25 / 04 / 2024

Betonarme yapı özellikleri nelerdir?

Betonarme yapı özellikleri nelerdir?

Betonarme yapı özellikleri nelerdir, merak ediyorsanız yanıtı ve konu ile ilgili diğer detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Betonarme yapı özellikleri nelerdir?

Betonarme yapılar, beton ve çelikten yapılan yapılara deniyor. Beton gevrek bir malzeme olup, buna karşılık çelik sünek bir malzeme olup basınç ve çekme mukavemeti bakımından aynı özelliğe sahipler. 


Betonarme yapı özellikleri

Bu şartı çeliğin birlikte çalışması ve çeliğin betondan sıyrılması sonucu hasıl olan yaklaşık 28-35 kg /cm2 civarındaki adres gerilmelerini sağlıyor. Betonarme inşaatın gelişmesinin en önemli nedenlerden biri bu adres gerilmeleri olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer bir neden ise , beton ve çeliğin sıcaklığını artması halinde aynı miktarda genleşirler ve tehlikeli içsel gerilmeler meydana gelmez ayrıca beton çeliğin paslanmasını önlüyor. Bunun yüksek yapıların taş ve çelik 1,5-2,00 cm, temellerde 5 cm sarması gerekiyor. Çok ekonomik olan betonarmenin çelik ve ahşaptaki gibi bakım masrafları da bulunmuyor. Betonun ısıyı az iletmesi nedeni ile yangına en dayanıklı yapı olma özelliğini taşıyor.


Çelik yapılar

Taşıyıcı sistemi çelik olan yapılara deniyor. Döşeme elemanları kullanılıyor. Yerine örme duvar da kullanılabilen çelik yapılarda çatı donanımının elden geldiğince hafif olması gerekiyor. Çelik yapılar, depreme karşı çok dayanıklı olma özelliğine sahip.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön