08 / 05 / 2024

Beton fiyatının geri çekilmesi inşaat sektörünü etkileyecek!

Beton fiyatının geri çekilmesi inşaat sektörünü etkileyecek!

Sektör temsilcileri, hazır beton fiyatlarının düşürülmesini olumlu karşıladıklarını, ancak fiyatların eski seviyesine çekilmesini, zaten inşaat maliyetinin yüksek olduğunu, konut fiyatlarının artacağını söylediler.



Konuyu Ege Haber Gazetesine değerlendiren  İzmir  Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman, Ege Koop, Genel Başkanı Hüseyin Aslan ve Batı Anadolu Yapı Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Halil Kurt, zammın bir kısmının geriye çekilmesi olumlu olduğunu söyledi. Ama hazır beton fiyatının eski fiyatına geri çekilmesi zor durumda olan inşaat sektörü için daha mantıklı olurdu şeklinde görüş bildirdiler. 


ÖRGÜTLENMELİLER 

Ege Kooperatif Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Bu tür sorunların olmaması için üreticinin ve tüketicinin örgütlenmesi ile iki tane inşaat firmasının bir araya gelip istediği kararların önüne geçmeyi başarabilmelidirler. Rekabet kurumunun cezalarının caydırıcı olduğunu düşünmüyorum. Bundan önceki verdiği kararlar bize bunu gösteriyordu. Ancak Torbalı'daki bazı müteahhitlerin beton dökmeme kararı alması ve sonrasında yapılan zammı Rekabet Kurumu'na götürmeleri çok isabetli bir karar oldu. 

Neticede zammın tamamını geri çektirmeseler de zammın yarısını geri çektirmeyi başarmışlardır ve bu olumlu bir gelişme olmuştur. Bundan sonra inşaat firmaları umarım daha akılcı ve işbirliği içinde olacak şekilde kararlar alırlar" dedi. Zammın geri çekilmesinin doğru bir karar olduğunu ancak Halil Kurt tamamı geri çekip eski fiyata dönülseydi daha güzel olurdu diyen Batı Anadolu Yapı Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Halil Kurt, "İnşaat sektörünün maliyeti zaten yüksek. En büyük girdimiz ve çıktımız demirle beraber hazır betondur. Dolayısıyla betona yapılan zammın zaten yüksek olan maliyetlerimizi daha da artıracaktır" dedi.



Nurettin BAKİ ÖZEL/Ege Haber (İzmir) 


Geri Dön