamiloğlu, "Hazır betonda 2006 yılı itibariyle firma sayısı 409'a, tesis sayısıda 718'e ulaştı. Çimentoda ise artık 42 firma, 60 tesiste üretim gerçekleştiriyor. Hazır beton kullanımı hızla artıyor. Bu da haksız rekabeti beraberinde getiriyor" dedi.

Faturasız satış yaygınlaşıyor

Sektörde oluşan fiyat farklılıklarının bir diğer nedeni olarak kayıt dışı satışları gösteren Hacıkamiloğlu, "Denetimsizlik sektördeki bazı firmaları kayıt dışı satışa yönelmesine yol açıyor. Her faturasız satış, fiyat tekliflerine yüzde 18 indirim olarak yansıyor. bu da haksız rekabeti beraberinde getiriyor. Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren firmalar da maliyetlerini düşürebilmek için faturasız ürünlere yönelebiliyor. Ancak, hazır betonda üretici firmaların istenilen standartta beton verdiğini garanti etmek zorunda. Bir sorun oluştuğu taktirde dökülen beton kırılıp, yeniden yapılması gerekiyor. Kayıt dışı satışta bu garanti mekanizması tamamen ortadan kalkmış oluyor. Bu da inşaat firmalarına astarı yüzünden pahalıya patlayabiliyor" diye konuştu.     

Çimsa Çimento Sanayi Genel Müdürü Yardımcısı Şahap Sarıer'de, 1998 yılında 34 milyon ton olan çimento üretiminin, 2001 yılında 24 milyon tona düştüğünü, gayrimenkul sektöründe yaşanan canlanmayla birlikte şimdi, 45 milyon tona ulaştığına dikkat çekerek, "Gayrimenkul sektöründeki bu canlanma, kişi başı çimento tüketiminin Türkiye'de 650 kilograma kadar ulaşmasını sağladı. Ancak, bu miktar hala Avrupa ortalamalarının çok altında. İspanya'da şu anda kişi başına düşen yıllık çimento tüketimi 1300 kilograma kadar çıkıyor" dedi.

Füzeye meydan okuyor

Artık füzeden bile etkilenmeyen, 1400 derece sıcaklığa dayanabilen beton üretimi gerçekleşebildiğine dikkat çeken Sarıer, "Dünya nüfusu arttıkça, insanların barınma, sağlık, eğitim ve kentsel altyapı gereksinimleri de artmakta. Tüm bu gereksinimlerin karşılanması için konut, işyeri, okul, hastahane, yol, baraj gibi yapıların sürekli ve kaliteli olarak üretilmesi gerekiyor. Bu süreçte en çok başvurulan yapı malzemesi ise beton oluyor. Bunun sonucunda hava alanlarına olan gereksinim artmış, yeni ve daha modern havaalanı binaları, üstün nitelikli, dayanımı yüksek betonlar kullanılarak yapılmıştır. Aynı şekilde, kara ulaşım araç ve olanaklarının olağanüstü boyutlarda gelişmesi de, yolların, köprülerin, tünellerin yapımı için özel betonlara olan gereksinimi artırmış, bu da, hazır beton bazlı yeni çözümler üretilmesini sağladı" diye konuştu.

Öncelik kaliteden ödün vermemek

Dünya ekonomisinde başlayan ve Türkiye'de de hissedilen yavaşlamanın hazır beton üretimi sektörüne etkisi hakkında, THBB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Paksoy, " Bu sıkıntıyı üreticiler olarak biz de yaşamaya başladık. Öngörümüz bu sene ve gelecek senenin zor geçeceği." dedi. Paksoy şöyle devam etti, " Krizler istenirse aslında birer fırsata dönüştürülebilir. Eğer üreticiler olarak bu yavaşlama dönemini bir fırsata çevirebilirsek, Türkiye için daha sağlıklı bir yapılaşmaya ulaşabiliriz. Türkiye'nin ve sektörün geleceği için hazır betonda kaliteden ödün vermemek önceliklerimiz arasında olmalı."

Çok kapsamlı bir etkinlik zinciri

THBB Genel Sekreteri Ferruh Karakule, gerçekleşecek fuar ve kongrenin sektörün son yıllardaki en büyük etkinliği olacağını belirterek, Beton 2008'i çok kapsamlı bir etkinilik zinciri olarak tanımladı. Karakule, "Kongre bölümünde yapılan araştırmalar ve yeni buluşlar araştırmacılar tarafından sunulurken düzenlenecek toplantılarda Hazır Beton ve Agrega sektörlerinin durumları masaya yatırılıp çözüm yolları tartışılacak. Fuarda ise kullandığımız tüm ekipmanların en son versiyonları araçlar ve üst yapılar başta olmak üzere hemen hemen herşey zahmetsizce ayağımıza gelecek. İnceleme ve satın alam fırsatı bulacağız" dedi.

Mehtap ÖZCAN / Hürriyet


Geri Dön