28 / 03 / 2024

Beyaz eşya satışlarının 6.5 milyon adete ulaşması bekleniyor!

Beyaz eşya satışlarının 6.5 milyon adete ulaşması bekleniyor!

Maliye Bakanlığı'nın enerji tüketimini aşağı çekmek için tasarruflu beyaz eşya ürünlerine vergi avantajı getireceğini açıklaması, sektörün yüzünü güldürdü. Uygulamayla satışların 6.5 milyon adete ulaşması bekleniyor...



Maliye Bakanlığı'nın beyaz eşyaya ÖTV indirimi müjdesi sektörü hareketlendirdi. Uygulamayla satışların 6.5 milyon adete ulaşması bekleniyor.


Maliye Bakanlığı'nın enerji tüketimini aşağı çekmek için tasarruflu beyaz eşya ürünlerine vergi avantajı getireceğini açıklaması, sektörün yüzünü güldürdü. Hem tüketici hem de beyaz eşya firmalarına katkı sağlayacak olan uygulamanın, özellikle bu yıl yüzde 7 oranında düşen satışları artırması bekleniyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Genel Koordinatörü Rifat Öztaşkın, bu kararın uygulamaya konmasıyla birlikte beyaz eşya piyasasının canlanacağını söyledi. 


6.5 MİLYON ADETLİK SATIŞ 

Beyaz eşyada yüzde 6.7 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alındığını belirten Öztaşkın, "Tüketici hem bu ürünü satın alırken kazanacak, hem de elektrik faturası düşecek. Üreticiler adına konuşmak istemiyorum ancak belki bu girişime destek olmak adına şirketler de fiyatları bir miktar daha düşürebilir" diye konuştu. Geçen yıl 6.5 milyon adet beyaz eşya satıldığını ancak bu yıl satışlarda yüzde 7 oranında bir düşüş yaşandığını kaydeden Öztaşkın, bu kararın uygulanmasıyla yıl sonu satış adedinin yine geçen yılki seviyeye çıkabileceğini ifade etti. 


TÜKETİM HIZI AZALTILACAK 

Bakanlık, vergi avantajıyla konutlarda enerji tüketim hızını azaltmayı hedefliyor. Tüketiminden en büyük payı alan beyaz eşya ürünü ise buzdolabı. Yapılan araştırmalara göre evlerde kullanılan 24 milyon buzdolabından yaklaşık 15 milyonu enerji verimliliği düşük modellerden oluşuyor. Bu buzdolaplarının A+ veya A++ modellerle değiştirilmesi, sırasıyla Keban veya Atatürk barajlarının toplam üretimi kadar enerji tasarrufu sağlayabiliyor. 


FİYAT CAZİP HALE GELEBİLİR

BSH Satış ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ronald Grunberg'e göre, enerji verimliliği yüksek cihazlarla düşükler arasındaki maliyet farkının düşürülmesi önemli. Grunberg, ÖTV'nin azaltılmasıyla enerji verimliliği yüksek ürünlerin daha cazip hale geleceğini kaydetti.


TASARRUFA TALEP ARTIYOR

Türkiye'de temmuz 2012'den sonra tasarruflu olmayan beyaz eşya üretimi yasaklandı. 2011'de 800 bin, 2012'de ise 1 milyon 100 binin üzerinde tasarruflu beyaz eşya satıldı. TÜRKBESD Genel Koordinatörü Rifat Öztaşkın, "Vergi avantajı tüketiciye fayda sağlayacak" dedi.



Özge Yavuz/Sabah 


Geri Dön