25 / 04 / 2024

Beyaz eşya sanayicileri yeni pazar olarak Latin Amerika’ya yöneliyor!

Beyaz eşya sanayicileri yeni pazar olarak Latin Amerika’ya yöneliyor!

2015 yılında yüzde 6 büyüyen beyaz eşya sanayicileri yeni pazar olarak Latin Amerika’ya yönelecek. TÜRKBESD Başkanı, Ergün Güler, 30 milyar TL ciroya ulaştıklarını belirterek, “Üyelerimiz 150 farklı ülkeye ihracat yapıyorlar” dedi



2015 yılında iç pazar ve ihracat toplamında yüzde 6 büyüyen Beyaz eşya sanayicileri yeni alternatif pazar olarak latin Amerika pazarıda 'bende varım' diyecek. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı (TÜRKBESD) ve Vestel Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, sektörün 2015 yılında iç pazar ve ihracat toplamında yüzde 6 büyüdüğüne işaret ederek, “2016 yılı büyüme beklentimiz yüzde 5” dedi.

30 MİLYAR LİRA CİRO

TÜRKBESD tarafından, düzenlenen toplantıda konuşan Güler, “Konsolide ciromuzda, bütün üyelerimizin 30 milyar liralık bir toplam cirodan bahsedebiliriz. Ciromuzun çoğu ihracattan geçiyor, ihracatta ağırlığımız AB ama son yıllarda diğer ülke ve kıtalara da kaymaya başladı. 150 farklı ülkeye üyelerimiz ihracat yapıyorlar. Bunların içinde Avustralya dahi var. Çin Avusturalya'ya daha yakın olmasına rağmen, üyelerimizin yakaladığı teknolojik farklılıklar dolayısıyla buraya ihracat yapabiliyoruz.” değerlendirmesini yaptı. Bu rakamla Amerika Almanya Kore gibi ülkeleri geride bıraktıklarını aktaran Güler bu ülkeler içerisinde Avusturalya,Çin aynı zamanda bazı Latin Amerika ülkeleri olduğunu ifade etti. Latin Amerika ülkelerinde Brezilya,Arjantin ve Meksika'nın piyasaya hakim olması aynı zamanda kendilerine göre bir standartları olduğundan bu ülkeler haricinde ihracat yapıldığını söyledi.

Beyaz eşya sektörünün Türkiye Gayrisafi Yurtiçi Hasılasını(GSYH) arttırıcı bir etkisi olduğunu aktaran Güler ,ülkemizin 4.7'lik bir büyüme gerçekleştirdiğini ve beyaz eşya sektörü olarak bu rakamın 3 katı büyüdüklerini vurguladı.. Bu büyüme rakamının gerçekleşmesinde devlet desteğinin olduğunu paylaştı.


RUSLAR RUBLEDE ZATEN ÇAKILDI

Rusya ve Türkiye arasında yaşananların, sektörü etkileyip etkilemeyeceği sorusuna Güler şu yanıtı verdi:”Rublenin seyrine bakın, ruble uçağı zaten 2013 yılında çakıldı. Bizim tarafta Rusya 2013 yılında çakıldı. Geçen yıl ki uçak düşürme sonucu yaşanan şokun bize etkisi fazla değil. Çünkü önceki yıllarda zaten bir geçiş olmuştu, geçen yıl ki olayın çok ciddi etkisi olmadı.”


Çinliler harıl harıl ortak arıyor

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muharrem Yamaç da açıklamasında Türkiye'nin yıllık 23 milyon adetlik beyaz eşya üretimi ile Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda bulunduğunu,Türkiye'nin konumundan dolayı bir çok şirketin cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.Bu özelliğiyle Türkiye beyaz eşya sektörünün Çinli firmaların ilgisini çektiğini belirten Muharrem Yamaç, şunları söyledi:”Çin lojistik maliyetleri yüksek olduğundan, Çinliler şu an harıl harıl Türkiye'de ortaklık arıyorlar. Burada üretip Avrupa'ya açılmak istiyorlar."

Rakibimiz Polonya

TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise Çin'deki sadece bir üreticinin Türkiye'deki tüm üretim miktarı kadar beyaz eşya ürettiğini söyledi. Türkiye'nin rakibinin daha çok Polonya olduğunu belirten Özkadı şöyle konuştu, “Avrupa'da Polonya'nın önünde kılpayı birinciysek aramızdaki farkı açmamız gerek. Polonya'nın AB'de üretim yapması nedeniyle bazı avantajları var. Üretim rakamları konusunda neredeyse başa başız. AB, Ukrayna ile serbest ticaret anlaşması imzaladı. Polonya'daki ürünler Ukrayna'ya gümrüksüz girebilmekte. Türkiye ise henüz Ukrayna'ya gümrüksüz ürün gönderemiyor. Gümrüklü ve gümrüksüz mal arasındaki fiyat farkı yüzde 10. Çin yılda 300 milyon adet, Polonya ise 20 milyon beyaz eşya üretiyor.”


Yeni Şafak



Geri Dön