16 / 04 / 2024

Beton binalar kümbet evlere dönüşecek!

Beton binalar kümbet evlere dönüşecek!

Dünyanın ilk İslamüniversitesi kalıntılarının da bulunduğu Şanlıurfa'nın I Iarran ilçesinde,, sit alanındaki beton yapıların yerine kümbet evler yapılacak. Konik kubbeli evleri ve farklı mimarisiyle dikkati çeken tarihi ilçe, kente gelen ziyaretçilerin il



Dünyanın ilk İslam üniversitesi kalıntılarının bulunduğu Harran'da, rasathane ve Kmeviler döneminden kalma tarihi Ulu Camii de dikkat çekiyor. Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan ilçenin büyük bölümü sit alanı içerisinde yer alıyor. 


TOKİ-BELEDİYE İŞBİRLİĞİ 


Harran Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), sit alanının betondan temizlenmesi için ortak proje hazırladı. Bu kapsamda sit alanı dışına yapılacak toplu konutla kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Tarihi alandaki 13 beton yapıyı yıkan belediye bunların yerine topraktan kümbet ev yapacak. Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçak yapı ve betonlaşmanın önüne geçmek için büyük çaba harcadıklarını söyledi. Kültür şehri Harran'ın birinci derece sit alanı içerisinde yer aldığını vurgulayan Özyavuz, ilçedeki 6 mahalleden 4'ünün ise imar dışı olduğunu kaydetti. Kaçak yapılarla ilgili yasal sürecin devam ettiğini anlatan Özyavuz, şöyle konuştu: "Yıkılmasına karar verilenlerin gereğini yapıyoruz. Şu ana kadar sahipleriyle anlaştığımız 13 binayı yıktık ve molozlarını da temizledik. Diğer 100 beton yapıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 4 mahallemiz sit alanı içerisinde yer alıyor. Çalışmaların hızlı yürümesi için ilgili kurumlarla görüşüyoruz. TOKl'niıı yapacağı binaların hazır hale getirilmesiyle alanın büyük bölümünü temizlemiş olacağız. Yıkılan binaların yerine de kümbet ve kültür evleri yapacağız." 


BETONDAN ARINDIRACAĞIZ


Özyavuz, sit alanını betondan arındırmayı amaçladıklarını dile getirdi. Tarihi alanın aslına uygun kale ve otel olarak değerlendirilebileceğini anlatan Özyavuz, "Bunu yaparken de tarihi dokunun bozulmasına asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu. Özyavuz, kümbet evler için de halen bu işi yapabilen 2 ustadan destek alacaklarını sözlerine ekledi.


Günboyu Gazetesi


Geri Dön